Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consell dels Infants de Rubí celebra el 15è aniversari de la Xarxa de participació infantil de la Diputació L’any vinent, Rubí optarà a convertir-se en Ciutat Amiga de la Infància, una distinció que implica el compromís del municipi per seguir desenvolupant polítiques avançades d'infància. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Consell dels Infants de Rubí celebra el 15è aniversari de la Xarxa de participació infantil de la Diputació

L’any vinent, Rubí optarà a convertir-se en Ciutat Amiga de la Infància, una distinció que implica el compromís del municipi per seguir desenvolupant polítiques avançades d'infància.
“Municipis amb ulls d'infant” ha estat el lema de la 4ª Trobada de consells d’infants i adolescents de la província de Barcelona, que ha tingut lloc aquest dissabte al recinte de l’Escola Industrial de la ciutat comtal. Infants i adolescents dels 31 municipis membres de la Xarxa de projectes de participació infantil, entre ells una desena de representants del Consell dels Infants de Rubí, han participat en aquesta jornada, organitzada amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Jordi Plana, gerent de Serveis d'Educació, ha estat l’encarregat d’inaugurar l’acte, que ha servit per celebrar els 15 anys de la Xarxa de projectes de participació infantil de la Diputació de Barcelona. Posteriorment, els infants han participat en una gimcana per tal de conèixer-se i relacionar-se entre ells. I és que l'objectiu de la jornada era que els joves poguessin compartir experiències de la seva activitat a cada municipi gaudint d'una trobada lúdica.

Setmanes abans de la jornada, els consells d'infants participants van elaborar 26 petits llibrets que contenen alguns dels secrets dels pobles i ciutats de Barcelona: entre d’altres, els indrets especials, les curiositats locals o les especialitats gastronòmiques. Els nens i nenes van amagar els llibrets als seus municipis i els van geolocalitzar, tot creant una ruta de tresors amagats (geocaches). Durant la jornada, cada participant ha rebut una bossa amb instruccions per poder localitzar aquests tresors: amb l'ajuda d'un dispositiu GPS (o mòbil amb GPS) els podran trobar mentre juguen, coneixen el territori, aprenen i comparteixen amb les seves famílies.

Els consells, òrgans de participació
Els consells d’infants i adolescents són òrgans estables de participació, on les noies i nois aprenen a exercir el seu dret a ser escoltats i a fer propostes. Des de l’any 1997, la Diputació de Barcelona impulsa la participació infantil i dóna suport als ajuntaments que volen desenvolupar consells d’infants i adolescents i altres projectes de participació infantil.

A partir de l’any 2010, per la seva banda, la Llei dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència estableix que les administracions locals han de crear consells de participació territorial, per tal de donar als infants i als adolescents l’oportunitat d’afavorir la convivència i la integració cultural en l’àmbit veïnal i local.

Ciutats Amigues de la Infància
De cara a l’any vinent, Rubí vol optar a convertir-se en una Ciutat Amiga de la Infància, una iniciativa d'UNICEF que té per objectiu vincular la Convenció dels Drets dels Infants amb les polítiques locals d'infància i adolescència.

Una ciutat amiga dels infants és una ciutat construïda a la mida dels més petits i de les seves famílies, tenint en compte les seves opinions, necessitats, prioritats i drets. En aquest sentit, l’Ajuntament de Rubí impulsarà properament, a través del projecte Barris al dia, la creació d’un camí escolar que unirà l’Escola Pau Casals, l’Escola Schola i l’Escola Montserrat, un projecte llargament reivindicat pels membres del Consell dels Infants. Aquesta iniciativa permetrà disposar d’unes rutes d’accés a aquests centres educatius per tal que els infants hi puguin arribar tots sols seguint un itinerari marcat.

A la pràctica, el programa Ciutats Amigues de la Infància promou el treball en quatre eixos: donar suport a la creació de Plans d'Infància Municipals; promoure sistemes de participació en la vida pública municipal on els infants siguin protagonistes; impulsar les polítiques municipals que afavoreixin el desenvolupament dels drets de nenes i nens; i promoure el treball en xarxa entre governs locals, per tal de compartir informació, solucions i projectes, entre d’altres.