Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple municipal dóna llum verda al paquet de mesures extraordinàries de lluita contra la crisi 2013 Durant la sessió ordinària del mes de febrer també s’han aprovat diverses mocions en la línia d’oferir solucions a aquelles persones que pitjor ho estan passant a causa de la situació econòmica actual. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple municipal dóna llum verda al paquet de mesures extraordinàries de lluita contra la crisi 2013

Durant la sessió ordinària del mes de febrer també s’han aprovat diverses mocions en la línia d’oferir solucions a aquelles persones que pitjor ho estan passant a causa de la situació econòmica actual.
El Ple ordinari del mes de febrer de 2013 ha aprovat una modificació de crèdit per tal de dotar dels recursos econòmics necessaris el nou paquet de mesures extraordinàries de lluita contra la crisi 2013. Aquest punt ha estat aprovat pels grups del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), el Partit Popular (PP), Convergència i Unió (CIU) i Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA), a excepció d’Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR), que s’ha abstingut. Enguany, aquestes accions excepcionals estan dotades amb 2.930.000 euros, que es destinaran a més d’una vintena d’actuacions per a reactivar l’economia, afavorir la cohesió social i mantenir la qualitat de l’espai públic. Aquest 2013 es destinen 1,8 milions d’euros més que l’any passat a aquest paquet de mesures anticrisi.

Durant la sessió plenària s’han aprovat un total de 7 mocions, de les 9 que es presentaven inicialment. I és que ICV-EUiA ha decidit retirar la moció que havia presentat amb motiu del 8 de març de 2013, Dia Internacional de les Dones, ja que s’ha consensuat per Junta de Portaveus una altra moció en el mateix sentit, adherint-se al manifest de la Federació de Municipis de Catalunya. ACR també ha retirat la moció sobre la concreció de mesures de transparència i bon govern de l’Ajuntament de Rubí.

El Ple ha debatut tot un seguit de mocions relacionades amb la crisi i els efectes que està causant en la ciutadania. Una d’elles, presentada pel PSC, demanava que la Cimera Econòmica i Social que se celebrarà el proper 16 de març doni com a resultat un pla de xoc contra l’atur i a favor de les polítiques socials i els drets de la ciutadania. La moció ha estat aprovada malgrat les abstencions del PP i d’ACR.

Paral·lelament, tots els grups han donat el vist-i-plau a la moció presentada per ICV-EUiA per sol·licitar l’aprovació d’una llei pel mínim vital de les persones i en suport a la iniciativa legislativa popular (ILP) per la Renda Garantida de Ciutadania. I és que, a Catalunya, el 21,9% dels catalans viuen amb rendes inferiors al llindar de la pobresa i la taxa de pobresa infantil se situa en un 28%. Un total de 232.300 llars no disposen de cap ingrés (això suposa un increment del 48% respecte el 2010), mentre que la taxa d’atur se situa en un 22,6% i la juvenil, en un 51,59%. Cada dia, 100 persones perden la prestació d'atur i es produeixen 102 desnonaments diaris a Catalunya.

En aquest sentit, també s’ha aprovat, amb les abstencions del PP, la moció plantejada pel PSC i ICV-EUiA per demanar que el parc immobiliari de la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària SA (SAREB) es posi a disposició dels ciutadans en règim de lloguer. La majoria d’intervencions en aquest punt han coincidit a l’hora d’assegurar que aquesta demanda “és de justícia”, i més tenint en compte que bona part d’aquests habitatges són gestionats per bancs que han estat rescatas amb diners públics.

D’altra banda, el Ple ha aprovat, amb els vots en contra del PP, la moció que presentaven CiU, ERC i el PSC en defensa de l’autonomia local i del règim competencial local de la Generalitat de Catalunya. Entre d’altres, s’ha acordat instar la Generalitat a preservar les competències en règim local i l’autonomia local des del propi municipalisme, així com instar el govern català a presentar una proposta de Llei de Governs Locals.

També s’ha donat llum verda a la moció presentada per tots els grups municipals excepte ACR demanant a la Generalitat un Pla integral de millora de polígons industrials a nivell català. ACR s’ha abstingut en la votació d’aquesta proposta, que també proposa demanar a la Generalitat que impulsi una mesa interinstitucional de polígons, formada per les administracions i els agents econòmics i socials, amb l’objectiu d’aprofundir en una diagnosi de la situació dels polígons i les seves infraestructures i de col·laborar en la preparació d’una futura llei sobre polígons.

Per últim, també s’ha aprovat per Junta de Portaveus una moció sobre l’ús dels espais buits urbans de Rubí. El text recull la voluntat d’enllestir, en el termini més breu possible (tres mesos), un inventari d’espais buits al teixit urbà de la ciutat, concretant la seva titularitat i els usos potencials que podrien tenir, i obrir una convocatòria de presentació de propostes ciutadanes per a la utilització d’aquests espais, ja sigui per a horts urbans com per altres usos socials, culturals i associatius.

Altres tràmits

El Ple també ha aprovat, amb les abstencions d’ACR, modificar la denominació del servei de “Botiga de Rubí – Oficina de Turisme”, que ara es passarà a dir “Punt d’Informació de Rubí – Oficina de Turisme”. També s’ha acordat, per unanimitat, donar llum verda al conveni entre el departament d’Ensenyament de la Generalitat i el consistori rubinenc per a la sostenibilitat del funcionament de les escoles bressol de titularitat municipal per al curs 2011-2012, així com acceptar una subvenció de 447.200 euros del departament d’Ensenyament del govern català. El Ple també ha aprovat per unanimitat tornar a engegar els tràmits que han de servir per reiniciar el procés d'adjudicació dels locals del Mercat Municipal que encara estan desocupats.