Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es posa en marxa una campanya sobre l'ús de cadiretes de seguretat per a infants als vehicles https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Es posa en marxa una campanya sobre l'ús de cadiretes de seguretat per a infants als vehicles

L’Ajuntament de Rubí ha engegat una campanya de mobilitat segura que sota el lema “Lliga’ls a la vida. Al cotxe tothom ben lligat” pretén conscienciar els conductors de la importància que els infants menors de 12 anys viatgin lligats en cadiretes homologades. Una campanya que vol recordar l’obligatorietat d’utilitzar aquests sistemes de retenció infantil que pot arribar a evitar fins a un 50 % de les morts infantils per accidents de trànsit que es produeixen. A l’Estat Espanyol, moren en accident de trànsit una mitjana de 150 infants.

“Lliga’s a la vida. Al cotxe tothom ben lligat” es desenvoluparà en 3 fases: una primera etapa d’informació al ciutadà, amb difusió mediàtica i distribució de tríptics explicatius, una segona fase de control d’acompliment de la normativa, on tots els conductors que la incompleixin seran advertits i registrats en una base de dades, i una darrera fase on els conductors que desatenen les recomanacions de la policia local seran denunciats. Aquesta denúncia consistirà en una multa per infracció que no caldrà pagar si se segueix un curs de seguretat viària.

El Tinent d’alcalde de Serveis Urbans i Seguretat, Jordi Peiró, ha explicat que aquesta iniciativa té un caràcter permanent, “però farem més esforços a la fase d’informació i divulgació perquè el missatge arribi bé als pares, educadors i AMPA’s de la ciutat i es faci una bona difusió de la campanya”. Segons Peiró, l’Ajuntament de Rubí pren una tasca educadora per tal d’aprofundir, sobretot, en què els pares i mares coneguin bé les conseqüències d’una conducta imprudent en aquest sentit.

L’agent de la Policia Local i monitor d’Educació Viària, David Rodríguez, ha manifestat que en aquesta fase educativa de la campanya “s’aprofitaran els contactes amb els centres educatius de Rubí per apropar la informació als professors i alumnes”. També ha explicat que aquest any, dins de l’oferta d’activitats educatives sobre Educació Vial, “oferirem un conte sobre l’ús del cinturó als alumnes de 5è de Primària”.

Per altra banda, el sergent de la Policia Local, Jaume Serra, ha insistit en què els sistemes de retenció infantil són obligatoris en infants menors de 12 anys i “especialment en trajectes curts o dins de ciutat, perquè és quan la gent és menys conscient del perill donat que hi ha un cert relaxament. Però es tracta d’uns tòpics que hem d’eliminar”, ha afirmat. Serra ha explicat que els pares i mares són desconeixedors del que suposa portar els seus fills al cotxe sense aquest sistema de seguretat. “portar un nen a la falda ben agafat no és garantia de res, el pes un infant de 10 kg, en una col·lisió frontal a 50 km per hora, es multiplica per 100. Això vol dir que la mare o el pare han d’impedir que una massa mòbil de 400 kg se’ls escapi de les mans i això és impossible”.

Balanç de la patrulla escolar

Jordi Peiró ha valorat positivament el funcionament de la patrulla escolar formada per dues persones grans que es va posar en marxa a Rubí amb l’inici del curs escolar el passat 12 de setembre. Peiró ha recordat que es tracta d’un projecte pioner a Catalunya i ha contemplat la possibilitat d’ampliar el cobriment d’aquesta patrulla a més centres: “En aquests moments només es cobreix el CEIP Pau Casals, però ja hi ha altres persones que han mostrat el seu interès per formar part d’aquestes patrulles donada la repercussió positiva de la campanya”.

El Tinent d’alcalde de Serveis Urbans i Seguretat ha explicat que d’aquesta manera s’està assolint un triple objectiu: oferir un suport de seguretat als escolars, fomentar la participació activa de la gent gran i promoure les relacions intergeneracionals.