Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Governs locals marroquins coneixen de primera mà el projecte d’eficiència energètica Rubí Brilla La visita de la delegació marroquina s’emmarca en les jornades de treball i intercanvi sobre desenvolupament econòmic local organitzades per la Plataforma LocalMed. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Governs locals marroquins coneixen de primera mà el projecte d’eficiència energètica Rubí Brilla

La visita de la delegació marroquina s’emmarca en les jornades de treball i intercanvi sobre desenvolupament econòmic local organitzades per la Plataforma LocalMed.
Una àmplia delegació marroquina composada per alcaldes i quadres tècnics de les ciutats més representatives del nord del Marroc (Tetuan, Larache, Xefchaouen, M’diq i Nador, entre d’altres), representants de la Direcció General de Col·lectivitats Locals del Marroc i de la patronal d’empreses marroquines participa, del 6 al 10 de maig, a les jornades de treball i intercanvi sobre desenvolupament econòmic local organitzades per la Diputació de Barcelona en el marc del projecte de cooperació al desenvolupament Plataforma LocalMed.

Les jornades s’han inaugurat aquest dilluns amb el seminari “El desenvolupament econòmic local – Com dinamitzar el teixit econòmic del territori a través de la cooperació?” i continuen fins divendres amb tota una sèrie de visites a diversos municipis de la demarcació de Barcelona. A banda de Rubí, ciutats com Castelldefels, La Llagosta, Mataró, Sabadell i Sant Boi acolliran la delegació marroquina per presentar-los experiències i projectes del seu territori. Paral·lelament, altres municipis com Cerdanyola, Cubelles, Terrassa, Tordera i Vilafranca del Penedès també presentaran experiències en el marc d’aquestes visites. Les jornades finalitzaran amb una trobada final que acollirà l’Ajuntament de Barcelona.

Aquest intercanvi, que forma part del pla de treball de la Plataforma LocalMed, ajudarà a reforçar la implementació dels plans comunals de desenvolupament dels municipis marroquins i permetrà definir noves iniciatives entre els membres de la plataforma. “Ens va semblar interessant, arran de l’aposta que estem fent per la reactivació econòmica, poder-los mostrar projectes tan estratègics com és el Rubí Brilla, així com l’IMPES, que és un espai consolidat de formació per a l’ocupació”, ha explicat la regidora de Governança i Ciutadania, Neus Muñoz. “En aquest moment en què hi ha un entorn de crisi econòmica i social tan forta –ha afegit Muñoz– vam considerar que era important fomentar intercanvis i espais on poguéssim conèixer-nos, i que no fos una cosa aïllada d’un dia, sinó que pogués tenir continuïtat. I no tan sols ensenyar-los què fem aquí, sinó també conèixer què fan ells al seu país, tenint en compte que el Marroc és un país molt pròxim i amb qui tenim una relació important”.

Coneixent el projecte Rubí Brilla
Durant la seva estada a Rubí, la comitiva ha conegut de primera mà el Rubí Brilla, un projecte estratègic del consistori rubinenc que potencia l’eficiència energètica per fomentar un desenvolupament econòmic més competent i sostenible. El grup de treball que executa aquesta iniciativa reuneix professionals de diferents àmbits: gestió de l'empresa privada, sector de les energies renovables, anàlisi de mercat i medi ambient. Paral·lelament, l’Ajuntament sosté un acord amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que implica la participació d’experts a l’esmentat grup de treball.

El Rubí Brilla contempla la creació d'un model de gestió d'energia sostenible a escala urbana aplicable a l'entorn industrial i empresarial, el comerç i l'entorn domèstic i ciutadà. L’objectiu del programa és treballar per a l'empresa, donant-li suport i assessorament per ser més competitiva a través de la reducció de costos d'energia i la millora de la seva imatge a través de l'ús de processos i tecnologies més sostenibles. Per una altra banda, fomenta la formació de professionals en tecnologies de l'energia i l’ocupació de nous enginyers de l’UPC a les empreses locals.

La delegació marroquina també ha visitat l’edifici Rubí Desenvolupament, on es troba ubicat l’Institut Municipal de Promoció Econòmica i Social (IMPES), creat l’any 1992. L’IMPES és un organisme municipal que compta amb la col·laboració i cooperació de les diferents administracions, empreses, sindicats, centres d’ensenyament i altres entitats per tal de desenvolupar un conjunt d’activitats i serveis amb el propòsit d’impulsar la millora social, econòmica i tecnològica del territori.

Entre els seus objectius destaca: fomentar l’ocupació per millorar la qualitat de vida dels ciutadans com a element de cohesió social, facilitar l’accés dels joves al món laboral, incrementar la participació de la dona en el mercat de treball, incrementar la inversió en capital humà millorant la formació i qualificació dels treballadors, afavorir l’adaptabilitat de treballadors i empreses als canvis del mercat laboral i treballar en xarxa amb altres municipis i institucions del territori, entre d’altres.

La visita ha finalitzat amb un tastet de pastissos elaborats pel Taller d’ocupació de cuina de l’IMPES.

El Marroc, estratègic
El Marroc és un país estratègic per a la demarcació de Barcelona per la seva proximitat, els vincles culturals i els fluxos migratoris i econòmics existents. Tant des de la Diputació de Barcelona com des dels ajuntaments de la seva demarcació existeix una clara voluntat d'establir vincles de cooperació entre institucions i municipis mediterranis. Aquesta voluntat es veu reforçada per la necessitat de crear aliances amb els territoris dels quals prové gran part de la nova ciutadania dels municipis de Barcelona.

La Plataforma LocalMed-Marroc és una iniciativa impulsada per la Diputació de Barcelona en col·laboració amb el Centre Marocain pour la Recherche et le Développement (CMRD). El seu objectiu és fomentar el diàleg entre ajuntaments de la demarcació de Barcelona i comunes del nord del Marroc per promoure l’aprenentatge i la sistematització d’experiències en l’àmbit de les polítiques públiques locals de promoció de la cohesió social i el desenvolupament econòmic local.

L’Ajuntament de Rubí forma part d’aquesta plataforma des del 19 de juliol de 2012, juntament amb altres ajuntaments de la província: Barcelona, Badalona, Castelldefels, Cerdanyola, Cubelles, La Llagosta, Mataró, Molins de Rei, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Terrassa, Tordera i Vilafranca del Penedès; i les comunes marroquines de Xefchaouen, Tànger, Tatuà, Nador, Larraix, M'diq, Fnidaq, Ksar El Kebir, Assilah, Martil i Oued Laou.

Les jornades de treball i intercanvi sobre desenvolupament econòmic local coincideixen amb una activitat impulsada pel Grup de Treball Marroc del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament en el marc d’un projecte en temes de promoció de l’equitat de gènere a nivell local. Per tal d’establir sinèrgies entre les iniciatives de cooperació amb el Marroc dels actors catalans s’han coordinat esforços per establir dinàmiques conjuntes entre les dues activitats. De fet, es preveu una jornada de treball conjunta dels participants a totes dues iniciatives a Sant Boi de Llobregat el dimecres, 8 de maig, sobre gènere i emprenedoria a escala local.