Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Carme García: 'Durant els propers tres anys continuarem treballant per millorar el benestar dels rubinencs i les rubinenques' L’alcaldessa ha ofert una conferència per presentar els projectes inclosos al Pla de mandat 2012-2015. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Carme García: 'Durant els propers tres anys continuarem treballant per millorar el benestar dels rubinencs i les rubinenques'

L’alcaldessa ha ofert una conferència per presentar els projectes inclosos al Pla de mandat 2012-2015.
L’alcaldessa de Rubí, Carme García, ha ofert aquest dimarts una conferència a l’Auditori de la Biblioteca Mestre Martí Tauler sota el títol “Rubí, convertim els reptes en oportunitats. 2012-2015: compromís i projecte de futur”. Durant la xerrada, la màxima responsable municipal ha desgranat els principals projectes que l’equip de govern ha planificat pels propers tres anys i que responen a les seves tres prioritats: la reactivació econòmica, la cohesió social i la sostenibilitat ambiental.

Segons l’alcaldessa, “la incertesa que vivim actualment no ens pot paralitzar. No ens deixarem guanyar pel pessimisme. El govern de Rubí no es conformarà amb el que marquin les expectatives desfavorables, sinó que posarà tots els seus recursos, les seves eines i el seu capital humà per invertir aquesta situació”.

Segons García, cal refer tota l’estructura institucional i política d'Espanya i de Catalunya per tal que els ajuntaments tinguin el pes i el paper adequat per construir una administració propera a la ciutadania. “Patim una clara pulsió recentralitzadora per part del govern de l’Estat. Amb l’excusa dels problemes financers de les administracions es vol buidar de contingut l’estat de les autonomies i retallar les competències municipals. I permeteu-me que us recordi que de l’endeutament estatal total, el 60% és del Govern central, el 37% de les comunitats autònomes i només el 3% correspon als ajuntaments”. En aquest sentit, l’alcaldessa ha explicat que és “especialment greu i una mostra d’aquest moviment recentralitzador” la reforma de la Llei de governs locals que està a punt d'aprovar el Govern del PP. “Aquesta nova legislació deixa sense contingut competencial i polític els ajuntaments. Pel govern de Madrid –segons García– ja no tindrem res a dir ni fer en Educació, Sanitat, Ocupació, Dona, Serveis Socials...”. A més, l’alcaldessa també ha assegurat que el Govern central “no és l’únic que ofega els consistoris”. Segons la màxima responsable municipal, “les comunitats autònomes, per salvar els seus comptes, també tiben dels recursos dels ajuntaments”.

En aquest context, Carme García considera que “no ens podem permetre un xoc de trens”. Cal fer una “segona transició democràtica en aquest país. Amb diàleg, transparència i participació hem de fer un pacte per reconstruir un país que entengui la diversitat però que també retalli les desigualtats socials”.

Més de 8.000 rubinencs a l’atur
Actualment, a Rubí hi ha 8.274 persones a l'atur. “Aquesta situació, que ja fa més de quatre anys que dura, ens empeny a continuar treballant per pal·liar la situació dels més desfavorits i donar suport al teixit productiu de Rubí, que és qui genera ocupació”. Com ha explicat l’alcaldessa, els esforços del consistori estan condicionats per les eines de què es disposa com a administració local. “Però no ens resignem i estem apostant per noves idees i polítiques, molt pragmàtiques, per no deixar-nos vèncer pel desànim”. Carme García ha afegit que això s’està fent amb la col·laboració dels regidors de tots els partits del Ple i de la resta de la societat rubinenca. “Crec que aquest consens és un dels punts forts de Rubí. En moments difícils tots estem remant en la mateixa direcció”.

“Rubí és indústria”. I indústria, avui dia i a Rubí és, segons l’alcaldessa, “sinònim d’economia productiva i de desenvolupament i investigació”. Precisament, moltes de les accions programades pels propers 3 anys tenen a veure amb la reactivació econòmica. En aquest camp, es vol continuar la feina que es va posar en marxa durant l’anterior mandat, quan es va crear el 1r Pla Anticrisi, el Pla d’Estalvi, Racionalització i Eficiència i l’Acord de Desenvolupament Econòmic i Social (ADES). Com que la crisi no s’atura, en aquest mandat el consistori ha fet dos plans d’urgència més per reforçar les mesures anticrisi i redistribuir els recursos econòmics municipals per fer front a les noves necessitats: el Pla de Reactivació Econòmica del 2011 i el de mesures extraordinàries del 2012. “L’objectiu del govern amb aquestes mesures és facilitar la inclusió de persones al mercat laboral, apostar per la indústria, per l’economia social i els emprenedors i per un comerç de proximitat sòlid i competitiu”, ha dit l’alcaldessa.

Algunes de les mesures planificades ja són una realitat i d’altres estaran en marxa properament:
- S’ha definit un Pla de xoc als polígons industrials per millorar el manteniment i la seva urbanització. Ja s’ha fet una inversió municipal de més de 800.000 euros en millores de carrers i properament es començaran a fer millores en manteniment de jardineria i senyalització. També s’han solucionat alguns dels problemes del sector de Cova Solera i s’està treballant per millorar la urbanització de Rubí Sud.
- Aviat es col·locarà la nova senyalització per millorar la mobilitat als polígons, amb la marca CIT, que posa en valor el nostre territori juntament amb Sant Cugat i Cerdanyola.
- També s’ha donat un nou impuls a l’Escola d’Emprenedoria i s’ha constituït el Consell Municipal de la Formació Professional per planificar la formació dels joves i treballadors segons els nous canvis del mercat laboral i en relació a les necessitats empresarials de Rubí i de l’àrea metropolitana.
- S’ha reforçat la formació dels treballadors en situació d’atur amb un pressupost extraordinari de 100.000 euros per aquest any 2012.
- Properament s’obrirà la Masia de Can Serra com a seu de l’OSE (Oficina de Servei a l’Empresa) i del projecte Rubí Brilla. Aquí es concentrarà la finestreta única pels tràmits empresarials.
- El cablejat amb fibra òptica del nucli urbà i dels polígons per part de Telefónica serà una realitat el proper any. Aquesta era una demanda municipal, ciutadana i empresarial important per la competitivitat de Rubí. Aquesta acció es complementarà amb antenes Wifi, amb la col·laboració de la fundació Guifinet, per arribar a zones de difícil cobertura.

