Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es posen en marxa els Treballs en benefici de la comunitat (TBC) per aconseguir una ciutat més cívica L’Ajuntament estrena un nou apartat web que concentra tota la informació relacionada amb el civisme. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Es posen en marxa els Treballs en benefici de la comunitat (TBC) per aconseguir una ciutat més cívica

L’Ajuntament estrena un nou apartat web que concentra tota la informació relacionada amb el civisme.
L’Ajuntament de Rubí posa en marxa els Treballs en benefici de la comunitat (TBC) aquest mes d’octubre. Es tracta d’una iniciativa que permet reparar determinades infraccions realitzant una activitat d’utilitat pública o d’interès social no retribuïda com a mesura alternativa al pagament de la corresponent multa. Els TBC donen cobertura a sancions imposades per l’incompliment de l'Ordenança de bon veïnatge i ús de l'espai públic, aprovada pel Ple municipal fa just un any. En funció de l'èxit d’aquesta iniciativa, el consistori plantejarà ampliar la mesura a altres ordenances municipals.

El tinent d’alcalde de l’àrea de Planificació, ecologia urbana i seguretat, Manolo Velasco, ha recordat que “l’objectiu de l’Ordenança de bon veïnatge i ús de l'espai públic mai ha estat recaptatori, sinó millorar la convivència a la ciutat”. En aquest sentit, Velasco ha explicat: ”Els TBC són una bona eina; no volem sancions, sinó que millori la convivència”. De fet, la substitució del pagament de sancions per treballs en benefici de la comunitat és una eina de promoció del civisme, ja que l'infractor assumeix la falta i presta la seva cooperació no retribuïda en determinades activitats d'utilitat pública per reparar la seva infracció enlloc de pagar la multa imposada.

Per la seva banda, la tinent d’alcalde de l’àrea de Cohesió social i serveis a les persones, Ana Maria Martínez, ha fet un ampli repàs de les principals accions informatives i de sensibilització que l’Ajuntament ha dut a terme durant els darrers 10 anys en matèria de civisme i ha explicat que ara “passem a una nova etapa en la qual aplicarem la tolerància zero” en aquest àmbit. Segons Martínez, “només aconseguirem una ciutat neta i cívica quan la ciutadania prengui consciència d’aquesta necessitat. Els ciutadans han d’entendre que els deures són tan importants com els drets”. La regidora també ha remarcat que “el civisme és una prioritat per aquest equip de govern” i ha avançat que l’any vinent l’Ajuntament implantarà noves accions que tindran com a focus d’atenció prioritari els barris.

30 dies per sol·licitar els TBC
Un cop notificada la sanció econòmica, l'infractor pot optar per pagar la multa o acollir-se als TBC. Si es decideix per fer treballs en benefici de la comunitat, la persona sancionada ha de donar el seu consentiment exprés a través d’una sol·licitud. En el cas dels menors d'edat (a partir dels 14 anys) és imprescindible el consentiment de la mare, el pare o els tutors legals, sempre que es respecti la voluntat dels joves. Els infractors tenen un termini de 30 dies per presentar aquesta sol·licitud, que es pot tramitar a l'Oficina de Atenció al Ciutadà (OAC) del centre o a la de Les Torres. En un termini màxim de 30 dies més, un tècnic municipal confirmarà l'acceptació o denegació de la petició.

En cas de complir tots els requisits, s'informarà dels diferents tipus de treball que es poden realitzar, que poden ser suport a tasques d'informació i prevenció, atenció i ajuda a les persones, col·laboració en campanyes municipals, tasques de manteniment i neteja del municipi, suport a entitats locals i tasques de medi ambient i reciclatge, entre d'altres. L’assignació dels treballs es determinarà en funció de la infracció comesa, de manera que l'activitat tingui la vinculació més directa possible, i de la capacitat formativa i física de l'infractor, per assegurar que l'activitat es desenvolupi de manera adequada.

Finalment, se signarà un compromís entre la persona sancionada i l'Ajuntament de Rubí. Els serveis municipals faran un seguiment del correcte desenvolupament del TBC i s'arxivarà l'expedient sancionador un cop completats els treballs de forma satisfactòria. Si l'informe és desfavorable, l'infractor haurà d'abonar l'import de la sanció.

Tipus de sanció (multa): Hores de TBC
Lleu (fins a 300 euros): 20 hores
Greu (de 301 fins a 600 euros): 40 hores
Greu (de 601 fins a 900 euros): 60 hores
Greu (de 901 fins a 1.200 euros): 80 hores
Greu (de 1.201 fins a 1.500 euros): 100 hores
Molt greu (de 1.501 fins a 1.800 euros): 120 hores
Molt greu (de 1.801 fins a 2.100 euros): 150 hores
Molt greu (de 2.101 fins a 2.400 euros): 180 hores
Molt greu (de 2.401 fins a 2.700 euros): 210 hores
Molt greu (de 2.701 fins a 3.000 euros): 240 hores

Nova web de civisme
Paral·lelament, el consistori acaba d’estrenar un nou apartat web on es concentra tota la informació relacionada amb el civisme. A www.rubi.cat/civisme es poden trobar les diferents normatives i ordenances sobre civisme vigents a Rubí, informació sobre els TBC, el Servei de mediació ciutadana i altres temes relacionats amb aquesta qüestió.