Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Equip de govern i CiU arriben a un acord per a què el pressupost municipal prioritzi la reactivació econòmica i el suport a les famílies L’equip de govern presenta una proposta de 70,5 milions d’euros que compta amb el suport del grup municipal de CiU. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Equip de govern i CiU arriben a un acord per a què el pressupost municipal prioritzi la reactivació econòmica i el suport a les famílies

L’equip de govern presenta una proposta de 70,5 milions d’euros que compta amb el suport del grup municipal de CiU.
La presència en roda de premsa de l’alcaldessa, Carme García, acompanyada per la tinent d’alcaldia i portaveu d’ERC, Arés Tubau, i la portaveu del grup municipal de CiU, Núria Climent, escenifica l’acord a què l’equip de govern i CiU han arribat per tal que els pressupostos municipals passin el tràmit d’aprovació inicial al Ple que s’iniciarà a les 16 h. La proposta que passarà a aprovació és de 70,5 milions d’euros (72,4 milions tenint en compte els organismes i empreses municipals). Això suposa un descens de 800 mil euros respecte el pressupost de l’any anterior.

En la signatura de l’acord, Carme Garcia ha agraït “la col·laboració de tots els partits polítics que han treballat plegats a l’hora de fer propostes per afrontar aquesta situació i per garantir els serveis i la viabilitat futura d’aquest consistori”. L’alcaldessa ha assenyalat que tot i que la reducció pressupostària del darrers anys provoca “que s’hagi de revisar la cartera de serveis per tal que la ciutat continuï endavant, sense que aquesta reducció incideixi en les famílies”, no pot deixar de fer pales aquest esforç dels grups polítics amb presència al consistori i sobretot de CiU “perquè sinó la ciutat no podria continuar funcionant amb la mateixa normalitat”. De tota manera, Carme Garcia ha assegurat que “continuen les negociacions per tenir el màxim consens en els pressupostos perquè volem arribar a un acord amb totes les forces polítiques” abans de la seva aprovació definitiva pel ple municipal .

La portaveu de CiU, Núria Climent, ha dit que l’acord es fruit de la voluntat del seu partit per garantir que “en les actuals circumstàncies Rubí pugui gaudir d’una millora en les zones industrials per tal que les empreses se sentin atretes per invertir a la ciutat i també que es doni a la ciutadania els serveis que necessiten en moments de crisi com els actuals”.

Per la seva banda, la portaveu d’ERC, Arés Tubau, ha puntualitzat “l’esforç de negociació fet per part de l’equip de govern i la voluntat d’entesa per part de l’oposició per arribar a acords” com el que avui s’ha signat al consistori.

L’acord signat entre l’equip de govern i CIU és el resultat de la negociació encetada per l’equip de govern a l’octubre de l’any passat amb totes les forces polítiques. Negociació que continua oberta amb la resta de formacions i que amb la coalició convergent local ja ha donat com a fruit un document, que s’ha signat aquest matí, on s’expliciten les prioritats que comparteixen amb l’executiu local. Prioritats que passen per garantir la viabilitat dels serveis públics essencials que l’Ajuntament presta a la ciutadania de Rubí i per la necessitat de fer sostenible el propi pressupost municipal, adaptant-lo a les possibilitats reals de generar ingressos.

El document d’acord fa una anàlisi de la situació global de crisi econòmico-financera i la seva traducció més greu per les economies locals que és la caiguda de l’activitat econòmica i el fort increment de l’atur. Situació que, a nivell dels ajuntaments ha anat acompanyada d’un increment de les demandes que arriben tant per part de les empreses com de la ciutadania, així com una davallada dràstica dels ingressos, “el que ha posat en evidència el deficient sistema de finançament dels governs locals”
El text de l’acord explica que en els darrers 3 anys, i per fer front a aquesta situació, l’Ajuntament de Rubí, amb el suport del Ple, ha articulat diverses mesures i Plans que han permès reduir el pressupost municipal en 7 milions, passant dels 78 milions de l’any 2008 als 71 de l’any 2011.
Així mateix incideix en que ”la intensitat i la durada de la crisi ha superat les previsions que hi havia en un primer moment i, lluny de reduir-se, els especialistes econòmics pronostiquen que la situació de recessió es mantindrà” i per tant, incideix també en la necessitat de prendre mesures estructurals, també.

