Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Empreses i centres educatius s'informen sobre el nou model de formació professional dual La nova modalitat d’FP impulsada pel Departament d’Ensenyament implica una major vinculació amb el teixit empresarial https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Empreses i centres educatius s'informen sobre el nou model de formació professional dual

La nova modalitat d’FP impulsada pel Departament d’Ensenyament implica una major vinculació amb el teixit empresarial
El Consell de la Formació Professional de Rubí ha impulsat una jornada informativa sobre el nou model de formació professional dual que ha implantat recentment el Departament d’Ensenyament. Més d’una quarantena de representants d’empreses i centres educatius de la ciutat han participat a la trobada, que s’ha celebrat aquest dijous a l’auditori del Rubí+D.

La sessió, presentada pel regidor de Promoció Econòmica i Treball, Jaume Buscallà, ha servit per exposar als assistents com funciona la nova formació dual i quins beneficis comporta per a empreses i alumnes. Les explicacions han anat a càrrec de Ferran Castrillo, cap del servei de Programes i Projectes de Foment dels Ensenyaments Professionals de la Generalitat de Catalunya.

La proposta d’organitzar una jornada d’aquestes característiques va sorgir d’un dels grups de treball del Consell de la Formació Professional de Rubí davant la necessitat de donar a conèixer, especialment entre les empreses, una nova modalitat de formació que requereix de la seva estreta col·laboració. El model d’alternança i dual va ser implantat per la Generalitat de forma pilot al curs 2012-2013 però a hores d’ara encara són moltes les companyies que ignoren els seus beneficis.

La formació professional dual va néixer per donar resposta a les necessitats del mercat laboral. Aquesta nova modalitat aposta per augmentar la col·laboració entre els centres educatius i les empreses durant el procés formatiu dels alumnes, recuperant en certa manera la figura tradicional de l’aprenent. L’alumne rep una part de la formació en el centre i l’altra mitjançant les activitats formatives i productives a l’empresa.

L’estada a l’empresa es divideix en dues fases. A la primera, l’alumne s’hi incorpora per realitzar unes pràctiques (de 80 a 100 hores) i adaptar-se al funcionament de la companyia. Un cop finalitzat aquest període, s’inicia una estada remunerada en modalitat de contracte o beca d’un mínim d’un any, segons els criteris d’accés prèviament acordats entre l’empresa i el centre de formació.

En comparació amb la formació professional tradicional, la modalitat dual representa un increment notable de les hores de pràctica laboral, que en alguns casos poden arribar fins a les 3.000. A més, l’alumne gaudeix d’una integració total a la plantilla com a aprenent, en un entorn real que li permet alternar tasques de formació amb la feina assignada. Tot plegat supervisat per uns tutors designats tant per l’empresa com pel centre, que s’encarreguen de coordinar i avaluar les activitats que realitzen els joves en cadascun dels àmbits.

Aquest sistema es practica des de fa anys a molts països, com ara Alemanya, Suïssa, França i Àustria, i ara s’està expandint arreu del món. A la jornada informativa, Ferran Castrillo ha posat l’accent en la gran adaptabilitat d’aquest model de formació a les necessitats de les empreses i en el gran repte que això suposa per al sistema educatiu, que ha de compartir els seus plans formatius amb les companyies.

Castrillo també ha subratllat com a gran avantatge d’aquesta modalitat el fet que les empreses participants guanyin en responsabilitat social corporativa, obtinguin un instrument propi de selecció de personal i disposin d’aprenents per a futures necessitats.

En aquests moments, els acords de col·laboració per impulsar la formació professional dual a Rubí s’estan explorant per diverses vies. D’una banda, els mateixos professors dels centres que imparteixen FP s’estan adreçant a les petites i mitjanes empreses perquè coneguin aquesta nova modalitat. De l’altra, companyies ja interessades en aquesta opció estan acudint als instituts.

Segons ha avançat el regidor Jaume Buscallà durant la jornada, l’Oficina de Serveis a l’Empresa (OSE) i el Servei d’Impuls a l’Ocupació (SIO) de l’Ajuntament col·laboraran a partir d’ara en aquesta tasca de difusió de la nova formació professional dual. El representant municipal ha argumentat la importància de la col·laboració entre l’administració, l’empresa i els centres de formació, amb l’objectiu de millorar les competències dels joves i alhora reactivar l’economia.