Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Dues jornades lúdiques donaran a conèixer el nou Celler de Rubí aquest cap de setmana La rehabilitació integral de tota la zona ha permès recuperar un nou espai per a la ciutadania. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Dues jornades lúdiques donaran a conèixer el nou Celler de Rubí aquest cap de setmana

La rehabilitació integral de tota la zona ha permès recuperar un nou espai per a la ciutadania.
El Celler de Rubí obrirà les seves portes a la ciutadania, el pròxim cap de setmana, per mostrar la rehabilitació, tant de l’entorn com del seu interior, després de més de quatre anys d’obres que han suposat una regeneració de la zona, amb un nou equipament per a la ciutat. La jornada d’inauguració comptarà amb múltiples activitats, com ara les visites teatralitzades que es faran dissabte i diumenge al llarg de tot el dia, per conèixer de prop la reforma de l’espai.

“La gent descobrirà una espai que des de fora no s’imagina” – ha dit l’alcaldessa de Rubí, Carme Garcia, durant la presentació de les activitats que es faran en el nou Celler durant els dies 26 i 27 d’octubre. Per Garcia, la inauguració d’aquest espai, que per fi “l‘Ajuntament pot recuperar per a la ciutat, des de 1998, és un orgull, així com que la ciutadania pugui descobrir aquest espai arquitectònic tan emblemàtic”. Respectes als usos de l’equipament, l’alcaldessa ha assegurat que “hi ha entitats de la ciutat que s’han interessat per l’espai però que una comissió tècnica està preparant un projecte definitiu”.
De fet, el regidor d’Identitat i Projecció Exterior, Martí Pujol, ha afirmat que, donat l’interès d’entitats relacionades amb el món del vi, s’està estudiant la possibilitat que “una part de les activitats que s’organitzin puguin estar relacionades amb els orígens d’aquest edifici i la seva història vinícola”. Així mateix, el regidor ha recordat que moltes de les activitats què es podran gaudir aquest cap de setmana estan relacionades amb el vi, com és el cas dels tallers de tasts, dels qual es faran cinc (3 dissabte i 2 diumenge); la Fira de vins en què es podran tastar alguns dels millors vins de Catalunya, guanyadors dels Premis Vinari 2013, tallers familiars per redescobrir El Celler i el món de la vinya; i visites teatralitzades per conèixer com funcionava allà per la dècada dels 50, quan es trobava en ple funcionament.

Tapes, vins, música i tallers familiars

La inauguració de la rehabilitació del Celler, que començarà dissabte 26 a partir de les 10 h, ha previst l’organització d’activitats tant dintre de l’edifici, com en els tres nous espais exteriors que hi ha al voltant. La inauguració oficial, que tindrà lloc a les 12 h, a l’exterior, comptarà amb la participació de l’Esbart Dansaire que donarà la benvinguda al nou Celler, així com de l’alcaldessa i els arquitectes promotors de la rehabilitació i reforma de tota la zona. La jornada de dissabte serà de 10 a 23 h i la de diumenge de 10 a 16 h.

A més dels tasts de vins i de tapes elaborades pels propietaris de parades del Mercat Municipal,
que ja es poden comprar així com inscriure’s als Tallers de tasts
, hi haurà espectacles musicals, amb swing i jazz, amb l’actuació de l’Obrador Coral, l’Orquestrina Mediterrània, l’Escola de Música de Rubí, i altres entitats de la ciutat que encara estant acabant de confirmar la seva col·laboració ja que s’ha volgut fer una inauguració participativa amb tota la ciutadania.

Un espai arquitectònic únic

Les obres del Celler van començar a mitjans de 2009 amb la rehabilitació de la teulada i han continuat al llarg d’aquests quatre anys fins l’arranjament total de l’edifici i el seu entorn en la que ha estat una de les obres emblemàtiques de la ciutat durant aquets període.

Segons l’arquitecte Joan-Albert Adell, responsable de la rehabilitació interior del Celler, el projecte “ha respectat al màxim les condicions de l’edifici de Cèsar Martinell, un dels primers que aquest arquitecte projecta a Catalunya, i amb, la reforma, s’ha guanyat un espai arquitectònic únic que cap altre celler de Catalunya pot utilitzar, ni tan sols visitar, com és el soterrani de la sala de les tines”.

Pel que fa a la renovació de l’entorn i la façana de l’edifici, l’arquitecte Marc Obrador ha dit que s’ha dividit “la façana en dos espais diferenciats, un metàl·lic, per on hi ha l’entrada principal, i un jardí vertical en l’edifici annex, per delimitar els antics usos que tenien les dues parts diferenciades del Celler, i per guanyar més espai per a la ciutat, en no haver d’incloure enjardinament horitzontal, però respectant la inclusió de zona verda per oxigenar l’entorn”. De fet, amb aquesta façana verda, Rubí es converteix en una de les primeres ciutats de Catalunya, en tenir un jardí vertical que permet guanyar espai sense haver de renunciar als beneficis de les zones enjardinades. La façana vertical del Celler inclou plantes com ara carex, asparagus, ajuga, tulbaghia i ophiopogon plantades en una base de musgo spagnum.

Actualment el Celler Cooperatiu consta de tres àmbits: la nau principal, de 1920, on es troben les tines; la planta soterrània, l’espai que es guanya en haver retirat les tines, i l’annex, de l’any 1958 a la part oest, on es feia la venda de vi i derivats.
El projecte original de Cèsar Martinell, iniciat el 1920, constava de dues naus paral·leles i contigües per ubicar-hi les tines, però finalment només se’n va construir una, i la sala de màquines, a la banda de darrere.
A la façana sud, hi ha detalls arquitectònics força interessants, com el doble mur de totxo massís, les finestres semicirculars dividides en pilars de totxo massís en un espai comprès entre dues parets mestres (crugia), els detalls dels canvis de secció dels pilars i una espècie de bigues que feien de traves longitudinals de totxo (riostes).