Per això, diu el document “l’Ajuntament de Rubí ha de fer front a mesures estructurals que impliquen un replantejament de la cartera de serveis i de la forma de prestació dels mateixos que permeti fer compatible la necessitat d’oferir més serveis per garantir la cohesió social i afavorir la reactivació econòmica, amb la necessitat de reduir els costos i garantir la solvència i la viabilitat econòmica de la institució”.

Una negociació sobre les bases de pressupost acordades al desembre

A finals del mes de desembre, l’equip de govern ja tenia pràcticament tancada una proposta de pressupost de 69,7 milions que recollia diferents aportacions fetes pels grups de l’oposició. Aquella proposta ja establia la reducció d’un 5 % en les aportacions als grups municipals, una remodelació de l’IMCO i Proursa amb una menor aportació econòmica, una reducció d’1,5 milions d’euros en el capítol de personal, una revisió de la figura jurídica de gestió de l’IMPES i la Finca Font del Ferro, l’ajust de les partides de subministraments i consum a partir de la negociació amb els proveïdors i, finalment, la revisió del model de gestió de les escoles municipals d’art i música.

Però l’aprovació a finals del mateix mes del Reial Decret Llei 20/2011 per part del govern de Madrid, va provocar un canvi en l’escenari econòmic local. L’Estat va aprovar un increment obligatori de l’IBI del 10 % que representava per a les arques municipals l’entrada de 660.000 € més d’ingressos dels que s’havien previst a la proposta de pressupost presentada al desembre .

Davant aquest sobrevingut, l’equip de govern va reiniciar el procés de negociació amb l’oposició donant per bo l’acord assolit al voltant dels 69,7 milions la novetat, i posant sobre la taula la negociació de com l’Ajuntament gastaria els 660.000 € extres.

En aquest punt, l’acord amb Convergència i Unió estableix objectius prioritaris que passen per “incrementar la competitivitat de Rubí i les seves empreses amb l’objectiu de facilitar la reactivació econòmica de la nostra ciutat, donar suport a les famílies, especialment en aquells casos on la crisi les està afectant de manera molt dura i adaptar l’Ajuntament a les disponibilitats econòmiques existents i futures”.

Seguint aquestes prioritats, la proposta de pressupost finalment consensuada amb CiU inclouria una partida d’inversions en concepte de millora dels polígons industrials dotada amb 360.000 euros i una partida dotada amb 150.000 euros amb caire extraordinari, per al reforç a les politiques de suport a les famílies que més ho necessitin. Aquesta darrera partida es concretarà en dos línies: de suport a famílies i en un fons extraordinari de subvencions tributàries.
Fins a completar els 660 mil euros, l’equip de govern preveu destinar 100 mil euros a la promoció de l’eficiència energètica i la resta de diners a fer front al pagament de tributs.

En el supòsit que l’Ajuntament de Rubí pugui aconseguir ingressos extres durant aquest any, si finalment l’Estat ajorna el termini per retornar les quantitats relatives al PIE, l’acord signat amb CIU estableix que la partida per al polígons industrials arribaria al mig milió d’euros i la partida destinada al suport a les famílies sigui finalment de 250.000 €.

L’acord signat inclou el compromís de l’equip de govern de revisar el model de gestió de l’escola bressol La Bruna, a impulsar un pla de racionalització de recusos humans a l’ajuntament, a mantenir la partida d’inversions per a la rehabilitació del Casino, dotada amb 600.000 € i, finalment, a signar un conveni amb la Fundació Biblioteca Museu de Rubí que inclogui un programa d’exposicions amb un mínim de dues exposicions a l’any en equipaments municipals.