Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es reprenen les Meses de seguretat i convivència del projecte Compromís de barri L’alcaldessa i la regidora d’Educació es reuneixen aquest dimarts amb Ensenyament per abordar el futur del transport escolar, una de les principals preocupacions dels veïns de la Zona 1 https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Es reprenen les Meses de seguretat i convivència del projecte Compromís de barri

L’alcaldessa i la regidora d’Educació es reuneixen aquest dimarts amb Ensenyament per abordar el futur del transport escolar, una de les principals preocupacions dels veïns de la Zona 1
Aquest dilluns s’han reprès les Meses de convivència i seguretat organitzades per l’Ajuntament de Rubí dins el projecte Compromís de barri. La primera reunió d’aquest any, celebrada a la zona 1 (Font de la Via, Can Fatjó, Sant Jordi Parc i urbanitzacions), ha servit per fer una nova diagnosi de les problemàtiques que afecten aquest punt de la ciutat en matèria de seguretat i convivència, amb l’objectiu que els cossos de seguretat i el servei de Ciutadania i Civisme puguin treballar en la seva resolució.

L’any passat ja es van celebrar dues Meses de seguretat i convivència a la zona 1: la III, que va ser també de diagnosi; i la IV, on es va fer un retorn de les actuacions realitzades. La d’aquest dilluns (V), que ha comptat amb més d’una vintena d’assistents, ha servit per assolir un consens sobre un nombre reduït de problemàtiques prioritàries, amb l’objectiu d’agilitar-ne la resposta per part dels cossos policials i l’Ajuntament.

Els participants s’han dividit en dos grups de treball, en funció del seu lloc de residència. El primer, format per aquells veïns i veïnes més propers al nucli urbà, ha acordat com a qüestions més preocupants la manca de civisme, que volen combatre amb xerrades de sensibilització; i els problemes de seguretat viària que es generen a les entrades i sortides dels centres educatius Ramon Llull i Duc de Montblanc. Pel que fa al grup que aplegava les persones residents a les urbanitzacions, hi ha hagut consens absolut en assenyalar com a tema prioritari la possible supressió per part de la Generalitat de Catalunya del servei de transport escolar que utilitzen actualment els alumnes de l’Escola Joan Maragall i l’Institut JV Foix. Per darrere d’aquesta qüestió, els veïns i veïnes de les urbanitzacions han situat el risc d’incendis, ja que consideren que té una important afectació sobre tota la zona.

Pel que fa a la problemàtica del transport escolar, els assistents a la trobada s’han mostrat molt preocupats pels efectes que pot arribar a tenir tant a nivell de seguretat, per la conseqüent acumulació de vehicles privats al Camí d’Ullastrell, com educatiu, ja que temen que la incertesa al voltant d’aquest tema acabi traduint-se en una davallada de les preinscripcions als centres educatius afectats. Davant d’aquestes inquietuds, expressades a les conclusions de la Mesa de seguretat i convivència d’aquest dilluns, el regidor de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat, Manuel Velasco, ha recordat que aquest mateix dimarts es tractarà aquesta problemàtica en una reunió que mantindran l’alcaldessa, Carme García, i la regidora d’Educació, Arés Tubau, amb el director dels Serveis Territorials d’Ensenyament, Lluís Baulenas. Velasco ha afegit que l’Ajuntament lluitarà perquè l’Escola Joan Maragall i l’Institut JV Foix segueixin tenint transport escolar, entenent sempre que l’administració autonòmica és qui està obligada a assumir aquest servei. De la seva banda, el cap de l’Àrea Bàsica Policial de Rubí dels Mossos d’Esquadra, Jesús Requena, s’ha compromès a elaborar un informe que demostri a la Generalitat la situació d’inseguretat i “tensió” que pot generar a la ciutat la supressió d’aquest transport.

A banda d’aquests temes prioritaris, la dinàmica de treball d’aquesta primera Mesa de seguretat i convivència ha permès assenyalar altres problemàtiques de la zona 1, que també seran tingudes en comptes pels cossos policials i el servei de Governança i Ciutadania. Així, s’han arrencat diversos compromisos, como ara controls temporals específics per evitar determinades conductes delictives en punts concrets de la ciutat. D’altra banda, des de l’Ajuntament s’ha convidat les entitats veïnals a plantejar-se la formació d’agents cívics voluntaris.

En els propers mesos es duran a terme les reunions corresponents a les quatre zones en què s’ha dividit la ciutat. Després de l’estiu, es tornaran a convocar les quatre meses per fer un retorn de les actuacions realitzades sobre cada problemàtica i per tornar a identificar les noves prioritats en què cal treballar. Amb independència d’aquest calendari, el regidor Manuel Velasco ha instat els assistents que acudeixin a la Policia Local, els Mossos d’Esquadra i el servei de Governança i Ciutadania sempre que detectin un problema, sense necessitat d’esperar-se a la propera reunió.

Acostar l’Ajuntament als barris

L’Ajuntament va posar en marxa el projecte Compromís de barri el 2012 amb l’objectiu d’acostar la gestió de l’administració local als ciutadans i ciutadanes i treballar per la cohesió social als barris. Les Meses de seguretat i convivència són un dels quatre canals estables que es van fixar per afavorir la interacció entre el consistori i la ciutadania, juntament amb els Plenaris veïnals, les Meses de seguiment de l’acció de govern i les Trobades amb l’alcaldessa.

Mitjançant grups de treball, formats per membres d’entitats veïnals, AMPA, escoles, associacions de comerciants i representants d’establiments d’oci i restauració, s’elabora una diagnosi sobre les problemàtiques i les prioritats en matèria de seguretat i convivència de cada zona. Amb tota la informació recavada, la Policia Local i els Mossos d’Esquadra dissenyen l’operatiu necessari per a cada territori, mentre que el servei de Ciutadania i Civisme també hi adapta el seu pla d’actuació.

L’any passat, les persones participants a les diferents meses van fer una molt bona valoració de l’experiència. Una enquesta realitzada entre aquests ciutadans va evidenciar, entre d’altres, que la totalitat d’ells consideraven que la seva participació a les reunions millorava el seu coneixement sobre la seguretat i la convivència, tant a la seva zona com a la resta de la ciutat, i que un 94% creien que la seva implicació a les meses ajudava a millorar aquests mateixos aspectes.

En aquesta nova edició de les Meses de seguretat i convivència, com ja va passar l’any passat, les aportacions que facin els ciutadans i ciutadanes relacionades amb el manteniment i la millora de l’espai públic seran derivades al procés de participació del projecte Barris al dia.