Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova definitivament el pressupost municipal per a l’exercici 2013 També s’ha donat llum verda, per imperatiu legal, a l’augment de la tarifa de l’aigua en alta, arran de l’increment aplicat per la Generalitat i Aigües Ter-Llobregat. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple aprova definitivament el pressupost municipal per a l’exercici 2013

També s’ha donat llum verda, per imperatiu legal, a l’augment de la tarifa de l’aigua en alta, arran de l’increment aplicat per la Generalitat i Aigües Ter-Llobregat.
El passat mes de desembre, el Ple municipal aprovava de manera inicial un pressupost que ascendia a 71,6 milions d’euros, una xifra superior en 1,1 milions (1,58%) al de l’any anterior (70,5 milions). Avui, el Ple ha ratificat aquesta aprovació de forma definitiva, amb una desestimació de les al·legacions dels grups municipals d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) i d’Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR). Aquestes dues formacions demanaven reduccions de la despesa en algunes partides concretes i destinar els recursos estalviats a incrementar les mesures excepcionals per al 2013, que l’alcaldessa ja va apuntar la setmana passada, durant la Taula especial de desnonaments.

La desestimació d’aquestes al·legacions s’ha fet perquè, segons l’article 170.2 del RDL 2/2004, només es poden presentar al·legacions contra el pressupost si la seva elaboració i aprovació no s’ajusten als tràmits establerts en aquesta llei, per ometre el crèdit necessari pel compliment d’obligacions exigibles a l’entitat o per la insuficiència dels ingressos en relació a les despeses pressupostades. Segons la regidora de l’àrea de Serveis Centrals, Hisenda i Règim Interior, Neus Muñoz, “malgrat no poder admetre a tràmit aquestes al·legacions per no complir els supòsits que marca el decret llei, hem considerat important i necessari fer un intens debat per aconseguir un pressupost consensuat. Així, a través de diverses modificacions pressupostàries, intentarem materialitzar els acords assolits amb les diferents forces”.

Muñoz ha agraït la col·laboració de tots els grups polítics a l’hora de fer aportacions a la proposta de pressupostos de l’equip de govern. “Rubí necessita que treballem junts. I fruit d’aquest treball hem aconseguit fites tan importants com el paquet de mesures extraordinàries de lluita contra la crisi 2013”. El pressupost s’ha aprovat amb les abstencions del Partit Popular (PP), Convergència i Unió (CiU) i Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) i els vots en contra d’Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR).

Abans d’iniciar-se el Ple, representants sindicals s’han dirigit als diferents regidors per explicar-los el motiu pel qual s’han manifestat a la plaça de Pere Aguilera durant la sessió plenària. Demanen que es reprenguin les converses sobre l’aplicació del decret 20/2012 i, més concretament, sobre la jornada laboral dels treballadors municipals. El regidor de Serveis Centrals, Josep Manel Castro, ha assegurat a Ràdio Rubí que “les negociacions segueixen en marxa i que la voluntat de l’equip de govern és trobar solucions al conflicte”.

Un nou pla anticrisi dotat amb 2,9 milions d’euros
El nou paquet de mesures extraordinàries de lluita contra la crisi del consistori rubinenc destinarà una quantitat de 2.930.000 d’euros a més de 20 accions enfocades a complementar les iniciades l’any passat. En aquella ocasió, les mesures excepcionals anticrisi van estar dotades amb 1.100.000 euros amb l’objectiu de dinamitzar l’economia de la ciutat, millorar l’ocupabilitat de les persones i generar ocupació, en la línia de la proposta que es va pactar per a l’any 2012 amb algunes forces polítiques. Tot plegat, amb l’objectiu central de sortir de la crisi. Aquest nou pla, però, també vol potenciar i millorar la cohesió social, ja que és la ciutadania qui pateix de forma més directa les conseqüències de la crisi, amb iniciatives i propostes per reduir els riscos de precarització i empobriment; i, alhora, proposar mesures per mantenir la qualitat de l’espai públic de la ciutat, ja que els carrers, les places i els equipaments són elements bàsics per la qualitat de vida a la ciutat.

Augment de la tarifa de l’aigua
El Ple ha aprovat, amb els vots a favor de l’equip de govern (PSC i ERC) i d’ACR, les abstencions de PP i CiU i els vots en contra d’ICV-EUiA, la modificació de l’ordenança fiscal número 31, que regula la taxa pel subministrament d’aigua. Aquesta modificació comportarà un augment de la tarifa de l’aigua en alta, un increment que l’Ajuntament s’ha vist obligat a aplicar com a conseqüència de la pujada que la Generalitat de Catalunya i Aigües Ter-Llobregat van dur a terme els mesos de juliol i novembre de l’any passat.

Concretament, aquest augment de preu serà del 15,5% en relació a la tarifa mitjana real. Això es tradueix en un encariment de la quota fixa del servei, que passarà a costar 1,15 euros més. Pel que fa als trams d’aigua, cada metre cúbic costarà 2 cèntims d’euro més al mes (en el tram de fins a 6 m3), 7 cèntims d’euro més (en el tram d’entre 6 i 12 m3), 12 cèntims d’euro més (en el tram d’entre 12 i 18 m3) i 22 cèntims d’euro més (en el tram de més de 18 m3).

Manuel Velasco, regidor de l’àrea de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat, ha assegurat: “Ens hem vist obligats a aplicar aquest increment per imperatiu legal, ja que s’està generant un forat de 100.000 euros al mes que hem de tapar, perquè la concessió del servei estableix que hi ha d’haver un equilibri econòmic”. Segons el regidor, “continuem estant en contra d’aquesta pujada, que considerem injusta, perquè en temps de crisi hi ha gent a qui sí que li pot venir de pagar 5 euros més al trimestre, i continuem estant totalment d’acord amb la moció aprovada al Ple de gener”.

Velasco ha anunciat que la resta de despeses d’explotació del servei (de personal, subministrament, materials, vehicles, etc.) s’han congelat.

Altres tràmits
El Ple també ha aprovat, amb els vots a favor per imperatiu legal de l’equip de govern (PSC i ERC), les abstencions de PP, CiU i ACR i els vots contraris d’ICV-EUiA, arran de l’aplicació del Reial decret llei 20/2012, la revisió de les reduccions de jornada que es van concedir a diversos treballadors municipals els anys 2010, 2011 i 2012.