Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte municipal Rubí Brilla es dóna a conèixer a l'Smart City Expo World Congress El certamen internacional ha acollit la presentació de l'aplicació de la Comunitat Rubí Brilla https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El projecte municipal Rubí Brilla es dóna a conèixer a l'Smart City Expo World Congress

El certamen internacional ha acollit la presentació de l'aplicació de la Comunitat Rubí Brilla
Rubí ha presentat a l'Smart City Expo World Congress l’aplicació multiplataforma del projecte d’estalvi energètic Comunitat Rubí Brilla. L'acte, presidit per l’alcaldessa, Carme García Lores, ha servit per reivindicar l'aposta estratègica de la ciutat per l'eficiència energètica i les energies renovables. 'Els petits gestos són importants. Si tots els municipis repliquessin projectes com el Rubí Brilla, aconseguiríem grans canvis', ha expressat la màxima responsable municipal davant d'un auditori absolutament ple.

Aquesta idea, de fet, és un dels punts de partida de la Comunitat Rubí Brilla. El projecte, que ja funciona en fase pilot, pretén que 200 llars rubinenques aconsegueixin estalvis superiors al 10% en les seves factures elèctriques. Tot plegat gràcies a l'obtenció d'informació detallada sobre el seu consum energètic i de consells pràctics per poder-lo reduir.

Fins ara, les famílies apuntades a la Comunitat Rubí Brilla disposaven d'un aparell adherit al seu quadre elèctric que els permetia saber quant gastaven a temps real. A partir d'aquest dimecres, però, aquesta informació fa un salt qualitatiu i quantitatiu gràcies a la implementació del software Personal Energy™, dissenyat per l'empresa Enerbyte Smart Energy Solutions SL. Amb aquesta aplicació, els usuaris podran accedir en qualsevol moment a les dades a través del seu ordinador, tauleta o telèfon intel·ligent, rebran informació personalitzada sobre el seu consum d'energia, podran conèixer el seu nivell d'eficiència en comparació amb altres persones, preveure quant hauran consumit a final de mes o esbrinar la potència contractada més adequada a les seves necessitats. El software d'Enerbyte, a més, donarà als usuaris la possibilitat d'interactuar, reforçant d’aquesta manera la idea de comunitat. A banda d'oferir missatges adaptats i plans d'estalvi, permetrà a les famílies que intercanviïn coneixements, col·laborin en causes comunes i competeixin entre elles per aconseguir l'estalvi més important.

Temps de col·laborar

Durant la presentació d'aquest dimecres, l’alcaldessa ha posat l’accent en la triple col·laboració que ha fet possible el projecte Comunitat Rubí Brilla. L’Ajuntament de Rubí, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’empresa Enerbyte han sumat sinergies en aquesta iniciativa, fent bones les paraules del coordinador de Rubí Brilla, Ángel Ruiz: “En temps de crisi, és moment de col·laborar, no de competir”.

En aquesta mateixa línia, els directius de la UPC presents a l’acte han destacat la importància que tant l’administració pública com l’empresa privada impliquin els estudiants universitaris en els seus projectes. En el cas concret de la Comunitat Rubí Brilla, alumnes de l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Industrial de Barcelona (EUETIB) han estat els encarregats d’instal·lar els aparells de medició a les llars que s’han acollit a la prova pilot. Això, tal com ha testimoniat Marc Bonet, un dels estudiants que han treballat al projecte, els ha permès fer-se un currículum, aplicar i ampliar els seus coneixements, i tenir un primer contacte amb la seva futura professió.

1r Encuentro estatal de municipios del Bien Común

Després de l’experiència a l’Smart City Expo World Congress, el projecte Rubí Brilla es presentarà aquest cap de setmana al 1r Encuentro estatal de municipios del Bien Común, que se celebra a Madrid.

El Bé Comú és un concepte econòmic i polític promogut per l’austríac Christian Felber que busca establir un nou model econòmic basat en una economia sostenible i alternativa al model capitalista i al predomini dels mercats financers. A la trobada d’aquest cap de setmana, diferents municipis exposaran bones pràctiques que estan aplicant seguint la filosofia d’aquest moviment.

L’Ajuntament de Rubí ha estat convidat a aquestes jornades per parlar de Rubí Brilla. L’Associació Economia del Bé Comú reconeix en aquest projecte els valors propis d’aquest moviment: “pivota sobre la sostenibilitat ecològica, s’impulsa amb mecanismes de participació de les empreses, els comerços i la ciutadania; i amb l’estalvi de costos energètics, l’Ajuntament exerceix la solidaritat i contribueix a la justícia social, donant suport a les famílies que pateixen pobresa energètica”.

Per a l’alcaldessa, la participació de Rubí a la trobada d’aquest cap de setmana respon a una aposta per un determinat tipus de política: “Hi anem com a Ajuntament perquè ja treballem en els paràmetres de l’anomenada Economia del Bé Comú, hereva de l’economia social. Això significa que el nostre interès és transformar el present per tal que el futur sigui molt millor. És a dir, prendre consciència com a polítics, que les nostres decisions seran importants, no tant per al present, sinó per al futur dels nostres fills i filles. En aquest àmbit és especialment important la cura del medi ambient, i és aquí on aquest moviment entronca perfectament amb tot el que estem duent a terme sota el paraigua del Rubí Brilla”.

A la cita de Madrid, l’Ajuntament parlarà especialment de la iniciativa Energia per a tothom, orientada a combatre el que es coneix com a pobresa energètica, mitjançant la realització d’auditories en aquelles llars que presenten dificultats per fer front a la seva despesa en energia. D’aquesta manera, es detecta quin tipus de subministraments tenen contractats i si utilitzen sistemes poc eficients, com ara bombetes d’alt consum o estufes incandescents. En aquests casos, se’ls proposen alternatives i ajudes d’inversió. En el marc d’aquest projecte, també s’informa les famílies de l’existència dels bons socials elèctrics, un recurs força desconegut entre la població i que pot comportar un important descompte a la factura de la llum, d’entre un 20% i un 40%.

Per començar a desenvolupar aquesta iniciativa, l’Ajuntament ha pres com a referència 150 famílies que van rebre diferents graus d’ajuda dels Serveis Socials per pagar els seus rebuts durant l’any passat.