Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte Energia per a tothom permet un estalvi potencial de 205 euros de mitjana per llar Després de visitar un centenar de famílies vulnerables, l’equip de Rubí Brilla ha estimat que l’estalvi total pot arribar als 19.265 euros https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

El projecte Energia per a tothom permet un estalvi potencial de 205 euros de mitjana per llar

Després de visitar un centenar de famílies vulnerables, l’equip de Rubí Brilla ha estimat que l’estalvi total pot arribar als 19.265 euros
En el marc del projecte municipal Energia per a tothom, estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), coordinats amb els Serveis Socials de l'Ajuntament i l'equip de Rubí Brilla, han completat recentment un centenar d’auditories en habitatges que tenen dificultats per pagar els subministraments bàsics. Després de realitzar els corresponents informes individuals i col·lectius, s’ha conclòs que l'estalvi potencial d'aquestes llars és de 19.265 euros, és a dir, 205 euros de mitjana per família.

Durant les visites als habitatges, els estudiants de la UPC han analitzat quin tipus de subministraments tenen contractats i si utilitzen sistemes poc eficients, com ara bombetes d'alt consum o estufes incandescents, i els han proposat alternatives que poden ajudar-los a reduir la seva despesa energètica. També han informat les famílies sobre l'existència dels bons socials elèctrics, un recurs força desconegut entre la població que pot comportar una rebaixa d'entre un 20% i un 40% a la factura de la llum. Actualment, tenen dret a aquesta ajuda els domicilis amb una potència contractada per sota dels 3 kW, les persones de 60 anys o més amb una pensió mínima, els majors de 60 anys amb una pensió no contributiva i beneficiaris de l'antic SOVI, les famílies nombroses i els habitatges amb tots els residents a l'atur.

A l'hora de posar en marxa el projecte Energia per a tothom, l'Ajuntament ha pres com a referència més d’un centenar de llars que l'any passat ja van rebre diferents graus d'ajuda dels Serveis Socials per pagar les seves factures. Un cop analitzades, s’han elaborat els corresponents informes individuals i col·lectius, que han permès calcular l’estalvi potencial d’aquestes famílies i programar tot un seguit d’accions que sufragarà l’Ajuntament per ajudar-los a reduir la seva despesa. Així, el consistori invertirà 25.255 euros en mesures com ara la compra de bombetes, lladres i temporitzadors, l’adquisició de neveres, reparacions de fontaneria i electricitat, obres d’aïllament o la instal·lació de bombes de calor. D’altra banda, l’Ajuntament farà l’acompanyament de les famílies susceptibles de sol·licitar el bo social.

Comunitat Rubí Brilla

Algunes de les famílies analitzades han estat proposades per formar part de la Comunitat Rubí Brilla, un altre dels projectes d'eficiència energètica que està desenvolupant en aquests moments l'Ajuntament de Rubí. Aquesta iniciativa pretén aconseguir estalvis energètics superiors al 10% a 200 llars rubinenques gràcies a l'obtenció d'informació detallada sobre el seu consum i a la posada en pràctica de senzills consells.

Fins ara, les famílies apuntades a la Comunitat Rubí Brilla disposaven d'un aparell adherit al seu quadre elèctric que els permetia saber quant gastaven a temps real. Des del passat 20 de novembre, però, aquesta informació ha fet un salt quantitatiu i qualitatiu amb la implementació del software Personal Energy™, dissenyat per l’empresa Enerbyte Smart Energy Solutions SL, que dóna accés a les dades en qualsevol moment a través de l'ordinador, la tauleta o el telèfon intel·ligent. Aquesta aplicació dóna ple sentit al concepte Comunitat Rubí Brilla, ja que permet a les famílies interactuar, compartir coneixements, col·laborar en causes comunes i, fins i tot, competir per aconseguir l'estalvi més important.