Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Dilliuns comencen les obres per convertir l’Espona en la seu del futur Centre de la dansa tradicional El conseller Tresserras visitarà l’espai divendres coincidint amb la setmana d’activitats del Rubifolk. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Dilliuns comencen les obres per convertir l’Espona en la seu del futur Centre de la dansa tradicional

El conseller Tresserras visitarà l’espai divendres coincidint amb la setmana d’activitats del Rubifolk.
El conseller de Cultura, el rubinenc Josep Manel Tresserras, visitarà divendres les instal·lacions de la futura seu central del Centre de la Dansa Tradicional Catalana aprofitant la setmana de celebració del Rubifolk 2010 que organtiza l’Esbart Dansaire de Rubí amb la col·laboració de l’Ajuntament de Rubí. El regidor de Projecció d’Identitat i Projecció Exterior, Martí Pujol, i el regidor de Desenvolupament Urbà, Roger García, acompanyaran el conseller en aquesta visita a l’antiga fàbrica Espona (passeig de les Torres, 37) que es farà a partir de les 17.30 h.

Les obres de rehabilitació de l’edifici començaran el proper dilluns, 12 de juliol. Es tracta de l’últim edifici d’un complex industrial dedicat al sector tèxtil que s’ha conservat pel seu interès arquitectònic. Fins ara s’hi han dut a terme diferents actes socials, com ara reunions i conferències, però el seu futur passa per convertir-se en la seu central del nou Centre de la Dansa Tradicional Catalana, una xarxa de centres dedicats a la dansa territorial repartits per tot Catalunya.

L’objectiu principal d’aquesta xarxa serà crear circuits, vincles i intercanvis, a banda de compartir experiències, continguts, material, estudis, produccions i activitats relacionades amb la dansa tradicional catalana. Actualment, a Catalunya no hi ha cap centre d’abast nacional dedicat en exclusiva a la dansa tradicional.

Diversos espais

El nou Centre de la Dansa Tradicional Catalana disposarà d’espais de trobada, de diferents sales d’assaig insonoritzades i sales de treball, a part d’espais destinats a l’arxiu i l’emmagatzematge del material de l’Esbart Dansaire de Rubí, que convertirà l’Espona en la seva seu oficial.

L’empresa Construcciones Trade SL serà l’encarregada d’adequar l’edifici Espona, que compta amb un espai d’uns 1.000 m2 distribuïts en 4 plantes, dues de les quals disposaran d’un altell.

La planta baixa (310 m2) acollirà la recepció del centre i una sala d’assaig per a l’Esbart Dansaire de Rubí, que inclourà una grada de fusta amb un aforament màxim de 39 persones. Les parets es cobriran amb diferents miralls i, a més, s’instal·larà un balcó perquè el coreògraf pugui visualitzar els ballarins des d’una posició elevada. El sòl es cobrirà amb un parquet de 4 cm de gruix, molt òptim per al tipus d’activitat que s’hi realitzarà. A més, també s’habilitarà una zona destinada al control de llum i so i un petit magatzem.

Aquesta planta també disposarà d’un altell (76 m2) amb una sala de reunions i treball amb capacitat per a 20 persones, que es podrà dividir gràcies a una mampara. En aquest altell també s’hi ubicarà l’espai de documentació del Centre, on es podran fer tot tipus de consultes (llibres, premsa, audiovisuals, publicacions, CD) relacionades amb les activitats que s’hi realitzin.

La primera planta (310 m2), que serà ocupada pel Centre de la Dansa Tradicional Catalana, comptarà amb una sala polivalent per a realitzar-hi escalfaments previs als assajos i activitats de preparació, una sala d’assaig i els vestidors femenins i els masculins, aquests últims ubicats en un nou altell (97 m2), que també acollirà la secretaria del Centre.

La segona planta (62 m2), situada a la torre de l’edifici, disposarà d’una petita sala d’espera, així com també del despatx d’administració i direcció del centre. A la terrassa d’aquesta planta s’hi col·locaran els accessoris d’energia solar i climatització. A les golfes només s’habilitarà una sala, que es destinarà exclusivament a instal·lacions.

Per últim, el soterrani (157 m2) s’utilitzarà com a vestidor per a l’Esbart Dansaire de Rubí i com a magatzem per desar-hi l’atrezzo. A més, es crearà un espai per al manteniment, planxat i confecció del vestuari dels dansaires.

Les obres han estat adjudicades a l’empresa Construcciones Trade SL per un import de 327.978,14 euros. L’Ajuntament de Rubí es fa càrrec de la despesa d’execució dels treballs, mentre que el cost de la posada en funcionament del Centre es repartirà entre el consistori i la Generalitat de Catalunya, que aportarà uns 150.000€. Generalitat i Ajuntament es faran càrrec a parts iguals del manteniment i funcionament anual del nou equipament, tal i com es va donar a conèixer durant la visita que representants de les dues institucions van dur terme el mes de gener a l’edifici Espona.

La remodelació de l’Espona, que es preveu estigui acabada entre finals d’aquest any i principis del vinent, suposa la recuperació d’un espai industrial de la ciutat que, a més, contribuirà a la democratització de la cultura. De fet, no és l’únic edifici industrial que l’Ajuntament de Rubí ha transformat i adaptat a nous usos. Un altre exemple és el de la nova Biblioteca, que s’ha alçat a l’antiga fàbrica Josa.

Els antecedents

Durant 7 mesos, entre el novembre de 2007 i el maig de 2008, una Comissió Tècnica d’Experts es va reunir en diverses sessions de treball per debatre sobre com havia de ser el futur Centre de la Dansa Tradicional Catalana de Rubí. En aquestes comissions es van definir les bases principals del projecte Espona, és a dir, els quatre àmbits d’actuació: formació, creació, recerca i difusió. A l’estiu del 2008 es feia oficial que la seu de la xarxa de centres de dansa tradicional catalana s’instal·laria a Rubí.

El dia 1 de novembre de 2008, dins l’11ª Fira de la Mediterrània de Manresa, va tenir lloc la jornada “Com voldríem un centre de la dansa tradicional catalana?” amb la participació, a les quatre taules de debat, d’una setantena d’agents implicats en el sector. Els assistents a la jornada van donar la seva opinió sobre la creació d’un centre d’aquestes característiques. Alhora, es va fer públic que en breu Rubí projectaria un centre ubicat a l’antiga fàbrica Espona.

I el 12 de juliol de 2009, en el marc del festival Rubifolk, es presentava en societat el futur projecte. La jornada es va articular en tres parts: la presentació del projecte, a càrrec de l’alcaldessa; una segona part en forma de taula rodona concebuda com un espai de diàleg on els assistents, amb les seves aportacions, van poder donar la seva visió sobre aquesta iniciativa a Rubí; i un darrer apartat on es van exposar les conclusions de la taula rodona.