Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El jurat del Solar Decathlon atorga el primer premi d’innovació a l’equip 'Ressò' de l’ETSAV L’edifici, que ha quedat en desena posició a la final del certamen, es construirà a la urbanització de Sant Muç https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El jurat del Solar Decathlon atorga el primer premi d’innovació a l’equip 'Ressò' de l’ETSAV

L’edifici, que ha quedat en desena posició a la final del certamen, es construirà a la urbanització de Sant Muç
L'equip Ressò, format per una cinquantena d’estudiants de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la UPC, ha guanyat el primer premi d'innovació i ha quedat desè a la final del concurs internacional d'habitatge sostenible Solar Decathlon Europe 2014, que ha tingut lloc aquest dissabte a la Cité du Soleil de Versalles, a París (França). L'equip de la UPC, l'únic català i un dels dos representants de l'Estat espanyol, ha competit amb una casa solar autosuficient i sostenible per a la rehabilitació social, que després del concurs es construirà a la urbanització de Sant Muç.

La competició, que s'ha desenvolupat del 28 de juny al 14 de juliol, ha consistit en construir, en deu dies, un edifici que funcionés amb energia solar. A més, s'havien de superar deu proves sobre el funcionament de la casa i l'avaluació final per part d'un jurat professional. Durant les proves, Ressò ha obtingut també el primer premi en la modalitat d'arquitectura i el tercer premi en la d'urbanisme i societat. Durant 15 dies les construccions han estat obertes al públic.

Aquest any, una vintena d’equips formats per estudiants universitaris de 16 països de quatre continents han participat en el concurs. Ressò ha estat l'únic equip català present al certamen i un dels dos únics representants de l'Estat espanyol –l’altre equip espanyol ha estat un grup format per estudiants de la Universitat de Castella-la Manxa i la Universitat d'Alcalá–.

L'equip Ressò ha construït una casa de 150 m2 i 6 m d'alçada, basada en una infraestructura col·lectiva i un espai comunitari per catalitzar un procés de rehabilitació social i urbana. Amb l'objectiu de donar resposta al context de crisi econòmica, social i mediambiental actual, l'equip de l'ETSAV ha creat un prototip d'arquitectura sostenible que fomenta la rehabilitació social i energètica dels habitatges i fa replantejar-se la manera d'habitar de les persones. Un cop desmuntat, l’edifici es tornarà a construir a Sant Muç per donar servei al veïnat i millorar socialment i energèticament la urbanització rubinenca. Els veïns podran utilitzar-lo per dur a terme tasques domèstiques, com cuinar i rentar la roba, o altres activitats diverses, com si fos un centre cívic.

L'espai aconsegueix autosuficiència mitjançant sistemes passius i ofereix, de manera gratuïta, condicions climàtiques i de temperatura adaptatives, assumint que l'ocupació i l'activitat dels usuaris reforçaran el confort.

Solar Decathlon Europe
Solar Decathlon és una competició internacional interuniversitària d'habitatge sostenible que es va iniciar a Washington, als Estats Units, el 2002, promoguda pel Departament d'Energia. Des de 2010, s'ha obert a la participació d'altres països. Aquest any ha estat organitzada pel govern francès i diverses entitats que s'han encarregat de la coordinació.

Fins ara, hi ha hagut nou edicions d'aquest esdeveniment on es presenten projectes relacionats amb la investigació dels joves, la recerca universitària, la sostenibilitat i la innovació.

Els objectius del Solar Decathlon Europe se centren en la investigació, la innovació, el disseny i la posterior construcció de projectes energèticament autosuficients i que funcionin únicament amb energia solar. Moltes de les més prestigioses universitats de tot el món hi són presents i és un aparador per a les empreses del sector.