Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Carme García assisteix a la constitució formal de l’associació Àmbit B30 L’entitat agrupa 53 organitzacions de 23 municipis de les comarques del Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Baix Llobregat. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Carme García assisteix a la constitució formal de l’associació Àmbit B30

L’entitat agrupa 53 organitzacions de 23 municipis de les comarques del Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Baix Llobregat.
L’alcaldessa de Rubí, Carme García, ha assistit a l’acte de constitució de l’associació Àmbit B-30, que ha tingut lloc al Sincrotró ALBA de Cerdanyola del Vallès. Àmbit B30 agrupa 53 organitzacions de 23 municipis de 3 comarques diferents: el Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Baix Llobregat, alineats tots ells al voltant d’aquest tram de via, la B30, en un recorregut d’uns 50 quilòmetres.

L’associació està formada per ajuntaments –entre ells el de Rubí–, empreses, centres de recerca, universitats, organitzacions empresarials, organitzacions sindicals i governs d’aquest territori, que comparteixen una mateixa voluntat: actuar de forma col·lectiva per potenciar i impulsar tota la zona industrial i tecnològica de l’eix de la B30. Amb la constitució formal de l’entitat comença una nova etapa, amb l’objectiu de convertir-se en un dels principals pols industrials i de manufactura avançada del sud d’Europa. L’alcaldessa de Rubí, Carme García, ha explicat que precisament “aquest és el leitmotiv que tenim a Rubí des de fa temps com a ciutat i un dels elements que s’estan primant al CIT, el consorci que formem Rubí, Sant Cugat i Cerdanyola”. García ha afegit que “aquest és el nostre tret d’identitat. Som una ciutat que continua apostant per la indústria i, per tant, per les manufactures avançades”.

L’alcaldessa també ha comentat que dos dels aspectes que es volen promocionar a través de l’associació Àmbit B30 són característiques pròpies de Rubí: “la majoria de les empreses de la nostra ciutat tenen un nivell tecnològic mig i alt i, a més, tenim moltes empreses exportadores”. Segons García, en el rànquing de les 10 companyies més exportadores de la demarcació de Terrassa que cada mes elabora la Cambra de Comerç i Indústria “normalment 7 són de Rubí”.

Carme García ha valorat molt positivament la constitució de la nova associació Àmbit B30. “Es tracta d’una aposta important i una aposta que suma, perquè no creem nova infraestructura, sinó que sumen projectes”. En aquest sentit, l’alcaldessa ha explicat que el consistori rubinenc compartirà amb la resta de membres de l’entitat els coneixements i iniciatives del projecte Rubí Brilla, que fomenta l’estalvi i eficiència energètica a la zona industrial. “És un projecte que podem aportar com a ciutat pionera en aquest àmbit i que pot ser un model per la resta de les ciutats que hi ha en aquest eix”. Segons García, “el més important per nosaltres és que tot això generi ocupació. Portar inversió, portar infraestructures i, sobretot, generar ocupació, que al final és el que ens toca com a ajuntament”.

Prèviament a la constitució formal de l’entitat, les organitzacions que integren l’Àmbit B30 han fet molta feina. A principis de 2011, els diferents municipis van signar una declaració per al desenvolupament econòmic i social en un acte celebrat a Sabadell. Al llarg d’aquests dos anys s’han realitzat diverses sessions de treball i, a l’octubre de 2012, es van aprovar els estatuts de l’entitat i es va iniciar el pla de treball.

Pla d’actuació
A banda de constituir formalment l’entitat, a l’acte d’aquest dimarts també s’ha donat a conèixer el pla d’actuació per aconseguir el principal objectiu d’Àmbit B30: convertir aquest territori en un dels principals pols industrials i de manufactura avançada –un paradigma que integra l’ús de tecnologies punta, avançades i innovadores per millorar productes i serveis– del sud d’Europa.

De fet, les potencialitats de la B30 es troben en la multiplicitat de projectes que porten cap a la manufactura avançada en un entorn innovador. Aquesta primera relació de projectes s’anirà ampliant. Així, es crearà un espai que actuï com a centre de dades de referència a escala europea i per a les empreses de l’àmbit B30; es crearà un programa d’acostament universitat – administració – empresa; es durà a terme un projecte de desenvolupament de dispositius biosensors amb diversos agents del territori (empreses, hospitals, administracions) i s’implementarà un programa d’emprenedoria que haurà de permetre el naixement d’empreses d’impacte a través d’empreses del territori; etc. També es crearà una xarxa d’innovació oberta, que haurà de permetre compartir reptes entre tots els agents del territori i trobar solucions conjuntes que millorin la competitivitat de les empreses de l’àmbit B30 i es vincularà la R+D en l’àmbit de la nanotecnologia amb els reptes actuals de les empreses d’aquest territori, entre d’altres.

El territori de la B30 en xifres
L’àmbit de la B30 té una superfície de 485 km2, una població de 1.018.166 habitants, 30.173 empreses i una ocupació total de 387.478 persones.

Hi ha un total de 1.296 empreses (33.089 treballadors) del sector industrial de nivell tecnològic mitjà-alt/alt. Aquest territori disposa d’una elevada concentració de població i de serveis d’alt valor afegit. De fet, el 17% del PIB català prové de la B30. També acull el 50% de les empreses exportadores del país i, a més, el conjunt de la B30 agrupa prop del 25% de les patents espanyoles i europees de la Regió Metropolitana de Barcelona.

Gràcies a la presència de diferents universitats, hi ha un elevat pes d'articles científics publicats, concretament un 22%. El 48% de la inversió en R+D de tota la Regió Metropolitana de Barcelona es troba en aquest territori de la B30.