Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental defensa la unitat de la comarca A la reunió del consell, a la qual hi ha assistit l’alcaldessa de Rubí, Carme García, també s’ha donat llum verda a tot un seguit d’actuacions de prevenció d’incendis. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental defensa la unitat de la comarca

A la reunió del consell, a la qual hi ha assistit l’alcaldessa de Rubí, Carme García, també s’ha donat llum verda a tot un seguit d’actuacions de prevenció d’incendis.
El Consell d'Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental ha aprovat aquest dilluns un acord sobre l'Avantprojecte de Llei de governs locals de Catalunya i la unitat de la comarca. L’Avantprojecte del Govern català contempla que les àrees metropolitanes substituiran les comarques en l’àmbit territorial corresponent, un fet que, segons el Consell d’Alcaldes i Alcaldesses, podria suposar la divisió substancial la comarca. I és que hi ha 7 municipis del Vallès Occidental que, segons aquest Avantprojecte de llei, podrien abandonar la comarca per integrar-se a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

És per aquest motiu que el Consell ha acordat oposar-se fermament a l’Avantprojecte de Llei de governs locals de Catalunya i defensar la unitat de la comarca. Entre d’altres, han acordat demanar a la Generalitat de Catalunya que elements com la reforma dels governs locals de Catalunya i la proposta d’una nova divisió territorial de Catalunya es duguin a terme amb la participació i el consens del món local afectat. A més, sol·licitaran al Govern català la rectificació del punt que parla de la divisió comarcal. I és que consideren que “aquests 7 municipis comparteixen amb l’AMB una sèrie de serveis, però formen part indissoluble del Vallès i comparteixen amb la resta d’aquesta comarca serveis i projectes de caràcter estratègic que no impedeixen en absolut la seva participació en l’AMB”.

Prevenció d’incendis forestals
El Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental també ha donat el seu vist-i-plau a un projecte que preveu actuacions de prevenció d’incendis als boscos, d’aprofitament sostenible dels recursos forestals i de promoció de la biomassa forestal com a combustible. Es tracta d’un projecte encapçalat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental que s’ha treballat conjuntament amb els ajuntaments de la comarca, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Federació comarcal d’ADF, el Centre de la Propietat Forestal, representants dels propietaris forestals, universitats, centres de recerca, entitats que atenen a col·lectius desfavorits i empreses públiques i privades dels sectors forestal i energètic. En total es preveu una inversió de més de 3.000.000 d’euros en cinc anys, des del 2013 fins al 2017.

El Vallès Occidental compta amb una gran extensió forestal, el 56% de la seva superfície, i ha estat un territori castigat pels incendis. El més greu, que es va produir l’estiu del 2003, va arrasar més de 4.500 hectàrees i va provocar la mort de cinc persones. Des d’aleshores, el Consell Comarcal, seguint les indicacions del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses, ha treballat per fer actuacions de prevenció davant dels incendis, com ara l’arranjament de camins, la construcció de punts d’aigua, la millora de les telecomunicacions en zones boscoses o la col·laboració amb les ADF de la comarca.

Ara, amb el projecte “Boscos del Vallès – Programa de prevenció d’incendis i valorització de la biomassa forestal al Vallès Occidental” es fa un pas més enllà: el projecte intensifica les accions de prevenció, com les obres en infraestructures i els treballs de millora forestal, però també preveu l’aprofitament sostenible dels recursos forestals a través de la biomassa com a font d’energia alternativa. L’estratègia central és contribuir a crear una economia circular, per la qual es consumeixi biomassa procedent dels boscos vallesans al Vallès.

Pel que fa a les accions de gestió forestal, es vol completar les infraestructures de prevenció d’incendis ja desenvolupades els darrers anys: millora dels camins, dels accessos al bosc i dels punts d’aigua. També es preveu actuar directament sobre la disminució de combustibilitat dels boscos amb els treballs de gestió forestal, actuant en franges i perímetres de protecció prioritària en boscos de titularitat pública (la llei no permet subvencionar els treballs forestals en boscos privats). A més, el projecte aposta per l’estalvi energètic i l’ús d’energies renovables, promovent als diferents municipis instal·lacions per al consum de biomassa: calderes, xarxes de calor i equipaments de suport logístic a l’aprovisionament i distribució de biomassa.

Es tracta d’un projecte integral que, a més, permetrà la creació de llocs de treball, tant en la gestió de boscos com en els circuits de compra-venda de biomassa. El projecte es farà de forma mancomunada entre tots els municipis i compta amb el finançament de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona, a través de diferents anualitats del PUOSC i de la Xarxa de Governs Locals, respectivament. Es preveu, en total, un pressupost estimat de 3.003.075 euros, comptant també amb una aportació dels ajuntaments que es definirà properament.

Mancomunació del servei de recollida d’escombraries
El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental està elaborant dos estudis per mancomunar diferents serveis de residus a la comarca.

Pel que fa al servei de recollida municipal, s’estan dibuixant dues possibles zones d’actuació que inclouen 9 municipis en total. D’una banda, la zona Vallès Oest, on hi hauria els municipis de Viladecavalls, Ullastrell, Rellinars, Vacarisses i Matadepera. A la zona Vallès Est s’inclourien els municipis de Sant Llorenç Savall, Gallifa, Sentmenat i Polinyà, així com també s’hi podria incorporar Castellar del Vallès. Cada municipi ha de prendre la decisió de traslladar el seu servei al Consorci de Residus i després es convocaria un concurs. Els tràmits administratius es podrien iniciar a la tardor. Amb la mancomunació s’aconseguiria una optimització dels serveis i dels costos, una actualització dels contractes, així com una homogenització d’aquests serveis.

D’altra banda, també s’està elaborant un estudi per aconseguir la gestió integrada de les deixalleries municipals. Actualment hi ha 17 deixalleries a 14 municipis de la comarca i s’està avaluant el seu funcionament i els costos per tal de valorar la possibilitat d’una gestió integrada que permeti una millora de la recollida, impulsar les accions de reutilització i millorar els serveis, així com unificar els ingressos per la venda de subproductes.

Integració de la gestió dels Serveis Socials
El Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental també ha donat llum verda a l’inici del procés per integrar la gestió dels Serveis Socials a 12 municipis de la comarca, tal com estableix la Llei de Serveis Socials. D’aquesta manera, s’inicia el tràmit per fer que el Consell Comarcal assumeixi completament la competència de Serveis Socials pels municipis de menys de 20.000 habitants. Quan el procés d’integració estigui acabat, el Consell Comarcal gestionarà completament l’oferta de serveis, els recursos econòmics i l’organització dels serveis en el sí del Consell. D’aquesta manera es garanteix una equitat a la ciutadania en l’accés als Serveis Socials, siguin quin siguin les dimensions del seu municipi.