Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El govern porta al ple extraordinari el Pla de racionalització, estalvi i eficiència municipal 2010-2012 La proposta, que incorpora més d’un centenar d’aportacions dels grups de l’oposició, es presenta a aprovació del ple. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El govern porta al ple extraordinari el Pla de racionalització, estalvi i eficiència municipal 2010-2012

La proposta, que incorpora més d’un centenar d’aportacions dels grups de l’oposició, es presenta a aprovació del ple.
El PREIE (Pla de Racionalització, estalvi i eficiència) ha estat presentat per l’alcaldessa de Rubí com “el full de ruta amb què treballarà l’Ajuntament de Rubí d’ara endavant”. Carme García ha explicat que “no és una iniciativa que neixi del no res sinó que té els seus antecedents en accions de contenció econòmica i d’aposta per les polítiques socials i de cohesió de ciutat que hem treballat al llarg del mandat” com l’Acord per al Desenvolupament Econòmic i Social (ADES), el Pla d’austeritat municipal signat l’any 2009 o el pla de mesures d’acompanyament de la crisi del mateix any.

Fruit d’aquest treball previ, l’Ajuntament de Rubí va destinar l’any passat 5,4 milions d’euros del pressupost a 45 accions dirigides a minimitzar els efectes de la crisi econòmica tant a nivell de l’administració local, com de l’ocupació, com de la cohesió social. A data d’avui, segons ha informat l’alcaldessa, 40 de les 45 accions previstes ja s’han implantat, el que significa gairebé un 90 % del total.
A més, al llarg d’aquest any 2010 l’Ajuntament ha reduït la despesa municipal en prop d’un milió d’euros.

La previsió de reducció de la despesa municipal amb vistes l’any vinent és de 4 milions d’euros “tenint en compte que mantindrem l’estalvi d’1 milió aconseguit aquest any i que l’any vinent disposarem de 3 milions d’ingressos menys d’euros de l’Estat i com a conseqüència de l’increment de l’IVA i variació de l’IPC”, ha aclarit Carme García.

Les fórmules que l’Ajuntament de Rubí haurà d’aplicar per aconseguir reduir el seu pressupost de l’any 2011 en 4 milions es troben al PREiE, seguint els objectius, accions i mesures marcades i fent ús dels Plans engegats en els darrers anys a l’Ajuntament de Rubí, com el MOAR i el PAM. El primer millora el model organitzatiu i de gestió municipal i el segon planifica totes les accions de govern.

El PREiE que es presentarà per a aprovació al Ple extraordinari d’aquesta tarda incorpora el 86% de les propostes que els grups municipals a l’oposició han fet arribar en les darreres setmanes. El total de propostes rebudes ha estat de 176, de les quals, 151 han estat incorporades al PREiE a través de 131 accions.

“La voluntat del govern és que aquesta tarda tothom es faci seu aquest full de ruta que ha de guiar les actuacions presents i futures de l’Ajuntament de Rubí”, ha dit l’alcaldessa.

L’alcaldessa ha justificat que no s’hagi optat per un segon Pla d’acompanyament de la crisi perquè “ja no es tracta d’abordar una situació conjuntural que es pot resoldre amb accions concretes i puntuals, sinó que ens trobem amb el repte de fer front a una reforma estructural de l’administració a partir d’una situació que va més enllà de la crisi actual i que, per tant, necessita noves formes de fer”.

Els objectius del PREiE són garantir la prestació de serveis de qualitat a la ciutadania, optimitzar l’ús i el consum de recursos municipals, adequar l’organització municipal al marc del nou context econòmic i maximitzar la creació del valor públic.
Amb aquesta voluntat, el Pla s’ha marcat tres línies d’actuació que passen per racionalitzar i optimitzar l’ús dels recursos públics, rendibilitzar l’ús del patrimoni municipal i potenciar i optimitzar l’organització municipal i els recursos humans.

Congelació d’impostos per al ple d’ordenances de dijous

La trobada de l’alcaldessa amb els mitjans també ha servit per avançar la proposta d’ordenances que el govern presentarà el pròxim dijous en el Ple ordinari del mes d’octubre.

Ha estat el regidor d’Hisenda, Josep Castro, que ha acompanyat, juntament amb el portaveu del PSC, Manel Velasco, a l’alcaldessa en la roda de premsa, qui ha informat sobre la proposta del govern local (PSC-ERC).

Castro ha avançat que “els impostos queden congelats i només algunes taxes poden arribar a incrementar-se l’IPC previst que és del 2%, com és el cas de les escombraries”.

L’alcaldessa ha puntualitzat que aquest increment del 2 % es tradueix en què una família tipus rubinenca pagarà dos euros més l’any.

El regidor d’Hisenda ha evidenciat que “l’esforç econòmic que fa l’Ajuntament per l’any vinent és molt important” si es té en compte que els ingressos que rep el consistori mitjançant els impostos que ara es congelen suposen un 40% del total. Castro ha afegit que “per contra mantenim totes les bonificacions que aquest govern ha posat en marxa en anys precedents perquè creiem que la situació econòmica actual requereix que fem aquest esforç per les famílies rubinenques”.