Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Continental, LAES i Pastas Gallo comparteixen experiències exitoses d’eficiència energètica en la segona trobada de treball de Rubí Brilla L’Ajuntament ultima amb la UPC un conveni per convertir la ciutat de Rubí i les seves empreses en referents en aquest àmbit. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Continental, LAES i Pastas Gallo comparteixen experiències exitoses d’eficiència energètica en la segona trobada de treball de Rubí Brilla

L’Ajuntament ultima amb la UPC un conveni per convertir la ciutat de Rubí i les seves empreses en referents en aquest àmbit.
Representants d’una trentena d’empreses de la ciutat i diverses organitzacions han participat a la segona jornada tècnica de treball del projecte Rubí Brilla, que es van iniciar el passat mes de gener i que tenen una periodicitat trimestral.

Si durant la primera jornada l’Ajuntament va donar a conèixer algunes iniciatives engegades en el camp de l’eficiència energètica i en l’ús de les energies renovables, la trobada celebrada el 27 d’abril va deixar pas a les experiències que duen a terme les empreses privades de Rubí amb l’objectiu de millorar la seva competitivitat impulsant accions que incideixen positivament en el medi ambient.

Les empreses que van oferir-se per compartir bones pràctiques mediambientals van ser Continental, LAES i Pastas Gallo.

Julián San Mateo, director de manteniment d’edificis, prevenció de riscos laborals i medi ambient de Continental Automotive Spain, va explicar com la posada en marxa d’una nova instal•lació d’aire comprimit i de generació de nitrogen ha permès a l’empresa estalviar 70.000 euros anualment des del 2009. Aquest estalvi, que suposa una major competitivitat de la firma local, ha anat acompanyat d’un estalvi del consum elèctric del 37% el primer any de posada en marxa del nou sistema i d’un 13 % entre el 2010 i el 2011.

L’antiga VDO es dedica a la fabricació de quadres d’instruments i pantalles multifunció per a vehicles, disposa de dues plantes a Rubí (amb 15.600 m2 i 3.700 m2) i dóna feina a 450 treballadors i treballadores. L’any passat va facturar 184.000 euros.

San Mateo va explicar als assistents que Continental Rubí “es vol mantenir com una planta competitiva a Rubí generadora de nova ocupació. La nostra arma final és la qualitat perquè no podem competir amb salaris de 400 euros que es paguen a la planta de Continental de Romania, que és una de les nostres principals competidores”.

El director de manteniment de Continental va valorar molt positivament la creació d’un espai de trobada empresarial “que ens dóna la possibilitat de compartir experiències en eficiència energètica amb altres empreses”. San Mateo es va oferir a explicar altres bones pràctiques mediambientals que ha engegat Continental i que han resultat exitoses en la seva implantació.

Per la seva banda, David Otero, director de qualitat de LAES, va fer un repàs històric sobre els tipus d’il·luminació existents, incidint en les seves característiques, les seves opcions de futur i destacant aquells que ofereixen millors prestacions tant de qualitat com de preu. En aquest sentit, va apostar clarament per la utilització de làmpades led per l’important estalvi elèctric que representen, que es tradueix en una estalvi important de la despesa. Fent una comparativa amb una làmpada halògena, Otero va informar que una bombeta encesa durant 25.000 hores de led té un cost de 85 euros, davant els prop de 300 euros que costa una bombeta halògena encesa durant les mateixes hores.

LAES (Lámparas Especiales S.L) és una empresa rubinenca fundada l’any 1959 que es dedica a la fabricació i comercialització d’una àmplia gamma de làmpades tipus LED, halògenes i incandescents. Les instal•lacions que ocupen actualment tenen una superfície de 7000 m2 i compten en plantilla amb una cinquantena de treballadors i treballadores.

Per últim, Xavier Marfà, representant de Wonderware Spain, va parlar del sistema que han implantat a la fàbrica que l’empresa Pastas Gallo té a Granollers, que permet controlar consums energètics específics que abans passaven inadvertits, relacionant-los amb moments de producció concrets. Gràcies a aquest sistema, Pastas Gallo ha pogut detectar hàbits i operacions inadequades i ha pogut introduir mesures correctores per garantir la productivitat de la planta. L’objectiu és saber quina energia s’utilitza a l’hora d’elaborar cada unitat de producció per, d’aquesta manera, optimitzar la planificació de producció.

Pastas Gallo és una empresa espanyola fundada el 1946 per José Espona. Actualment, la companyia ofereix una àmplia varietat de productes al voltant del món de la pasta (pasta seca, pasta fresca, salses, farines, etc.) tant al mercat nacional com a nivell internacional, amb una facturació total de 131.000.000 d’euros.

Per la seva banda, Wonderware (el nom de l’empresa és una barreja dels mots anglesos “wonderfull” –meravellós– i “software” –programari–) és una unitat de negocis de l’empresa britànica Invensys PLC. Es va crear el 1987 amb la finalitat de desenvolupar i vendre software d’Interfície Home-Màquina (HMI) per al seu ús en PC IBM i compatibles, en aplicacions industrials i d’automatització de processos. Entre els clients de Wonderware Spain, ubicada a Rubí, hi ha les empreses Damm i Cobega i les rubinenques B. Braun i Disalfarm.

La pròxima ponència tècnica de Rubí Brilla es convocarà en un termini de 3 mesos. B.Braun, l’empresa més gran de Rubí i única firma espanyola posseïdora de la certificació mediambiental EMAS, ja ha confirmat la seva participació com a ponent.

Rubí, ciutat referent en recerca i formació en eficiència energètica
Durant la jornada tècnica de Rubí Brilla, els representants municipals van informar a les empreses que l’Ajuntament i la UPC estan ultimant un conveni que convertirà Rubí en ciutat referent en recerca i formació en l’àmbit de l’eficiència energètica. L’administració local i la universitat signaran en breu un acord que, entre altres punts, recull que els estudiants d’Enginyeria en Energia de la UPC facin el seu treball de final de grau proposant millores i innovacions en les instal•lacions, processos o productes de les empreses del municipi de Rubí en aspectes vinculats a l’energia i la sostenibilitat. Un altres aspecte recollit al conveni és que l’Ajuntament de Rubí i l’EUETIB (l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica de Barcelona de l’UPC) treballaran conjuntament per oferir formació en matèria d’eficiència, estalvi d’energia i energies renovables tant a les empreses com a la ciutadania, i per difondre les bones pràctiques identificades entre tots els col·lectius de la societat del municipi de Rubí.