Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es presenta al Ple ordinari de novembre una moció per aturar els desnonaments i les execucions hipotecàries Rubí va ser un dels municipis pioners en la lluita contra els desallotjaments a l’impulsar la creació d’una oficina específica per donar resposta als afectats. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Es presenta al Ple ordinari de novembre una moció per aturar els desnonaments i les execucions hipotecàries

Rubí va ser un dels municipis pioners en la lluita contra els desallotjaments a l’impulsar la creació d’una oficina específica per donar resposta als afectats.
L’equip de govern, format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), presentarà una moció al proper Ple ordinari, que tindrà lloc aquest dijous, per aturar els desnonaments i les execucions hipotecàries a Rubí. Les dues formacions han presentat el text a la Junta de portaveus amb l’objectiu de consensuar la moció amb tots els grups municipals.

En el context de crisi actual, els efectes dels desnonaments són devastadors. I és que quan una família és desnonada, a banda de perdre el seu habitatge també s’enfronta a una condemna financera de per vida: si la subhasta de l’immoble queda deserta, l’entitat bancària es pot adjudicar l’habitatge pel 60% del seu valor de taxació i reclamar el pagament del deute restant, més els interessos i els costos judicials. Aquest fet pot comportar l’exclusió social d’aquestes persones. Precisament per frenar aquests casos, l’equip de govern presentarà aquesta moció al Ple d’aquest dijous.

Un dels acords que recull la moció és instar el Jutjat Degà de Rubí que acordi la suspensió de les actuacions d'execució hipotecària que es porten a terme al municipi mentre no es desenvolupi una modificació de la Ley processal actual que permeti plantejar uns motius d'oposició basats en l'existència de clàusules abusives. El text també proposa instar les entitats financeres a que paralitzin els desnonaments d’habitatge habitual per insolvència sobrevinguda mentre no entri en vigor una modificació de la Lley processal actual. A més, també contempla el compromís de l’Ajuntament de Rubí a estudiar i revisar les possibles mesures en relació als dipòsits i préstecs de les entitats financeres que no instin la paralització d’aquest tipus de desnonaments.

Aquesta no serà la primera moció sobre els desnonaments que es discuteix al Ple municipal de l’Ajuntament de Rubí. El gener de 2011 es va aprovar una moció que demanava al Govern central que, tal i com proposen la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i altres organitzacions socials, aprovés una modificació de la regularització hipotecària que inclogués la figura de la dació en pagament. També sol·licitaven que es garantís, amb efectes retroactius, que el deute dels qui ja han patit el desnonament en el marc d'una execució hipotecària quedés condonat, així com que s’engeguessin mesures a nivell municipal per evitar els desnonaments per motius econòmics i garantir el reallotjament de les famílies afectades.

D’altra banda, el Ple d’octubre de 2011 va acordar, entre d'altres, declarar Rubí ciutat activa i compromesa en la prevenció de desnonaments per dificultats econòmiques i en defensa del dret a l'habitatge, així com instar el Govern de l'estat a aprovar una moratòria o a implementar les mesures necessàries per paralitzar el desnonament de les famílies que només disposen d'aquest habitatge com a única residència i que es troben en situació d'insolvència sobrevinguda i involuntària.

Rubí, pioner en la lluita contra els desnonaments
L’Ajuntament de Rubí ha estat pioner en la lluita contra els desnonaments. Entre d’altres, el consistori rubinenc va ser un dels primers en demanar la dació en pagament i en negar-se a que la seva Policia Local donés cobertura als Mossos d’Esquadra a l’hora d’executar les ordres de desnonament. També va ser pioner en impulsar la creació d’una oficina específica per donar resposta als ciutadans i ciutadanes afectats i en mantenir reunions amb els bancs per tal d’oferir-los possibilitats amb l’objectiu d’evitar els desnonaments.