Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els ajuntaments de la zona B-30 definiran una estratègia conjunta per potenciar la competitivitat en la seva àrea d’influència L’acord pretén impulsar la col·laboració entre empreses, centres de recerca, universitats, parcs tecnològics i ajuntaments. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Els ajuntaments de la zona B-30 definiran una estratègia conjunta per potenciar la competitivitat en la seva àrea d’influència

L’acord pretén impulsar la col·laboració entre empreses, centres de recerca, universitats, parcs tecnològics i ajuntaments.
Els ajuntaments de Rubí, Martorell, Castellbisbal, Sant Quirze del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Ripollet, Barberà del Vallès, Badia, Sabadell, Polinyà, Santa Perpètua de Mogoda, Mollet del Vallès, Parets del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Vilanova del Vallès, Granollers i la Roca del Vallès, tots ells ubicats a l’entorn de la B-30 han signat una declaració per al desenvolupament econòmic i l’ocupació de l’àmbit, en un acte celebrat a Sabadell.

En total són 18 ajuntaments que aposten per crear, conjuntament amb empreses, universitats, centres de recerca, parcs tecnològics i sectors econòmics i socials, un gran espai econòmic, a l’entorn de la B-30, aprofitant les sinergies que aporten els equipaments estratègics que hi estan ubicats.

Segons la regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Rubí, Maria Mas, que va assistir a la trobada, “aquest és un nou esforç comú de tots els municipis signants de l’acord per impulsar econòmicament el nostre territori, així com per millorar l’ocupació al nostre entorn”. Rubí també pertany al Catalonian Innovation Triangle (CIT), conjuntament amb Cerdanyola i Sant Cugat, per tal d’impulsar la competitivitat de les seves empreses de forma comuna.

Entorn de la B-30

Tal i com recull la declaració aprovada pels alcaldes, alcaldesses i representats municipals, l’àmbit de la B-30 disposa d’un seguit d’equipaments i empreses que aporten un potencial extraordinari, com el Parc de l’Alba amb el sincrotró Alba, la Universitat Autònoma de Barcelona que forma part de la xarxa de Campus d'Excel·lència Internacional, la Universitat Politècnica de Catalunya amb l‘escola Tècnica Superior d’Arquitectura, Esade-Creàpolis, la Universitat Internacional de Catalunya, l’ESDi a Sabadell, o el Parc Tecnològic del VallèParc Vallès. A més, hi ha 23 centres de recerca que es troben situats, majoritàriament, als campus universitaris i als parcs científics i tecnològics, amb prop de 30.000 m2.

A l’entorn de la B-30 es situen un total de 994 empreses del sector industrial de nivell tecnològic mitjà-alt / alt, empreses clarament exportadores, que es troben repartides en els 161 polígons d’activitat econòmica ubicats al voltant de la B-30, que sumen més de 5.512,14 ha.

Són també estratègiques l’existència en aquest espai del Centre Intermodal de Mercaderies (CIM), com a equipament per afavorir l’eficiència en la distribució de mercaderies als principals centres d’activitat econòmica, així com les infraestructures existents (AP7, C-58, Aeroport de Sabadell, la xarxa ferroviària) i altres en projecció (Quart Cinturó, orbital ferroviària...), que ofereixen la possibilitat de consolidar una estructura industrial, de coneixement i recerca molt competitiva en un context mediterrani, a escala europea.

A més, hi ha l’existència d’equipaments rellevants, alguns en l’àmbit català, com l’Institut de Seguretat Pública de Mollet del Vallès, altres fins i tot referents mundials com el Circuit de Catalunya a Montmeló, sense oblidar la rellevant oferta hotelera i comercial i els equipaments firals com la Fira Sabadell, el Centre de Congressos i Convencions de la UAB o el Recinte Firal de Granollers, entre altres.

Tots aquests elements es troben, a més, en uns municipis amb una bona qualitat de vida, que compten amb una xarxa de serveis i instal·lacions educatives, de lleure, culturals, esportives i sanitàries, sense oblidar l’important valor dels seus espais periurbans, alguns amb implicacions directes amb la recerca i la investigació com l’espai d’interès natural de Gallecs.
Aquest conjunt de sinèrgies ofereix la possibilitat de consolidar una estructura industrial, universitària i d’innovació competitiva de referència en el context català, i fins i tot mediterrani.

Els signants de l’acord han coincidit en la conveniència de promoure un teixit productiu competitiu, fet que passa per la innovació i la internacionalització, com ja estan fent moltes de les empreses de la zona. L’objectiu és promoure les condicions per alinear les voluntats de tots els agents que poden promoure el desenvolupament d’aquesta estratègia. De fet, el primer punt de l’acord ha estat definir una estratègia de col·laboració entre empreses, centres de recerca, centres universitaris, ajuntaments, organitzacions empresarials, organitzacions sindicals i Govern per potenciar la zona industrial i tecnològica que comprèn tot l'eix de la B-30 i posicionar-la com una de les regions industrials amb més potencial innovador de Catalunya, Espanya i, amb vocació de ser-ho, del sud d’Europa.

Per tal de desenvolupar-ho, han acordat constituir un grup de treball amb representants municipals. Igualment els batlles conviden a participar en aquests grups de treball el Govern de l’Estat i de la Generalitat, la Diputació de Barcelona, les universitats, els centres de recerca, els centres tecnològics, els parcs tecnològics i científics, les organitzacions empresarials, les empreses i les organitzacions sindicals del territori.