Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eduard Ventura, escollit assessor artístic del Centre de la dansa tradicional catalana de l’Espona El pròxim dissabte 19 de març hi haurà una jornada de portes obertes a l’equipament. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Eduard Ventura, escollit assessor artístic del Centre de la dansa tradicional catalana de l’Espona

El pròxim dissabte 19 de març hi haurà una jornada de portes obertes a l’equipament.
El rubinenc Eduard Ventura ha estat designat com a nou assessor artístic del Centre de la Dansa Tradicional Catalana, que s’instal·larà a l’antiga Fabrica Espona de Rubí, segons va anunciar el regidor d’Identitat i Projecció Exterior de l’Ajuntament de Rubí, Martí Pujol, acompanyat pel mateix Eduard Ventura i el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC) de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig.

El nou assessor, escollit en una convocatòria oberta entre quatre projectes individuals valorats per un jurat, “té una trajectòria artística molt reconeguda, una vinculació profunda amb l’Esbart Dansaire de Rubí, que ens ha estat assessorant durant tot el període de posada en marxa del projecte de l’Espona – va dir el regidor Martí Pujol – i porta més de 30 anys treballant en el món de la dansa tradicional”. Pujol va confirmar que s’organitzarà una jornada de portes obertes per a tota la ciutadania a l’equipament el pròxim dissabte 19 de març “perquè el projecte de reforma constructiva es troba totalment acabat”, i que, encara que la data d’obertura definitiva no està concretada, el nou assessor artístic començarà a “treballar en els projectes i activitats que s’organitzaran al centre de forma immediata”.

Per la seva banda, Eduard Ventura va expressar la seva voluntat “d’aconseguir que la dansa tradicional “sigui un distintiu de la nostra identitat cultural en un segle XXI amb una societat complexa que viu en un entorn globalitzat”. Ventura creu que l’activitat del centre, que serà d’abast nacional, ha de ser capaç “d’expandir pel país la sensibilitat per la dansa que neix de Rubí per tradició, aprofitant les sinèrgies de l’Esbart i la col·laboració de la Generalitat i l’Ajuntament de Rubí” i convertir-se en “un centre que es projecti amb solidesa cap al futur”.

L’Espona, Centre de la Dansa Tradicional Catalana

Ubicat a l’antiga fàbrica tèxtil l’Espona, el Centre serà la seu d’una futura xarxa territorial de centres dedicats a la preservació, la creació, la recerca, la formació i la difusió de la dansa tradicional catalana. Fruit de la cooperació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Rubí, el consistori ha assumit l’adequació de les instal·lacions, mentre que la Generalitat ha aportat 330.000 euros per a l’adequació d’infraestructures, equipament, mobiliari, programació, difusió, comunicació i funcionament del nou centre.

El centre estarà destinat preferentment a la pràctica de la dansa tradicional catalana així com de qualsevol altra manifestació de la dansa i de la cultura popular. Hi tindran cabuda totes les activitats que puguin difondre la dansa en forma de cursos, tallers, conferències, xerrades o seminaris, entre d’altres.

A més, dins de les instal·lacions hi haurà la seu de l’Esbart Dansaire de Rubí, entitat local que farà ús d’alguns dels espais d’acord amb el conveni de cessió d’espais signat entre Ajuntament i l’entitat, que es podria traslladar a començaments del nou curs 2011-2012.

Els objectius generals del centre són:

-Esdevenir un centre de recursos de la dansa tradicional catalana on els agents actius puguin cercar les eines necessàries per desenvolupar la seva activitat.
-Aconseguir ser punt de referència per la seva qualitat, exigència, …
-Esdevenir un espai obert, viu, útil, dinàmic, ampli i participatiu integrat a la ciutat, a la comarca i a Catalunya.
-Regularitzar i unificar els criteris que afectin la tasca comuna realitzada pels agents implicats en la dansa tradicional.
-Engegar accions de formació per l’aprenentatge i la transmissió de la dansa tradicional catalana.
-Promoure la creació de noves propostes de dansa tradicional catalana.
-Afavorir la conservació, la documentació i l’anàlisi dels elements patrimonials de la dansa tradicional.
-Incrementar la promoció i divulgació de les activitats relacionades amb la dansa tradicional en l’àmbit local, nacional i internacional.