Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple es posiciona en contra de la instal·lació d'un nou abocador a la ciutat Els grups municipals també han aprovat una moció a favor de l’elaboració d’un Pla Especial Urbanístic de les zones extractives i els abocadors https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple es posiciona en contra de la instal·lació d'un nou abocador a la ciutat

Els grups municipals també han aprovat una moció a favor de l’elaboració d’un Pla Especial Urbanístic de les zones extractives i els abocadors
El Ple de l’Ajuntament ha aprovat aquest dijous, amb l’únic vot en contra del Partit Popular (PP), una moció que es posiciona en contra de la instal·lació d’un nou abocador i/o centre de tractament de residus metropolità al terme municipal de Rubí. El text, proposat en primera instància per la Plataforma Rubí Sense Abocadors, reflecteix la inquietud del municipi en relació al futur de Can Balasc.

La moció, lleugerament modificada respecte a la proposta inicial per tal de sumar els vots a favor de Convergència i Unió (CIU), recorda, entre d’altres, que Rubí ja compta amb dos abocadors en servei, Can Canyadell i Can Carreras, que en els darrers 20 anys s’ha consolidat una zona urbana molt a prop de Can Balasc – el centre escolar Rivo Rubeo quedaria a tan sols 700 metres del nou abocador –, i que existeix una forta oposició ciutadana a qualsevol projecte que malmeti l’entorn, el paisatge o el medi ambient, i que afecti la salut i la qualitat de vida dels rubinencs i rubinenques.

La moció aprovada aquest dijous compromet tots els integrants del Ple a treballar per impedir la implantació d’un nou abocador metropolità i a crear una mesa de treball la primera setmana de setembre, presidida per l’alcaldessa i formada per representants dels grups municipal, la Plataforma Rubí sense Abocadors, els centres escolars i les entitats i associacions veïnals, que es reunirà com a mínim un cop al mes. El text també expressa el compromís del Ple de donar suport a la Plataforma en totes les accions dirigides a evitar que Rubí es converteixi en el municipi de Catalunya amb més abocadors en funcionament de manera simultània, posant al seu abast les eines i recursos necessaris. En darrer terme, la moció estableix un increment dels controls als vehicles vinculats a les activitats d’extractives i abocadors que circulen pel camí Vell d’Ullastrell, i la inspecció de les seves càrregues.

Membres de la Plataforma Rubí sense Abocadors, presents a la sessió plenària, han manifestat durant el torn de precs i preguntes el seu agraïment per l’aprovació de la moció, alhora que han reclamat als regidors i regidores que “passin a l’acció” i els han recordat la importància de la seva col·laboració en la lluita contra els abocadors.

El Ple ha aprovat per unanimitat una segona moció que insta l’equip de govern a iniciar els treballs per a l’elaboració d’un Pla Especial Urbanístic de les zones extractives i abocadors amb l’objectiu de regular, normativitzar els usos en aquests espais del sòl no urbanitzable, i acotar en el temps aquestes activitats, facilitant la seva restauració i integració en el paisatge, i una correcta gestió amb criteris de conservació del patrimoni natural, agrari i rural.

Pas endavant en la urbanització de l’eix Rubí-Sant Cugat
El Ple també ha aprovat sol·licitar a la Generalitat de Catalunya la cessió del tram de la carretera BP-1503 comprès entre la rotonda de l’Estatut i el Torrent dels Alous. Aquest tràmit ha de permetre la pròxima urbanització d’aquesta via entre l’esmentat giratori i l’autopista AP-7, ja en terme de Sant Cugat.

El projecte, promogut per l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), proposa la transformació de la carretera BP-1503 en una nova avinguda amb un disseny unitari que doni servei al Sector d’Activitats Econòmiques de Can Sant Joan i que contribueixi a millorar l’accés a Rubí. Amb aquest objectiu, es plantegen dos vials amb dos carrils de circulació separats per una mitjana central i voreres, nova vegetació arbrada i arbustiva, enllumenat públic i nova senyalització, entre d’altres. A més, es preveu la construcció de dues rotondes: una a la sortida i incorporació de l’autopista AP-7, en la seva banda oest; i una altra abans del Torrent dels Alous, en terme municipal de Sant Cugat.

Canvis en el recorregut de la línia 2
Un altre dels tràmits aprovats al Ple d’aquest dijous ha estat la modificació del recorregut de la línia 2 de bus urbà amb l’objectiu de facilitar que els alumnes d’El Pinar reassignats a l’Escola Teresa Altet puguin desplaçar-s’hi en transport públic d’una manera més còmoda i segura, sense necessitat de fer transbord a l’avinguda de les Olimpíades.

Es tracta de nens i nenes que fins ara estudiaven majoritàriament a l’Escola Joan Maragall i que, amb la nova zonificació escolar, han passat a tenir com a centre de referència l’escola situada a Ca n’Oriol. La reassignació d’alumnes es va promoure arran de la situació d’incertesa que afectava el servei de transport escolar subvencionat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental.

Altres punts de l’ordre del dia
La sessió ordinària del mes de juliol també ha servit per donar compte de tot un seguit de modificacions en les actuacions contemplades al Pla d’inversions financerament sostenibles 2014-2015, aprovar provisionalment la modificació puntual del PGOU per a la delimitació del polígon d’actuació urbanística discontinu PAU Z-ACSJ (Parc de Ca n’Oriol, avinguda Astronomia i carrer Marconi), i donar compte de la incoació d’expedient per a la declaració de lesivitat dels decrets relatius a les comissions de serveis de dues treballadores municipals.

Dins l’apartat de mocions, s’ha aprovat per junta de portaveus una proposta en contra dels bombardejos d’Israel sobre Gaza i en suport del poble palestí. Per contra, s’ha rebutjat un text d’Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR) que instava l’Ajuntament a enviar una nova carta a la vicepresidenta Joana Ortega adjuntant la moció aprovada el passat 30 de gener en suport a la convocatòria del referèndum per l’autodeterminació del poble de Catalunya.

Informe de la Síndica
La sessió ordinària d’aquest mes de juliol s’ha iniciat amb la presentació de l’informe de la Sindicatura de Greuges corresponent a l’any 2013 i al primer quadrimestre del 2014. Maria Palau ha explicat als regidors i regidores que ha realitzat un total de 140 actuacions, que inclouen un centenar de queixes i una quarantena de consultes.

La Síndica també ha informat al Ple de la seva decisió de no complir el cinquè i darrer any del seu mandat per motius personals. Tots els grups li han agraït la seva tasca desinteressada durant tot aquest temps i li han desitjat sort en la seva nova etapa.