Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es fa efectiva la cessió de la gestió del Centre d’Orientació Sanitària de Rubí El centre, ara gestionat pel Consorci Sanitari de Terrassa, oferirà els mateixos serveis d’assistència i prevenció de la salut mental i en el tractament de les drogodependències. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Es fa efectiva la cessió de la gestió del Centre d’Orientació Sanitària de Rubí

El centre, ara gestionat pel Consorci Sanitari de Terrassa, oferirà els mateixos serveis d’assistència i prevenció de la salut mental i en el tractament de les drogodependències.
L’Ajuntament de Rubí i el Consorci Sanitari de Terrassa (CST) han signat un conveni, de cessió de la gestió del Centre d’Orientació Sanitària (COS) Ferran Salsas i Roig. A través d’aquest conveni, el CST passa a assumir la gestió i atenció assistencial en l’àmbit de salut mental per als ciutadans de Rubí i Castellbisbal. El Servei Català de la Salut (CatSalut) va resoldre la subrogació dels contractes, amb efectes des del passat 1 de gener de 2011.

L’alcaldessa de Rubí, Carme García, acompanyada de la presidenta del CST, Núria Paniello, i del director del Sector Sanitari Vallès Occidental - Regió Sanitària Barcelona del CatSalut, Joan Parellada, han presentat aquest matí aquest acord de canvi de gestió i el que suposarà tant pels treballadors/es com pels usuaris/es de les ciutats que en reben atenció sanitària al COS (Rubí i Castellbisbal).

L’alcaldessa ha explicat que, tot i la tradició a la nostra ciutat d’aquest servei sanitari especialitzat, aquesta competència no és municipal i per tant el consistori es va plantejar que “s’havia de traspassar per qüestions d’especialització a un proveïdor de salut, com és el Consorci Sanitària de Terrassa” i que, encara que la durada del procés ha estat llarga per arribar a un consens complet amb els treballadors/es , “els usuaris i les usuàries no notaran en absolut aquest canvi ja que continuaran reben la mateixa assistència que fins ara i fins i tot millor”, ja què si en un futur la cartera de serveis en aquesta especialitat que ofereix el CatSalut s’amplia, redundarà en benefici de la ciutadania. A més, Carme García, ha volgut agrair de forma especial “la feina feta pels treballadors i treballadores durant aquests 30 anys en aquest servei” i ha assegurat que, en cap cas, “es trencarà la relació amb tots ells ja que des del Servei de Salut Pública es continuarà treballant per potenciar la millora en el temes de la salut mental”, amb les diverses accions que ja es fan anualment a la ciutat com el Premi Ferran Salsas i les diferents jornades de difusió que s’organitzen.

Per la seva banda, la presidenta del CST, Núria Paniello, ha assegurat que com a entitat proveïdora de serveis de salut tenen “experiència en la integració d’aquests tipus de serveis” i que si la dilatació en el temps ha estat llarga és perquè “s’ha parlat i debatut amb tots els professionals de forma individual per fer un traspàs amb una total garantia de funcionament amb la màxima qualitat pels usuaris/es”. A més, ha dit que aquest canvi “aportarà més interacció entre el col·lectiu de professionals de la salut mental que els permetrà endegar projectes de recerca i programes conjunts pels pacients”.

El director del Sector Sanitari Vallès Occidental - Regió Sanitària Barcelona del CatSalut, Joan Parellada, també ha insistit en la importància què “el traspàs de la gestió s’ha fet amb la col·laboració dels professionals ja què en la mesura que el servei d’atenció el donen les persones, s’havia d’arribar a un consens” i en què “tant el punt d’atenció com els serveis als usuaris/es seran els mateixos, cosa que no treu que més endavant es puguin amplia en funció de les necessitats i demandes d’aquests”.

L’hospital de Rubí

Respecte al futur hospital de Rubí, arran de les declaracions aparegudes dies passats a la premsa, l’alcaldessa de Rubí ha contestat als periodistes que ha demanat una reunió urgent amb la Conselleria de Salut per tractar aquesta qüestió, cosa que ja va fer també fa unes setmanes, però que confia “que aquest projecte continuï endavant ja que és una demanda prioritària per a la ciutadania de les tres poblacions a les que donarà cobertura” i que, a més ja l’any 2002 “es va desestimar l’opció de l’Hospital General de Catalunya que està gestionat per una empresa de capital risc estranger”. Carme García ha afegit que “si es tracta de millorar la col·laboració público-privada, el projecte de Mútua de Terrassa també ho fa i a més amb capital català” i el que s’ha d’intentar és que “el projecte no tingui més retards”.

Mantenir l’atenció als usuaris/es

L’acord estableix que el COS continuarà prestant als usuaris i usuàries els mateixos serveis i al mateix emplaçament que fins ara pel que fa a l’àmbit de la salut mental i al tractament de les drogodependències. Aquesta subrogació també permetrà la integració dels professionals i els serveis en una entitat dedicada a la provisió de serveis sanitaris, mantenint els valors i la qualitat que el COS ha demostrat en els anys de gestió municipal.

El COS va ser creat l’any 1980 i té actualment quatres serveis relacionats amb la salut mental i les drogodependències: el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil CSMIJ), el Centre de Salut Mental d'Adults (CSMA), el Centre d'Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) i el Servei de Rehabilitació Comunitària / Centre de Dia en Salut Mental (CDSAM). La seva plantilla compta amb un total de 32 persones entre psiquiatres, metges especialitzats en drogodependències, psicòlegs clínics, treballadors socials, infermeres, educadors socials, terapeutes ocupacionals i personal administratiu.

El conveni també fixa que els contractes que fins ara tenia l’Ajuntament de Rubí amb el CatSalut per a la prestació d’aquests serveis assistencials, signats l’any 1995 en el cas de l’atenció especialitzada en salut mental i del 1998 en el cas del tractament de les drogodependències, els passarà a gestionar el Consorci Sanitari de Terrassa en el mateixos termes que ja estaven establerts. Així doncs es continuarà atenent a les poblacions infantil, juvenil i adulta de Rubí i Castellbisbal.

Els serveis es seguiran donant des dels edificis actuals del carrer Nou (centres de salut mental infanto-juvenil i adults i centre de atenció i seguiment de drogodependències) i del carrer Pitàgores (Centre de Dia d’adults). Tot i que en el futur es preveu comptar amb un espai alternatiu i més ampli.

El canvi de gestió del COS va ser acceptat per l’Ajuntament de Rubí a proposta del Servei Català de la Salut, en un procés que es va iniciar a finals de 2008 amb la fase de treball dels tres ens afectats per poder millorar la gestió i qualitat de l’activitat assistencial d’aquest servei per a la ciutadania.