Durant la conferència, l’alcaldessa també ha parlat del projecte Rubí Brilla, que vol fer de la ciutat un referent nacional i internacional en eficiència energètica. “Aquest és un projecte que serveix per a la reactivació econòmica, però també cerca la millora i sostenibilitat mediambiental”.

La cohesió social ha estat una prioritat de tots els mandats que ha liderat Carme García com a alcaldessa de Rubí i “ho continuarà sent els propers tres anys. Els ciutadans i ciutadanes de Rubí han de saber que no estaran sols, que estaran acompanyats en els moments més difícils i que, per això, els serveis locals de l’estat del benestar seran una constant política i pressupostària en aquest mandat”.

- Aquest any s’han mantingut els Serveis Socials i educatius sense cap retallada. També s’han preservat els serveis de dependència, de la gent gran, de les dones i dels col·lectius vulnerables.
- De la mateixa manera, s’ha reiterat l’aposta per les escoles municipals de música, art i les escoles bressol.
- A més, amb el Pla de mesures extraordinàries s’han pogut reforçar les ajudes d’urgència social i familiar.
- S’han incrementat les bonificacions d’IBI i taxes de persones i famílies amb més dificultats.
- S’ha creat una Oficina d’intermediació i d'assessorament per evitar els desnonaments i s’ha incrementat la formació per a les persones aturades.

Pel que fa a les polítiques de sostenibilitat ambiental, l’alcaldessa ha assegurat que “tenen sentit no només per millorar el nostre present, sinó que són un eix fonamental per preservar la nostra ciutat per a les generacions futures”.

Segons l’alcaldessa, en les polítiques urbanes i mediambientals cal prendre decisions que no condicionin la vida dels futurs ciutadans de Rubí, perquè després ells puguin tenir la llibertat d’escollir. “Hem d'evitar que els passi com a nosaltres, que encara estem hipotecats per l’urbanisme franquista”. I amb aquesta premissa, l’equip de govern continua defensant un POUM que passa per, d’una banda, reconstruir i arranjar la ciutat construïda, amb operacions de microurbanisme que dignifiquin els espais públics; i, de l’altra, preservar la zona de Can Ramoneda per les generacions futures. Com ha explicat l’alcaldessa, “ara haurem de canviar i adaptar algunes qüestions del POUM de 2010 pensant en les noves condicions econòmiques, demogràfiques i legislatives, però no canviarem la seva filosofia”.

Carme García també ha parlat dels abocadors de Can Carreras i de Can Balasc. “Des del tancament de l’abocador de Can Carreras –que vaig decretar el juliol del 2003 i que el jutge ens va obligar a obrir– fins a l’actualitat, la posició de l’equip de govern no ha canviat: les nostres accions, tant davant de la Generalitat com davant dels tribunals, han anat i aniran dirigides al tancament de la instal·lació. I tenim la mateixa posició en el cas de Can Balasc”. En aquest sentit, García creu que tant el govern com el Ple de l’Ajuntament s’haurien de pronunciar clarament sobre aquest tema davant de la Generalitat i l’empresa. Per això ha avançat que presentaran una moció en el proper Ple municipal amb dues idees clares: “s’ha de tancar Can Carreras com a abocador i, a Can Balasc, qualsevol activitat ha d’estar molt condicionada, controlada i validada per l’Ajuntament”.

D’altra banda, l’alcaldessa també ha explicat que es promouran diversos projectes que aprofundeixen en la participació ciutadana. És el cas del projecte Compromís de barri, un instrument amb què el consistori pretén conèixer més i millor els problemes dels veïns, especialment pel que fa a termes de convivència i seguretat.

En aquesta línea de fomentar la transparència del Govern municipal i de promoure més participació ciutadana, García també ha avançat que properament s’encetarà el procés participatiu per a dur a terme el Pla de mobilitat de la ciutat i per crear el Consell de la Joventut de Rubí, així com per iniciar, de nou, el procés per crear el Consell de Ciutat.

Per últim, l’alcaldessa ha explicat que aquest Pla de mandat està condicionat per la situació financera del propi Ajuntament de Rubí, que “a dia d’avui podem dir que és un consistori econòmicament sanejat. No estem intervinguts pel Govern central, tenim un deute controlat, paguem amb puntualitat als nostres proveïdors i les nòmines i estem mantenint els serveis públics i els llocs de treball”. Segons García, aquesta situació financera és fruit de l’esforç i austeritat en la despesa que s’ha aplicat durant els darrers 4 anys.

En aquest sentit, “hem treballat un Pla de mandat molt auster i realista. Hem planificat els propers 3 anys, no per créixer amb nous serveis, sinó per mantenir els serveis públics bàsics que estiguin en les nostres prioritats polítiques: reactivació econòmica, cohesió social i sostenibilitat ambiental”.