Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Baixen un 1% els delictes i faltes comesos a Rubí durant el 2012 respecte l’any anterior Policia Local, Mossos d’Esquadra i Policia Nacional han exposat les dades més rellevants de l’any 2012 a la Junta Local de Seguretat. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Baixen un 1% els delictes i faltes comesos a Rubí durant el 2012 respecte l’any anterior

Policia Local, Mossos d’Esquadra i Policia Nacional han exposat les dades més rellevants de l’any 2012 a la Junta Local de Seguretat.
Les dades que Policia Local, Mossos d’Esquadra i Policia Nacional han fet públiques aquest divendres en el marc de la Junta Local de Seguretat revelen que “Rubí és una ciutat força segura”. Així ho ha assegurat l’alcaldessa, Carme García, que també ha explicat que “comparativament amb altres ciutats de l’entorn metropolità, les dades de Rubí són bones”. Prova d’això és que l’any 2012 els delictes i faltes van baixar un 1% respecte el 2011. García ha agraït l’esforç i la bona feina desenvolupada pels tres cossos de seguretat. Segons l’alcaldessa, aquests bons resultats són fruit de la “col·laboració i la bona entesa que existeix entre tots ells” i ha agraït especialment “la implicació personal dels agents i comandaments per treballar conjuntament”.

En el marc de la Junta Local de Seguretat, a la qual també hi ha assistit el delegat territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya a Barcelona, Salvador Jorba, el regidor de Seguretat de l’Ajuntament, Manuel Velasco, i un representant de cada grup municipal, també s’ha donat a conèixer que a Rubí es resol un de cada 3 fets delictius. Aquesta és una dada que tant l’alcaldessa, com l’inspector en cap de la Policia Local de Rubí, Miquel Pedrosa, i el cap de l’Àrea Bàsica Policial de Rubí dels Mossos d’Esquadra, Jesús Requena, han coincidit a remarcar, ja que el nombre de detencions i de resolució de casos és superior a la mitjana registrada a l’àrea metropolitana.

Delictes més freqüents
Per tipologies, els delictes contra el patrimoni són els que es produeixen més a la ciutat i, d’aquests, els robatoris amb força a l’interior de vehicle (378) i els furts (235) són els més nombrosos. Per aquest motiu, segons ha explicat el cap de l’Àrea Bàsica Policial de Rubí dels Mossos d’Esquadra, Jesús Requena, “dediquem molts esforços a combatre aquest tipus de delictes”. Sense anar més lluny, el 2012 els robatoris amb força a l’interior de vehicle van experimentar una davallada del 7,6%. En canvi, va augmentar un 5,3% el nombre de robatoris amb força a domicilis, tot i que aquest percentatge només ha significat 9 casos més en tot l’any.

Pel que fa als robatoris amb violència o intimidació, Requena ha explicat que van augmentar un 25,5% les estrebades (64), increment que s’explica per la situació de crisi actual i l’existència d’una desena de persones molt actives que es dedicava a la compra-venda irregular d’or. En canvi, van disminuir un 13,3% els robatoris amb violència o intimidació en establiments comercials (13). El cap de l’Àrea Bàsica Policial de Rubí dels Mossos d’Esquadra també ha destacat la davallada dels robatoris en empreses (de 52 casos l’any 2011 s’ha passat a 39 el 2012), un fet que l’alcaldessa, Carme García, ha destacat positivament. Segons Requena, “tenint en compte el parc industrial de Rubí, aquesta xifra és molt positiva, perquè s’han registrat molt pocs robatoris amb força en empreses”.

Durant el 2012, Policia Local i Mossos d’Esquadra van realitzar un total de 439 detencions (un 75% les va efectuar la policia autonòmica i el 25% restant, el cos municipal). Les persones detingudes van ser majoritàriament homes (92,7%) i la franja d’edat més comuna la que comprèn entre els 26 i els 35 anys (36,4%), seguida del grup de més de 36 anys (31,4%). Pel que fa a la nacionalitat dels detinguts, majoritàriament van ser espanyols (57,9%), seguits dels marroquins (14,6%) i equatorians (11,4%), unes dades que, com ha explicat Jesús Requena, tenen a veure amb l’estructura de la població de l’àrea metropolitana.

Per la seva banda, l’inspector en cap de la Policia Local, Miquel Pedrosa, ha explicat que durant el 2012 el cos municipal va realitzar 14.293 actuacions, un 5,97% menys que l’any anterior. Les vinculades amb el trànsit van ser les més nombroses (7.113), seguides de les relacionades amb l’Ordenança de bon veïnatge i ús de l’espai públic (3.329), de les de policia de seguretat (2.547) i les de policia assistencial (822), entre d’altres.

Pel que fa al trànsit, durant el 2012 es van interposar 29.041 denúncies, un 10% més que el període anterior, de les quals 658 van ser gràcies al radar. Pedrosa també ha comentat que l’any passat es van fer 3.090 serveis de grua motivats per infraccions (2.868), abandonament (107), accident (67), robatori (34), etc. També es va reduir el nombre d’accidents de trànsit un 8,64% (465). En la majoria dels casos, els implicats van resultar il·lesos o ferits lleus.

Per últim, pel que fa a la violència de gènere, la Policia Local va fer el seguiment de 90 casos, un 16,67% menys que el 2011, mentre que els Mossos d’Esquadra van obrir 147 expedients nous el 2012. Pedrosa també ha explicat que l’any passat 4 dones van ingressar a la casa d’acollida.

Pel que fa al Cos Nacional de Policia, l’inspector de la brigada d’estrangeria de la comissaria de Terrassa, Jose Maria Prieto, ha explicat que durant el 2012 van realitzar un total de 5 intervencions a Rubí, que van comportar 9 detencions.

Compromís de barri
Tant Pedrosa com Requena han coincidit a l’hora de destacar la importància que tenen les meses de seguretat i convivència incloses al projecte Compromís de barri. Una iniciativa que aposta per treballar amb la ciutadania i les entitats de Rubí amb proximitat, col·laboració i co-responsabilitat.

Durant les meses i plenaris, entitats i veïns a títol individual fan una diagnosi dels principals problemes detectats en matèria de seguretat i convivència als seus respectius barris. Una informació molt útil que serveix a Policia Local i Mossos d’Esquadra a l’hora de dissenyar els operatius a executar a cada territori.