Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Declaració institucional de rebuig a la supressió de serveis al CAP Rubí per l'ERO previst per Mútua de Terrassa L’Alcaldessa i els portaveus han rebut una representació de treballadors que han alertat sobre la futura desaparició dels serveis de reumatologia, rehabilitació i endocrinologia. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Declaració institucional de rebuig a la supressió de serveis al CAP Rubí per l'ERO previst per Mútua de Terrassa

L’Alcaldessa i els portaveus han rebut una representació de treballadors que han alertat sobre la futura desaparició dels serveis de reumatologia, rehabilitació i endocrinologia.
Una representació de treballadors del CAP Rubí gestionat per Mútua de Terrassa han informat a l’alcaldessa, la regidora de Salut i els portaveus de tots els grups municipals de quina serà la repercussió social que tindrà a Rubí l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) presentat per l’empresa el passat 30 de juny. En concret, es la ciutat de Rubí es quedaria sense els serveis de rehabilitació (que actualment té una llista d’espera de 900 persones), reumatologia i el d’endocrinologia.

Són serveis que atenen, per exemple, les persones diabètiques que necessiten revisions periòdiques o les que pateixen de càncer de tiroides o les dones que periòdicament fan revisions per a la prevenció del càncer de mama. D’aprovar-se l’ERO, aquestes persones es quedarien sense aquest recurs gratuït sanitari perquè, no només desapareixerien a Rubí sinó a tota la resta de territori. L’alternativa per accedir a aquests especialistes, a partir de finals de setembre, data que preveuen els treballadors per al tancament dels serveis, seria la sanitat privada.

Més enllà dels serveis concrets que es tanquen al CAP Rubí, els treballadors han apuntat que els rubinencs també es veuran afectats per la reducció de serveis a l’Hospital Mútua de Terrassa, com el d’hematologia, radiologia o hemodiàlisi; així com pel tancament de plantes que podrien col·lapsar amb llits els passadissos d’urgències en no disposar de suficients llits en planta.

Davant aquesta situació, els representants dels treballadors del CAP Rubí han volgut alertar el consistori del que consideren que tindrà “una repercussió brutal entre la població que fa que ens retrotraiem al sistema sanitari de 40 anys enrere”.
Per aquesta raó, han demanat suport institucional per pressionar la Generalitat i l’empresa perquè l’ERO no es tiri endavant.

L’alcaldessa, Carme García, ha proposat fer una declaració institucional conjunta consensuada de suport als treballadors del CAP Rubí i de rebuig a la desaparició dels serveis que s’ofereixen a Rubí. El contingut del document es faria públic a principis de la setmana vinent.

De forma paral·lela, i també com a mesura de pressió, els treballadors volen fer una convocatòria a la ciutadania per manifestar-se el pròxim 13 de juliol, a partir de les 20 h, partint dels diferents CAP de la ciutat i seguint un itinerari que encara està per determinar.

L’ERO presentat per Mútua de Terrassa afectarà a 884 treballadors, el 35,4 % de la plantilla total (2.497 persones) dels quals 146 seran acomiadats.
Amb la plantilla actual, Mútua de Terrassa dona cobertura sanitària gratuïta, en concertació amb la Generalitat, a una població que supera els 400.000 habitants (Rubí, Terrassa, Sant Cugat, Matadepera, Castellbisbal, Viladecavalls, Vacarisses, Ullastresll, Sant Quirze i algun sector de Sabadell). L’empresa argumenta que les retallades sanitàries anunciades pel govern autonòmic els afectaran en prop de 14 milions d’euros que deixaran de percebre que és l’equivalent en prestacions que deixaran d’oferir i que plantegen en l’ERO.

Segons dades facilitades pels treballadors del CAP Rubí, a nivell de territori d’influència de Mútua, durant l’any 2010 el servei de reumatologia va assistir a més de 16.000 pacients mitjançant visites mèdiques, d’infermeria, exploracions complementàries, seguiment hospitalari i administració de tractaments als centres de dia. El servei de rehabilitació atendre un total de 28.998 visites i va oferir prop de 178.500 sessions de tractament rehabilitador.


Trobada amb CATSalut pel tancament de Sant Genís a l’agost

Durant la trobada amb els representants dels treballadors del CAP Rubí, l’alcaldessa de Rubí, ha explicat que dimarts va tenir una trobada amb representants de CatSalut per conèixer de primera mà els ajustos anunciats per la Generalitat als centres sanitaris de Rubí per aquest estiu, concretats en el tancament del CAP Sant Genís.
Aleshores, segons ha informat, “vaig demanar explícitament si el tancament dels serveis del CAP Rubí es faria efectiu i em van assegurar que la Generalitat no permetria la seva desaparició”.

A l’espera de conèixer la decisió real al respecte amb els responsables de Mútua amb qui l’alcaldessa ha demanat una trobada el més aviat possible, les mesures que sí que ja s’han concretat són les que afectaran al CAP Sant Genís.

Aquest Centre d’Atenció Primària, segons va ser informada l’alcaldessa pels representants del CatSalut es tancarà durant el mes d’agost. De fet, les portes del CAP es reobriran el dilluns 5 de setembre.
La regidora de Salut, Anna Maria Martínez, també present a la reunió, s’ha posat en contacte amb representants veïnals que havien manifestat preocupació per aquest fet, per tal de facilitar tota la informació que van rebre dimarts, en una reunió que podria celebrar-se a mitjan d’aquest mes de juliol.

Segons van informar els representants de CATSalut i del Consorci Santiari, gestor de Sant Genís, tots els usuaris del CAP seran atesos durant aquest període al CAP Antón de Borja, situat al carrer Edison on es mantindran les mateixes especialitats que fins ara, així com els programes que tenen cobertura en aquesta època de l’any, com la Consulta jove (que de fet l’any passat ja no es va oferir a l’agost al Cap Sant Genís), el servei d’atenció a persones que acaben de sortir de l’hospital i que necessiten un seguiment posterior de fins a 48 hores; així com el servei d’atenció domiciliària.
Com a mesura per millorar l’atenció de les visites espontànies, els dos CAP han desplaçat totes les visites programades al mes de setembre.
Els ajustos no afectaran a Rubí a cap punt d’atenció continuada, el que significa que un cop finalitzi el servei d’atenció al CAP Antón de Borja a les 8 del vespre es manté el servei d’urgències a partir d’aquesta hora al CAP Mútua.
Segons dades dels responsables de CatSalut, l’activitat d’atenció mensual de l’any al CAP Antón de Borja va ser de 13.700 persones amb una davallada del 40 % a l’agost, quan es van atendre 10.000 persones. Pel que fa el CAP Sant Genís, la xifra d’usuaris és de 6.385 amb una davallada de pacients del 43 % a l’agost, quan es van atendre 3.000 persones.