Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Campanya intensa en prevenció contra les drogues a Rubí durant aquest mes de novembre L'obra de teatre 'No em ratllis!', l'exposició 'Febre del divendres nit' y un taller de prevenció per a professionals s'ofereixen a Rubí durant aquest novembre. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Campanya intensa en prevenció contra les drogues a Rubí durant aquest mes de novembre

L'obra de teatre 'No em ratllis!', l'exposició 'Febre del divendres nit' y un taller de prevenció per a professionals s'ofereixen a Rubí durant aquest novembre.
L’Ajuntament de Rubí ha programat una sèrie d’activitats per promoure la prevenció del consum de drogues entre els joves de la ciutat. L’obra de teatre “No em ratllis!” torna a La Sala per als alumnes de 3r d’ESO; una exposició interactiva pels alumnes de 4rt d’ESO; i un taller de prevenció del consum de drogues per a professionals en contacte amb joves són la oferta que es podrà veure a Rubí els últims dies del mes de novembre. L’Ajuntament, a més, s’ha sumat a la campanya del Ministeri de Sanitat “Cocaína ¿se lo vas a dar todo?”.

Un total de 561 alumnes de 3r d’ESO dels IES de Rubí assistiran a l’obra de teatre “No em ratllis!”, un espectacle que l’Ajuntament organitza per tercera vegada en el marc del Programa Accidents de Trànsit i Consum d’Alcohol i altres Substàncies. La intenció és oferir un espai de reflexió sobre el consum de drogues i les seves conseqüències entre els joves dels IES de Rubí.

L’obra consta de dues parts: l’espectacle teatral i un debat posterior. La temàtica gira en torn al consum i no consum de drogues i les conductes de risc (conducció, accidents de trànsit, relacions sexuals sense protecció, etc.). Tres actors escenificaran records, pensaments i vivències a l’hora de plantejar-se el seu temps lliure. Al debat, es convidarà als assistents a participar. Un cop finalitzi l’obra, se’ls lliurarà material educatiu per reflexionar sobre les conseqüències del consum de drogues.

Les sessions de l’obra de treatre “No em ratllis!” tindran lloc el dimarts, 27 de novembre, pels alumnes de l’IES l’Estatut, l’Escola Balmes i l’IES J.V. Foix; i el dimecres, 28 de novembre, pels alumnes de l’IES La Serreta i l’IES Duc de Montblanc al teatre municipal La Sala (c. Cervantes, 126).

“Febre del divendres nit”
L’exposició “Febre del divendres nit” està destinat als alumnes de 4rt d’ESO dels IES La Serreta i Duc de Montblanc. La mostra consta de 12 plafons en què es proposa als visitants participar en una sortida nocturna.

Es tracta d’una exposició que promou la interactivitat dels joves, que participen en un joc de rol on s’enfronten a situacions on són presents l’alcohol i d’altres drogues, la conducció de vehicles i les relacions sexuals.

Al final del joc, i en funció de l’actuació de cada participant, els porta a unes conseqüències determinades que cadascú exposarà en grup per crear un espai de debat i reflexió. També es realitzarà una activitat en què es treballen temes específics com la pressió de grup o la sexualitat.

L’objectiu de la proposta és estimular i afavorir una consciència crítica amb les drogues, la conducció i les relacions sexuals, a més d’afavorir una identificació de les situacions de pressió de grup per a consumir drogues, entre els joves de 4rt d’ESO.

L’exposició i les activitats estaran a l’IES la Serreta del 19 al 23 de novembre. Del 26 al 30 hi seran a l’IES Duc de Montblanc.

Taller per a professionals
La oferta es completa amb el taller de prevenció del consum de drogues destinat als professionals en contacte directe amb joves com professors, educadors, tècnics municipals, monitors o sanitaris.

L’objectiu és formar en la detecció precoç de conductes problemàtiques en relació a les drogues i donar pautes d’actuació en cas que apareguin, així com facilitar eines que potenciïn els factors que ajudin a prevenir l’aparició de possibles consumidors. També es dotarà als assistents de coneixements en el consum de drogues per part dels joves i s’explicarà la problemàtica de les drogodependències.

Tot plegat es farà en un taller de tres hores de durada el 20 de novembre al Rubí+D (de 16 a 19 h). Les inscripcions són gratuïtes i s’han de fer al Servei de Salut Pública (c. General Prim, 33-35. Telèfon 93 588 70 77).

Campanya “Cocaína ¿se lo vas a dar todo?”
L’Ajuntament de Rubí s’ha sumat a una nova campanya del Ministeri de Sanitat i Consum contra la cocaïna. Sota el nom “Cocaína ¿se lo vas a dar todo?” el ministeri vol conscienciar els joves dels perills que comporta el consum de la cocaïna i les conseqüències que pot tenir.

A Rubí, segons les dades de COS (Centre d’Orientació Sanitària) Ferran Salsas i Roig es van iniciar 205 tractaments per consum de drogues el 2006, dotze menys que les iniciades durant l’any anterior. Per aquesta dada de la reducció d’inicis de tractament, però, s’ha de tenir en compte que a mitjans del 2006 es va obrir un CAS a Sant Cugat i d’aquesta manera es deixaven d’atendre a la nostra ciutat els casos de la ciutat veïna.

Dels tractaments iniciats, es torna a constatar una major presència de persones de sexe masculí (159), que suposa el 77,6% dels total pacients atesos. Per contra, es van atendre 46 dones (22,4% del total). En quant a les franges d’edats, les persones d’entre 25 i 45 anys són les que més inicis de tractament demanen, amb el 67% de les consultes. Però una de les dades en què el COS ha posat més èmfasi és en la què fa referència als joves d’entre 20 i 24 anys, que suposen el 6,4% de les consultes. En la memòria presentada pel Centre d’Orientació Sanitària el mes març es remarcava la importància d’implementar noves estratègies per contactar amb aquest grup d’edat.

Pel que fa a les drogues que motiven la consulta, l’alcohol continua sent la principal causa, amb un 49,8%. Amb respecte les dades del 2005, s’ha notat una petita davallada de 4 punts en els pacients atesos per cocaïna. Si el 2005 van suposar un 29,5 % de les consultes, durant el 2006 van ser el 25,3%.

Una dada que contrasta amb els 4 punts que ha pujat l’heroïna, passant del 6,9% de les consultes el 2005 al 9,3% durant el 2006. D’altres tractaments iniciats com el cànnabis o la ludopatia es mantenen al voltant del 5% de les consultes.