Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Balanç del nou model de gestió de residus Rubí recull 245 tones d'envasos en els 5 primers mesos de la posada en marxa del contenidor groc. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Balanç del nou model de gestió de residus

Rubí recull 245 tones d'envasos en els 5 primers mesos de la posada en marxa del contenidor groc.
Entre els mesos de maig i octubre, a Rubí s’han recollit 244.750 kg d’envasos lleugers mitjançant el contenidor groc. Així ho ha explicat en roda de premsa el regidor de l’àrea de Serveis Urbans i Seguretat, Jordi Peiró, qui ha assenyalat que en aquest període s’ha registrat un augment general de totes les fraccions. Segons ha apuntat Peiró, “la cinquena fracció ha arrossegat a les altres gràcies a una campanya intensa porta a porta, que ha donat bons resultats, i al costum, un factor important, perquè amb la incorporació la cinquena fracció la gent té més cura a l’hora de seleccionar residus”.

La pujada més significativa s’ha produït amb el paper i cartró, que ha registrat un augment del 24,5 % respecte el mateix període del 2007, amb un total de 519.460 kg. El vidre ha crescut un 23,68 % amb 414.800 kg; i la matèria orgànica un 10 % amb 1.296.000 kg.

Pel que fa a les deu minideixalleries urbanes que es van instal•lar el juny passat a carrers i places de la ciutat, aquestes han recollit gairebé un total de 598 kg de residus domèstics, distribuïts de la següent manera:
- Piles i bateries de mòbil: 420,50 kg
- CD i DVD: 74,50 kg
- Cartutxos d’impressora: 22,50 kg
- Bombetes convencionals i halògenes: 11,30 kg
- Bombetes de baix consum: 19,00 kg
- Telèfons mòbils: 24,30 kg
- Disquets: 25,85 kg

El regidor Jordi Peiró ha assenyalat que, mitjançant aquestes deu minideixalleries urbanes, durant el mes de setembre “Rubí ha recollit tants residus com en alguna altra població veïna que disposa d’una trentena d’aquests recipients”.

Per altra banda, s’han registrat 1730 trucades al Telèfon Verd (900 130 130, o bé 93 699 98 01 si es truca des d’un telèfon mòbil), un 33’6 % més respecte el mateix període del 2007 (1.295 trucades).

Peiró ha fet una valoració optimista d’aquestes dades, tot i que ha afegit que “l’augment en la recollida no ens han de donar una visió d’autocomplaença, sinó que ens ha de servir com a estímul per continuar treballant”. També ha agraït la col•laboració ciutadana en aquest sentit i ha demanat que “els ciutadans no abaixin el nivell de separació i de reducció de residus, perquè l’ajuntament té un estalvi gràcies a aquesta col•laboració”.

Pel que fa a les dues deixalleries mòbils, el regidor ha afirmat que encara no es poden facilitar dades perquè “no són significatives davant la recent incorporació d’aquest segon vehicle”, però ha avançat que se’n facilitarà dades pròximament.

El regidor ha aprofitat per fer una crida als veïns de les urbanitzacions perquè no s’hi deixin els voluminosos (electrodomèstics, mobles, restes d’obra i d’esporga...) al costat dels contenidors: “El 25 % del territori rubinenc és d’urbanitzacions i aquest fet ens genera problemes de costos i de sostenibilitat”. Per aquest motiu, ha recordat que en aquests casos cal trucar al telèfon verd gratuïtament per recollir a domicili aquests residus, portar-los a la deixalleria de Cova Solera o bé utilitzar el servei de deixalleria mòbil. “Aquest servei arriba a les urbanitzacions per primera vegada i tenim una cita setmanal en cada punt de recollida”, ha dit Peiró.

Prevenció de residus

Per altra banda, el regidor de Serveis Urbans, Jordi Peiró, ha recordat que durant la setmana europea de prevenció de residus, del 22 al 30 de novembre, es repartiran les bosses reutilitzables en el marc d’aquesta campanya que es va presentar en roda de premsa a principis d’octubre.

D’aquesta manera, es posa en marxa un dispositiu porta a porta amb el qual es lliurarà a cada llar rubinenca una de les 26.000 bosses reutilitzables de poliester de 40x40 cm que, un cop plegades, prenen una dimensió d’11x5 cm per facilitar el seu transport de forma còmoda quan no s’utilitza.

Peiró ha explicat que seguint la línia de la “no generació de residus volem evitar el consum de bosses de plàstic a l’hora de fer les compres, sobre tot ara que s’acosten les festes de Nadal”, especialment perquè, segons ha apuntat, “són els dies de l’any que més residus generem, i hem de conscienciar una vegada més de la necessitat de fer una acurada selecció dels residus i la minimització”. Conjuntament amb la bossa reutilitzable també es lliurarà un regle amb diferents consells per recordar sobre la quantitat de residus que es produeixen a les llars.