Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El patrimoni de Rubí pren el relleu dels itineraris naturals a la revista la ciutat A partir d’aquest mes, la publicació municipal inclourà un reportatge mensual sobre els elements inclosos al catàleg de patrimoni. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El patrimoni de Rubí pren el relleu dels itineraris naturals a la revista la ciutat

A partir d’aquest mes, la publicació municipal inclourà un reportatge mensual sobre els elements inclosos al catàleg de patrimoni.
La pròxima edició de la revista municipal La Ciutat d’aquest mes de maig enceta una sèrie de reportatges dedicats al patrimoni arquitectònic, arqueològic i natural del municipi, que substitueixen les pàgines que fins ara estaven dedicades als itineraris naturals. Aquests itineraris s’han publicat de forma conjunta i poden adquirir-se per 6 euros a la Botiga de Rubí.

Sota el títol “Temps lliure: coneix el patrimoni de Rubí”, els ciutadans podran conèixer la història i curiositats sobre els elements més emblemàtics que integren el catàleg de patrimoni de la ciutat, així com també les obres i millores que s’hi han fet o que s’hi estan portant a terme.

El protagonista del primer reportatge és el Castell, un edifici que el rei Jaume I va fer construir l’any 1233 com a casa forta per a defensar-se dels seus enemics. Posteriorment, l’any 1361, els senyors de Torrelles, que n’eren els seus propietaris, van convertir aquesta edificació en el nou Castell de Rubí, que substituïa l’anterior, situat al turó de Sant Genís.

Un catàleg ple de “monuments”

El Catàleg de Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Natural de Rubí és un document que recull els diferents elements que integren el patrimoni de la ciutat, superant la idea clàssica de “monument”. En aquest sentit, el catàleg incorpora un ampli ventall d’obres i de llocs que inicialment no es concebien com a monumentals però que ara són reconeguts com una part de la identitat de Rubí. Així, hi trobem des de conjunts urbans d’interès fins a obres d’arquitectura popular, industrial o d’enginyeria, passant per diversos arbres emblemàtics i petites àrees naturals.

Alguns dels elements arquitectònics més emblemàtics són el Castell, l’Església de Sant Pere, l’Ermita de Sant Muç, el Casino Espanyol, l’Ateneu, les masies de Can Mir, Can Ramoneda i Can Pi de la Serra, les Escoles Ribas, l’era de Ca n’Oriol i el Monument a la Rierada. Pel que fa als elements arqueològics, destaquen la Torre de les Martines, Can Canyadell Vell, la casa i molí de la Bastida i els jaciments de Can Ramoneda i Ca n’Oriol. Per últim, entre els elements del patrimoni natural trobem, entre d’altres, la pineda de Can Bosc, l’arbreda de Sant Muç, l’alzina de Can Rosés, el bosc i el roure de Can Feliu, el bosc i el roure de Ca n’Oriol i l’ametller de Can Sant Joan.

L’Ajuntament de Rubí inspecciona periòdicament els diferents elements que integren el Catàleg de Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Natural de la ciutat per tal de mantenir actualitzat aquest document. Aquestes revisions permeten conèixer quin és l’estat de conservació de cada element per, d’aquesta manera, poder actuar en tots aquells casos que sigui necessari per millorar la seva situació.

Les revisions ordinàries que periòdicament realitzen els tècnics municipals han permès detectar diverses anomalies en alguns dels elements inclosos al catàleg. Al Bosc de Can Roig, per exemple, s’ha observat el deteriorament d’alguns punts com a conseqüència del pas de quads, motos i vehicles tot terreny. Al camp del Mas Jornet s’ha detectat la presència de deixalles i la necessitat de netejar el brancatge. I a la roureda de Can Tapis s’han descobert uns abocaments de restes de la construcció i plàstic en un talús situat al marge del camí que connecta Castellnou i Can Mir. A més, hi ha diverses zones boscos que requereixen tasques de desbrossament, com a conseqüència de la presència abundant d’esbarzers i altres herbes que cal retirar.

Molts d’aquests elements inclosos al Catàleg de Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Natural són de propietat privada, fet que dificulta la tasca de l’Ajuntament, que ha de demanar els permisos i autoritzacions pertinents als propietaris per poder actuar en aquestes zones. Per aquest motiu el consistori centra els seus esforços a actuar sobre aquells elements que són de titularitat municipal, com ara el patrimoni de Ca n’Oriol.