Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El coreògraf Albert Sans cedeix a l'Ajuntament el seu fons documental El valuós material serà dipositat a la Biblioteca Mestre Martí Tauler, especialitzada en dansa i folklore català https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El coreògraf Albert Sans cedeix a l'Ajuntament el seu fons documental

El valuós material serà dipositat a la Biblioteca Mestre Martí Tauler, especialitzada en dansa i folklore català
L’alcaldessa, Carme García, i l’exdirector i coreògraf de l’Esbart Dansaire de Rubí Albert Sans han signat un conveni que permetrà la donació del fons documental de l’artista a l’Ajuntament. Es tracta d’un extens arxiu que Sans ha volgut posar a l’abast de qualsevol persona que vulgui consultar-lo.

Els documents donats, datats entre el 1949 i el 2009, estan relacionats amb l’activitat artística desenvolupada per Albert Sans dins el món de la dansa i, en particular, dels esbarts dansaires. El material, reunit en més de 40 caixes, inclou crítiques, notes de premsa, programes d’actuacions, cartes, figurins, cartells, partitures i fotografies, entre d’altres. Bona part d’aquests documents es refereixen a l’Esbart Dansaire de Rubí però també s’hi poden trobar d’altres relatius als esbarts de Mollet del Vallès i de Terrassa.

L’important fons documental d’Albert Sans serà conservat a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler, especialitzada en dansa i folklore català, amb l’objectiu que sigui de fàcil accés per als investigadors i se’n pugui fer una correcta difusió. Un cop dipositat en aquest equipament, l’arxiu es digitalitzarà per garantir la seva preservació i afavorir-ne la consulta.

Albert Sans ha expressat el seu interès per mantenir els documents a la ciutat i posar-los a disposició de tothom: “Em faria molta il·lusió anar a la biblioteca i veure que hi ha coses meves que es mantenen, que la gent les pot mirar, remenar i consultar”. L’alcaldessa, Carme García, ha valorat aquest gest de generositat de l’artista i ha assegurat que es respectarà la seva voluntat: “Conservarem aquest fons i serà consultable per tota la gent de la dansa [...]. Agraeixo a l’Albert que hagi pensat en la ciutat”.

Els informes previs realitzats per l’Ajuntament certifiquen que el fons donat per Albert Sans conté alguns “documents únics i completament singulars” que contribueixen a explicar una part molt important de la història de Rubí i del propi Esbart Dansaire, així com del folklore català.

Una vida dedicada a l’Esbart
Albert Sans va entrar a l’Esbart Dansaire de Rubí l’any 1940, amb només 8 anys. El 1955, en va assumir la direcció juntament amb Teresa Payès i, a partir del 1958, va dirigir l’entitat en solitari. El coreògraf va viure moments molt significatius en la història de l’entitat, com ara la primera sortida a l’estranger, a Stuttgart, l’any 1964; l’estrena de Marina al Gran Teatre del Liceu el 1968; o la presentació de la versió escènica de Les Gitanes l’any 1970.

La seva important trajectòria artística li va valer el 1992 la concessió de la Creu de Sant Jordi per part de la Generalitat de Catalunya. Només un any després també rebria la Medalla de Plata al Mérito de las Bellas Artes del Ministeri de Cultura.

Sans també ha estat objecte de diversos reconeixements a la seva ciutat: el 2010 va ser escollit per oferir el pregó inaugural de la Festa Major de Rubí, mentre que el 2012 va rebre un homenatge al Teatre Municipal La Sala coincidint amb el seu 80è aniversari.