Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El polígon de La Llana fa els primers passos per convertir-se en un Smart PAE El projecte pilot impulsat per l’Ajuntament vol millorar els serveis energètics i de telecomunicacions que reben les empreses https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El polígon de La Llana fa els primers passos per convertir-se en un Smart PAE

El projecte pilot impulsat per l’Ajuntament vol millorar els serveis energètics i de telecomunicacions que reben les empreses
L’Ajuntament de Rubí ha posat en marxa, en el marc del projecte estratègic Rubí Brilla, una prova pilot que contribuirà a convertir el polígon de La Llana en el primer Smart PAE de la ciutat. Amb aquesta iniciativa, finançada dins el Paquet de mesures extraordinàries de lluita contra la crisi 2013, el consistori pretén millorar els serveis energètics elèctrics i de telecomunicacions que s’ofereixen al conjunt de les empreses, reduir-ne el cost mitjançant la compra agregada i incrementar la productivitat de les companyies. Uns objectius que, alhora, han de permetre millorar la competitivitat del teixit industrial rubinenc, així com atraure nova activitat econòmica a la ciutat, especialment empreses de valor afegit.

El projecte pilot es va posar en marxa el 2013 sota el lideratge de l’Ajuntament. En la seva fase inicial, s’ha fet la feina de consultoria i s’ha presentat la iniciativa a les empreses del PAE La Llana. Paral·lelament, la companyia Apfutura i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a través del seu centre de transferència de tecnologia CITCEA, han encetat el desplegament de les infraestructures i sistemes necessaris. Aquesta feina ha començat per l’enllumenat i els edificis públics del polígon, és a dir, el Pavelló de La Llana i la Masia de Can Serra, que gràcies a aquest projecte podran optimitzar el seu consum energètic; i al llarg d’aquest 2014, s’estendrà a les empreses interessades a participar a la prova.

Un dels grans beneficis d’aquesta iniciativa serà la implantació d’una xarxa de fibra òptica que permetrà als empresaris del PAE de La Llana accedir a serveis de telecomunicacions d’alta velocitat, satisfent així una de les demandes històriques de les companyies ubicades als polígons de la ciutat.

Deu empreses com a punt de partida

Actualment, l’Ajuntament treballa en la captació de les empreses que s’acolliran a aquesta prova pilot. La fabricant de material elèctric BJC, una de les firmes amb més pes del polígon, ha estat la primera a confirmar la seva participació a la iniciativa.

La intenció és encetar el projecte amb una desena de firmes, a les quals es proporcionarà aquest 2014 serveis energètics i de telecomunicacions. Pel que fa als primers, CITCEA-UPC oferirà, entre d’altres, serveis de diagnòstic i auditoria energètica i d’immunització a problemes de qualitat del subministrament elèctric, així com suport per a la contractació agregada. En matèria de telecomunicacions, les empreses disposaran de serveis de telefonia, connexions d’internet d’entre 50 MB i 100 MB simètrics, centraletes virtuals i altres serveis cloud a determinar.

Un cop realitzada la prova pilot, el 2015 serà el moment de consolidar un model definitiu d’Smart PAE per a La Llana, amb l’objectiu també de poder-lo traslladar a la resta de polígons de la ciutat.

Segons calcula l’Ajuntament, la inversió inicial que hauran de fer les companyies que s’acullin a aquesta prova pilot es recuperarà en un període d’entre sis mesos i dos anys. A canvi d’aquesta aportació, les empreses podran obtenir estalvis de fins al 20% en matèria energètica i de fins al 40% en telecomunicacions. Cal destacar, a més, que les companyies que s’impliquin en aquesta iniciativa podran disposar de les noves infraestructures, com per exemple la connexió de fibra òptica o els equips de mesura de despesa energètica, sigui quin sigui el futur del projecte, ja que seran de la seva propietat.