Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El creixement de població a la nostra ciutat ha disminuït en els darrers anys Segons dades del segon l’Informe de Salut Local Rubí, realitzat per la Diputació de Barcelona. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El creixement de població a la nostra ciutat ha disminuït en els darrers anys

Segons dades del segon l’Informe de Salut Local Rubí, realitzat per la Diputació de Barcelona.
Detectar les principals problemàtiques de la salut dels ciutadans i ciutadanes per poder implementar polítiques que permetin que Rubí sigui una ciutat saludables és l’objectiu del segon Informe d’Indicadors de Salut Local (ISL) de la Diputació de Barcelona que s’ha presentat a la ciutat.
Segons la regidora de Salut Pública, Belén Meneses, per “l’Ajuntament és molt important disposar d’eines de control de la salut de la ciutadania, un tema en què el consistori està molt sensibilitzat i en el qual va començar a treballar fa anys, quan es va elaborar el Pla Municipal de Salut, i aquest informe d’indicadors ens permetrà identificar desigualtats i problemàtiques entre la ciutadania“.
Per la seva banda, el diputat delegat de l’Àrea de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva, ha expressat que aquest informe, que es realitza per segona vegada a la nostra ciutat, “és un treball que ens permet mostrar que el sistema sanitari no és l’únic element per fer polítiques en aquest sentit, sinó que s’han de tenir en compte altres aspectes socials, econòmics, urbanístics, etc., per poder treballar l’àmbit de la salut conjuntament amb la resta de polítiques, per tal de poder millorar la salut de les persones que viuen a Rubí”.

Creixement de població

L’informe presentat inclou una anàlisi de l’any de referència (2012) a més de l’evolució dels indicadors en els darrers 10 anys, i recull dades de la població empadronada a Rubí (74.484 habitants) referents a l’estructura poblacional, la salut reproductiva i la interrupció voluntària de l’embaràs, la mortalitat i la morbiditat (quantitat de persones afectades per cada malaltia) atesa a nivell hospitalari (hospital d’aguts, sociosanitaris i de salut mental).

Segons aquestes dades, la població rubinenca, amb un 49,8% d’homes i un 50,2% de dones, ha mantingut el seu ritme de creixement amb una petita variació que representa un augment de 0,7% respecte al 2011, una mica més que la mitjana de la província de Barcelona (0,4% respecte al 2011). Aquestes xifres suposen una variació relativa de la població resident al municipi del 18,9% si es comparen les xifres de l'any 2012 (74.484 habitants) respecte a les de 2002 (62.638 habitants). Mentre que pel que fa a les dades del darrer informe de salut de 2009, la població de Rubí havia crescut per sobre de la mitjana de la província, arribant als 72.987 habitants en el 2009, que suposa un increment del 24,45% (58.646 persones) respecte a les dades de població de l’any 2000.

Pel que fa a altres dades relacionades amb el creixement de la població, l'any 2011 la taxa bruta de natalitat va ser de 12,5 nascuts vius per cada 1.000 habitants, amb 921 nadons (una variació de -4,3% de nadons respecte al 2010). Aquestes naixements es van donar principalment en dones de 30 a 34 anys (38,7% dels naixements) i de 35 a 39 anys (23,9% dels naixements), mentre que al 2002 van ser en dones de 30 a 34 anys (39,4% dels naixements) i de 25 a 29 anys (32,1% dels naixements). El nombre mitjà de fills, que determina l’Índex Sintètic de Fecunditat, per dona a Rubí va ser de 1,6 i l'edat mitjana de maternitat va ser de 30,8 anys.

Mortalitat i nivell de salut

L’evolució general de la mortalitat i esperança de vida en el període estudiat, que reflecteix, de manera indirecta, el nivell de salut de la comunitat, indica que l’any 2011 van haver 444 defuncions (52,0% homes i 48,0% dones), una variació de -9,0% respecte a l'any 2010, i que el 80,2% de les defuncions es van produir en els majors de 64 anys.
Les causes d’aquestes defuncions estan relacionades amb neoplàsies i carcinomes, malalties de l’aparell circulatori i malalties de l’aparell respiratori, de les quals els tumors malignes i les malalties del cor afecten més als homes i la demència senil i les malalties cerebrovasculars a les dones.

Pel que fa a l’esperança de vida en néixer, durant el període 2010-2011, va ser de 82,39 anys (79,42 en homes i 85,31 en dones) mentre que al 2002-2003 va ser de 80,27 anys, amb un increment relatiu del 2,6%.

37 municipis de Barcelona

Tenir un coneixement adequat de la salut de la població és necessari per poder prendre decisions en matèria de salut ajustades a les necessitats de la ciutadania. El Servei de Salut Pública de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona ofereix als ajuntaments majors de 10.000 habitants, els Informes de Salut Local (ISL), una eina que recull els indicadors de salut que permeten apropar al municipi dades claus sobre la situació de salut de la seva ciutadania, conèixer l’evolució en el temps i realitzar comparacions per a la presa de decisions en matèria de salut pública local. Actualment, hi ha 37 municipis que disposen d’ISL.