Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Celler de Rubí acull novament el tast final dels Premis Vinari, el concurs de vins de Catalunya En aquesta segona edició del certamen s’han presentat un total de 783 referències, 216 de les quals han quedat finalistes https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Celler de Rubí acull novament el tast final dels Premis Vinari, el concurs de vins de Catalunya

En aquesta segona edició del certamen s’han presentat un total de 783 referències, 216 de les quals han quedat finalistes
Un total de 25 tastadors professionals s’han reunit aquest dilluns al Celler de Rubí per participar al tast final dels Premis Vinari 2014, el concurs de vins de Catalunya. Enguany s’han presentat 783 referències al certamen –en aquesta segona edició, com a novetat, s’ha incorporat una categoria de vermuts–, unes 200 de les quals han passat a la final. Els guanyadors es donaran a conèixer el 10 d'octubre, en un acte que tindrà lloc a Vilafranca del Penedès.

L’alcaldessa de la ciutat, Carme García, ha explicat que la celebració del tast final de les dues edicions dels Premis Vinari al Celler de Rubí consolida aquest espai com un equipament de referència. Segons García, el tast final de l’any passat va suposar “la inauguració d’aquest nou equipament i aquest any ja és la consolidació d’un espai que té dues línies d’actuació: una vinculada a la història de la ciutat i al seu passat vitivinícola [...] i l’altra, a la cultura i l’art contemporani”. L’alcaldessa s’ha referit a la programació cultural del Celler del darrer trimestre de l’any, destacant especialment les activitats vinculades al món vinícola, com ara aquest tast final dels Premis Vinari o la Fira del vi de Rubí, que tindrà lloc a l’octubre. Carme García ha assegurat que “la gent està molt contenta, aquest equipament està tenint molt èxit de participació. Creiem que és una fita important de gestió del nostre patrimoni”.

Per la seva banda, el director dels Premis Vinari, Joan Nebot, també ha destacat la rellevància del Celler de Rubí com a testimoni del passat vitivinícola de Rubí i de tot Catalunya. “Esperem que els Premis Vinari durin molts anys i, si pot ser, que estiguem molts anys a Rubí, perquè és cert que si bé hi ha altres poblacions que s’han interessat [a acollir el tast final del concurs] també és cert que un indret com aquest no n’hi ha gaires a Catalunya. Segons Nebot, “és un indret que té una especial rellevància. Potser perquè a Rubí, com explicava l’alcaldessa, hi havia hagut tradició de vi i amb la industrialització va desaparèixer. I amb aquest edifici es recorda una mica el passat vitivinícola de Rubí i de tot Catalunya”.

Pel que fa a la situació actual del sector vinícola, el director dels Premis Vinari ha explicat que “Catalunya és un dels pocs països vitivinícoles en què es consumeix més vi de fora que no pas vi local. Si bé la indústria vitivinícola és un dels sectors que ha patit menys la crisi, precisament per la seva voluntat exportadora, no deixa de tenir el handicap del baix consum de vins catalans a Catalunya. En aquest sentit –segons Nebot–, des dels Premis Vinari i altres iniciatives estem batallant per capgirar aquesta situació”.

216 vins al tast final
Aquest dilluns, els tastadors professionals han avaluat a cegues (amb l’ampolla tapada) els 216 vins i vermuts elaborats per 122 cellers que han arribat a la final dels Premis Vinari 2014, després d’obtenir la millor puntuació en els tastos preliminars que van tenir lloc els mesos de maig, juny i juliol al restaurant Monvínic de Barcelona i a 5 seus de Denominació d’Origen: DO Catalunya, DO Cava, DO Penedès, DO Pla de Bages i DO Terra Alta. Els professionals que han participat al tast final han puntuat els vins i vermuts finalistes de l'1 al 100. Els que hagin rebut una puntuació més elevada seran els guanyadors del concurs.

La DO Pla de Bages ha estat la que ha assolit un percentatge més alt de vins classificats per al tast final dels Premis Vinari 2014: de 31 vins inscrits n'ha classificat 13, amb una ràtio del 42%, seguida per la DO Costers del Segre, que ha classificat 14 vins dels 38 presentats (37%), i la DO Empordà, que n’ha classificat el 35% (26 de 75 mostres).

En termes absoluts, les DO que més referències han col·locat a la final han estat les que han inscrit més mostres: la DO Cava ha classificat 60 mostres de les 190 que va presentar, i la DO Penedès ha vist com 33 de les 176 referències inscrites han passat al tast final.

Pel que fa als vins procedents de l'agricultura ecològica, que han de ser certificats pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), 28 han aconseguit passar a la final (13%).

Per últim, els vermuts elaborats a Catalunya, la novetat d'aquesta segona edició dels Premis Vinari, han assolit també una bona representació, amb 9 mostres classificades.

Del total de 202 cellers i empreses elaboradores participants en aquesta segona edició dels Premis Vinari (un 26% més que l'any passat), 122 han aconseguit col·locar vins entre els 216 del tast final.

El Celler, un espai arquitectònic únic
L’any passat, el tast final dels Premis Vinari també es va celebrar al Celler de Rubí, coincidint amb la reobertura d’aquest equipament després de les obres de rehabilitació que s’hi van fer. L’edifici recuperava el seu aspecte original després de quatre anys, amb una activitat relacionada amb la seva història vitivinícola.

L’any 2009, l’Ajuntament de Rubí va començar les obres de rehabilitació del Celler Cooperatiu, un dels edificis modernistes de referència de la nostra ciutat, obra de l’arquitecte Cèsar Martinell.

La rehabilitació completa del Celler va permetre adequar també l’espai exterior de l’edifici, creant tres nous espais diferenciats al seu voltant en cada un dels nous accessos a l’equipament: a l’entrada nord (c/ Pintor Murillo), per on s’accedeix al primer pis, hi ha una plaça que comunica amb el porxo d’accés al Celler; i a les altres dues entrades (c/ Pintor Coello i c/ Federico García Lorca) s’han ubicat dues places més amb arbres i bancs.

El projecte ha comptat amb una subvenció del Ministeri de Foment de 697.000 euros i una altra de 500.000 euros atorgada pels fons FEDER.

Des de la seva reobertura, aquest espai ha estat recuperat per a l’ús ciutadà, amb una programació cultural i la seva inclusió en el circuit d’equipaments on es fan activitats per Festa Major, etc. Sempre amb la mirada posada en la història del Celler.