Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els pisos de nova construcció i els que es reformin de forma integral hauran d’incorporar mesures d’estalvi d’aigua El ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat definitivament i per unanimitat l’ordenança d’estalvi d’aigua que incorpora aportacions dels grups de l’oposició. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Els pisos de nova construcció i els que es reformin de forma integral hauran d’incorporar mesures d’estalvi d’aigua

El ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat definitivament i per unanimitat l’ordenança d’estalvi d’aigua que incorpora aportacions dels grups de l’oposició.
L’objectiu de la nova ordenança és fomentar l’estalvi eficient d’aigua i reutilitzar-la en funció de l’ús a què es destini. Així, a mode d’exemple, fomenta l’ús d’aigua no potable obtinguda de la pluja per a la neteja de terrasses i espais exteriors, en comptes d’utilitzar aigua potable.

El text, aprovat definitivament el passat dijous pel Ple, incorpora millores aportades pels grups de l’oposició, fins a un total de 4 propostes assumides al 100% i 14 més integrades de forma parcial. El total de propostes i al·legacions presentades pels grups de l’oposició ha estat de 29.

Entre les millores incorporades hi ha la utilització d’aigua potable per al reg de jardins que es limitarà a un màxim de 1.600 m3 /Ha/any, la prohibició de la col·locació de sistemes de refrigeració de circuit obert d’aigua en edificis públics i privats o destinar un percentatge del pressupost municipal a campanyes per fomentar un ús més racional de l’aigua, a instància d’ICV-EUiA.

Així mateix, la nova ordenança estableix que l’Ajuntament promourà, ja sigui mitjançant un Pla d’Aprofitament d’Aigües Freàtiques o a través d’actuacions puntuals, l’ús d’aigües subterrànies per a utilitzar-les principalment en la neteja viària o en el rec de parcs i jardins, a instàncies de Convergència i Unió. .

La nova ordenança

Un dels sistemes més innovadors que s’inclouen en el document és el d’aprofitament de les aigües grises (de dutxa i banyera) que només s’haurà d’instal·lar en edificis residencials de més de 16 habitatges i en altres edificacions on es prevegi un consum anual de més de 400 m3 d’aquest tipus d’aigua. Amb aquest sistema, les aigües grises seran recollides i conduïdes fins a una depuradora, on es tractaran. Posteriorment es retornaran a l’habitatge per a usar-les en les cisternes dels vàters.

Els edificis, tant de caràcter públic com privat, que incloguin el manteniment d’espais no pavimentats de més de 250 m2 que hagin de ser regats hauran de disposar d’un sistema d’aprofitament de l’aigua de pluja per al reg mitjançant un sistema format per captadors, canalitzacions i dipòsits d’emmagatzematge. Un sistema semblant al que es va posar en marxa l’any passat al parc de neteja, amb la instal·lació d’un sistema de recollida d’aigües pluvials per a rentar els vehicles que porten a terme la neteja viària a la ciutat.

La nova ordenança també recull aspectes d’estalvi d’aigua en jardins. Per una banda, recomana el tipus d’espècies de plantes més adients i que necessiten menys consum d’aigua per a la seva subsistència. En aquest sentit, l’Ajuntament està duent a terme arreu de la ciutat una substitució progressiva d’aquest tipus de plantes per d’altres espècies que necessiten menys aigua, com a mesura d’estalvi en el reg. L’ordenança també limita l’espai o superfície dels jardins privats que es pot destinar a la gespa no adaptada al clima mediterrani. Així, només es pot reservar a aquest tipus de gespa un espai que representi el 20% del total de la superfície del jardí.

Tots aquells habitatges amb piscines de més de 30 m2 hauran d’utilitzar un sistema d’aigua sobrant de les piscines, és a dir, aprofitar els excedents que resultin de les neteges per a regar (en cas de declorar-la) o per a la neteja d’exteriors com terrasses i escales (en cas de no declorar-la).

Segons recull l’ordenança, les noves edificacions o les que pateixin una reforma integral hauran de disposar de diferents dispositius, com ara reguladors de pressió, que s’instal·laran a les entrades d’aigua per tal de limitar-la i alhora adequar-ne el consum; airejadors en totes les aixetes i dutxes per reduir el cabal d’aigua; i cisternes de vàters de doble descàrrega o bé amb un volum de descàrrega de 6 litres com a màxim.