Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El ple aprova un conveni urbanístic que garanteix l’activitat de Ficosa a Rubí i el manteniment de més de 300 llocs de treball Els usos dels terrenys passen de ser industrials a residencials. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El ple aprova un conveni urbanístic que garanteix l’activitat de Ficosa a Rubí i el manteniment de més de 300 llocs de treball

Els usos dels terrenys passen de ser industrials a residencials.
El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha acordat incorporar en el document del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) actualment en tràmit, la delimitació del nou sector de Can Pujol com a espai de sòl urbanitzable d’ús residencial.

El conveni, aprovat amb els vots favorables de l’equip de govern (PSC i ERC), PP i CiU, l’abstenció d’ICV-EUiA i el vot contrari d’ACR (Alternativa Ciutadana de Rubí), també contempla el trasllat de Fico Transpar i Fico Triad a una altra finca d’ús industrial a Rubí, així com el manteniment del lloc de feina de més de 300 treballadors d’aquestes dues plantes del grup FICOSA Internacional.

El terreny on es traslladaran les fàbriques el decidirà l’empresa, entre les diferents ofertes de les que disposa actualment, com a màxim el 20 de desembre de 2009; mentre que el trasllat de les línies de producció es produiria en un termini màxim de 6 mesos a partir de l’aprovació definitiva del POUM.

Pel que fa els usos del nou sector residencial, El 65 % de les 20 hectàrees de la nova zona residencial es destinarà a zones verdes (6,2 ha), infraestructures viàries (4,2) i equipaments (2,6), mentre que el 35 % restant, es destinarà a la construcció d’un màxim de 1.378 habitatges, dels quals, un màxim de 706 seran de renda lliure i fins a un mínim de 672 seran de protecció pública, el que representa un 48,7 % del total.

Els mateixos germans Pujol Artigas lliuraran 4,5 milions d’€ a l’Ajuntament que s’invertiran en futurs equipaments o infraestructures contemplats al POUM.

En benefici dels treballadors de FICOSA

La proposta de POUM contemplava inicialment la transformació de la zona de Can Pujol en residencial atenent els criteris que el nou planejament preveu per a zones industrials que han quedat envoltades per trama urbana com a conseqüència d’un creixement urbanístic inadequat.
El document que finalment va arribar al Ple el 20 de maig de 2008 i que es va aprovar amb el vot favorable de la majoria dels grups municipals, a excepció d’ICV-EUIA i ARC, no va incloure aquest canvi d’ús dels terrenys per petició expressa dels treballadors de FICOSA que van considerar la mesura com un element que podia afavorir la marxa de l’empresa del municipi i la pèrdua dels seus llocs de feina.

La direcció de FICOSA va manifestar dificultats per garantir la permanència de l’empresa a Rubí si s’impedia finalment l’ús residencial a Can Pujol.

De nou aquesta situació va portar a què els treballadors de les plantes de Rubí traslladessin al consistori la preocupació pel seu futur laboral. Va ser aleshores quan l’alcaldessa, Carme García, acompanyada de representants de totes les formacions polítiques municipals va mantenir una trobada al mes de març amb les dues parts: Direcció i Comitè d’empresa. Durant la reunió el consistori va convidar-los a negociar per trobar una solució beneficiosa per les dues parts, deixant clar que L’Ajuntament no aprovaria cap canvi d’usos dels terrenys si els treballadors de FICOSA no ho demanaven.

El passat 22 de juny, els representants de l’empresa i dels treballadors signaven un acord pel qual FICOSA es compromet, d’una banda, a que Rubí sigui la seu de la nova planta de la firma un cop es faci el trasllat de les dues fàbriques actuals; i d’altra banda, a mantenir un mínim de 310 llocs de feina durant els pròxims 5 anys i a reduir l’excedent de plantilla actual de 50 treballadors amb prejubilacions i baixes i recol•locacions voluntàries.

La signatura d’aquest acord és la que ha possibilitat que avui s’hagi presentat i aprovat al Ple el conveni urbanístic que, segons ha explicat l’alcaldessa, Carme García, “garanteix un urbanisme equilibrat a la ciutat i el què és més important: la permanència de l’empresa a la ciutat i que els treballadors de FICOSA preservin els seus llocs de treball. Que 300 treballadors mantinguin la feina en aquests moments de crisi no és fàcil i cal que ens felicitem”..