Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Joves de Rubí, Sant Boi i Sant Adrià de Besòs viatgen a Tànger per assistir al festival Tanjazoom Es tracta d’una part dels nois i noies d’aquestes tres ciutats catalanes que han participat al projecte d’educació social Migrazoom https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Joves de Rubí, Sant Boi i Sant Adrià de Besòs viatgen a Tànger per assistir al festival Tanjazoom

Es tracta d’una part dels nois i noies d’aquestes tres ciutats catalanes que han participat al projecte d’educació social Migrazoom
Quatre dels 15 joves rubinencs que han participat al projecte Migrazoom viatjaran a Tànger entre el 26 i el 28 de juny per assistir al festival Tanjazoom, on es projectarà el curtmetratge sobre la memòria migratòria a Rubí que han realitzat ells mateixos. Migrazoom, un projecte en el qual també hi han participat nois i noies de Sant Adrià de Besòs i Sant Boi de Llogregat, així com de la regió marroquina de Tànger/Tetuan, té per objectiu generar processos de cooperació i intercanvis Nord/Sud entre joves, entitats socials, ciutats i ajuntaments de Catalunya i d’aquesta regió del Marroc.

Els joves de cada ciutat participant, d’entre 15 i 21 anys d’edat, han realitzat un curtmetratge en format de documental participatiu per parlar de la memòria migratòria a cada municipi. A les ciutats del Marroc es tractava d’explorar la memòria i la representació de l’emigració, mentre que a les ciutats de Catalunya es tractava d’investigar la memòria de la immigració en un barri o en una ciutat.

En el cas de Rubí, el vídeo tracta el tema de la diversitat cultural al municipi, una diversitat que és conseqüència del fet que Rubí sempre ha estat terra d'acollida d’immigrants de diferents llocs. Les múltiples procedències dels habitants de Rubí, des de pràcticament l'inici de la seva història, enriqueixen la identitat rubinenca i la fan única. El fil conductor del documental és el Driss, un jove rubinenc nascut a Tànger que, al vídeo, passeja pels carrers de Rubí, tranquils als matins i amb molta vida a les tardes. Festes com la de Sant Jordi o la de la Diversitat són una petita mostra de com a la ciutat hi conviu gent de diferents orígens. Això es combina amb entrevistes a diferents ciutadans de Rubí, alguns d'ells d'origen marroquí i arribats en els últims anys i d'altres que fa molts anys que són a la ciutat o que han nascut aquí. Uns i altres opinen i expliquen com veuen i entenen aquest Rubí multicultural i com se senten en ell.

Joves documentalistes
A Catalunya, els grups no han estat constituïts exclusivament per joves d’origen marroquí, sinó que s’ha intentat tenir grups mixtos per fomentar un intercanvi i un discurs comú sobre la memòria migratòria dins del barri i la ciutat entre joves amb diferents orígens culturals.

Els vídeos realitzats no tenen pretensió cinematogràfica o artística, sinó que s’ha utilitzat l’audiovisual com un instrument d’educació social i d’apoderament i participació juvenil. L’objectiu del projecte ha estat permetre als joves treballar la història de les seves comunitats de pertinença familiar i territorial, realitzant un treball documental. I és que es considera que els joves poden ser agents de canvi i de transformació social a la seva comunitat.

La metodologia de treball utilitzada neix de l’experiència del projecte Òptic Jove (Ajuntament de Barcelona, 2011-2014), executat pel Casal dels Infants i una xarxa de 7 associacions de barri de Tànger.

A banda de projectar-se al festival Tanjazoom, el curtmetratge rubinenc també es podrà veure el diumenge 29 de juny en el marc de la Festa Major. Serà a les 22.30 h a la plaça d’Anselm Clavé.