Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es detecten possibles millores durant el simulacre d’inundacions que ajudaran a perfeccionar els protocols d’actuació Durant l’exercici s’han realitzat talls virtuals de trànsit a les immediacions de la hipotètica zona inundada de l’Escardívol i s’ha simulat el confinament dels alumnes de l’escola bressol Sol Solet, entre d’altres. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Es detecten possibles millores durant el simulacre d’inundacions que ajudaran a perfeccionar els protocols d’actuació

Durant l’exercici s’han realitzat talls virtuals de trànsit a les immediacions de la hipotètica zona inundada de l’Escardívol i s’ha simulat el confinament dels alumnes de l’escola bressol Sol Solet, entre d’altres.
L’Ajuntament de Rubí i Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) han dut a terme aquest matí un simulacre d’inundació a la ciutat. L’exercici, que també s’ha realitzat simultàniament a Terrassa, Sant Cugat, Sant Quirze i Castellbisbal, ha permès detectar diverses millores que ajudaran a perfeccionar el Pla d’Actuació Municipal per Inundacions i el Pla INUNCAT.

El simulacre s’ha basat en el supòsit d’un episodi de pluges intenses i torrencials que han provocat el desbordament de la riera en alguns punts del seu recorregut, entre ells la zona de l’Escardívol de Rubí. Arran d’aquest incident i del preavís emès el dia anterior pel Servei Meteorològic de Catalunya, a Rubí s’ha activat el Pla d’Actuació Municipal per Inundacions –primer en fase d’alerta i posteriorment en fase d’emergència– i s’ha constituït el Centre de Coordinació Operativa Municipal (CECOPAL).

Policia Local i Mossos d’Esquadra han simulat 13 talls de trànsit a les immediacions de l’Escardívol amb l’objectiu d’evitar l’accés de persones i vehicles a la zona hipotèticament inundada. També s’ha dut a terme el confinament virtual dels alumnes de l’escola bressol municipal Sol Solet al pis superior de l’edifici d’El Bullidor. Paral·lelament, l’Ajuntament ha habilitat dos centres d’acollida –un a l’escola Pau Casals i l’altre a l’escola Ramon Llull– per atendre els hipotètics afectats per les inundacions. Aquests centres s’han ubicat un a cada banda de la riera en previsió que els ponts poguessin quedar inutilitzats.

Valoració positiva
Aquestes han estat les actuacions previstes al simulacre, però els diferents grups operatius també han hagut de fer front a múltiples serveis inesperats que han provocat l’endarreriment del temps de resposta, com ara accidents de trànsit, vehicles atrapats a l’aigua, la inundació d’edificis públics, l’aixecament de tapes de clavegueram, etc. Segons el cap de la Policia Local de Rubí, Miquel Pedrosa, “s’ha forçat l’exercici, simulant altres incidències paral·leles, per tal de fer-lo més efectiu”. I és que el 50% de les actuacions que han dut a terme els diferents grups han estat serveis no planificats.

El regidor de l’àrea de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat, Manuel Velasco, ha fet una valoració positiva del simulacre, destacant que tot el personal implicat sabia què havia de fer en tot moment. Velasco, però, ha explicat que “és tant o més important fixar-se en allò que no ha acabat de funcionar, ja que així podem millorar els protocols de cara a un cas real d’emergència com aquest”. Ara, segons el regidor, cal estudiar de quina manera es podrien abordar aquestes incidències no planificades, perquè, com ha dit Velasco, “ens hem adonat que amb els serveis ordinaris no hem pogut donar a l’abast per cobrir els requeriments extres dels ciutadans”.

Arran del simulacre s’ha detectat que la ubicació del CECOPAL a la Sala de Plens de l’Ajuntament no ha estat la més adient, ja que la cobertura de telefonia mòbil i d’emissores dels cossos de seguretat és deficient.

Velasco també ha explicat que Ràdio Rubí, una eina bàsica a l’hora d’informar la ciutadania en casos com aquest, es troba ubicada a la planta soterrània de l’Escardívol, zona inundable. En aquest sentit, el regidor ha explicat que cal trobar alternatives perquè l’emissora municipal pugui continuar emetent per FM malgrat una possible inundació de les seves instal·lacions. El responsable de Seguretat també ha explicat que durant el simulacre s’han fet els tràmits pertinents per tal de donar resposta a una possible apagada de llum a l’edifici central del consistori.

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha designat un tècnic perquè seguís el simulacre i observés el funcionament dels diferents grups d’intervenció, la seva coordinació, així com les mancances que s’hagin pogut produir durant el simulacre. Una informació que, posteriorment, servirà per millorar el Pla d’Actuació Municipal per Inundacions i el Pla INUNCAT.

El simulacre també s’ha realitzat de manera simultània a quatre municipis més, on s’han recreat diferents escenaris accidentals, com l’evacuació d’un autocar escolar a Terrassa, l’excarceració de l’ocupant d’un vehicle a la riera de Rubí al seu pas per les Fonts o la recerca de dos o tres desapareguts al Torrent de la Betzuca, a Sant Quirze, entre d’altres.