Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Aquest divendres es podria superar el llindar d’informació per a l’ozó troposfèric al Vallès Occidental Les persones que poden ser més sensibles són les que pateixen asma o altres malalties de les vies respiratòries o cardíaques, els infants i la gent gran. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Aquest divendres es podria superar el llindar d’informació per a l’ozó troposfèric al Vallès Occidental

Les persones que poden ser més sensibles són les que pateixen asma o altres malalties de les vies respiratòries o cardíaques, els infants i la gent gran.
El Servei de Vigilància i Control de l’Aire del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha informat que, aquest divendres, és possible que se superi el llindar d'informació per a l'ozó troposfèric a les zones de qualitat de l'aire del Vallès-Baix Llobregat, l'Alt Llobregat i la Plana de Vic.

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, amb la col·laboració de diversos municipis de Catalunya, entre ells el de Rubí, intensifica el control dels nivells d’ozó troposfèric entre els mesos de maig i setembre mitjançant la Campanya de vigilància dels nivells d’ozó troposfèric a Catalunya. Aquesta és l’època de l’any en què les condicions meteorològiques (alta radiació solar, temperatures elevades, etc.) afavoreixen la formació d’aquest gas i, per tant, quan es poden superar els nivells establerts.

La legislació estableix, com a valors orientatius per prevenir possibles efectes de l’ozó, uns llindars que es recomana no superar. Quan se sobrepassa el llindar d’informació (180 µg/m3 en 1 hora) o el llindar d’alerta (240 µg/m3 durant 1 hora) establerts s’informa a la població i a diversos organismes i entitats d’aquesta superació per tal que puguin adoptar mesures preventives de protecció.

D'acord amb les recomanacions de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, com a mesura preventiva cal renunciar a fer esforços corporals a l'aire lliure que no siguin usuals, principalment si produeixen fatiga, són de llarga durada i es duen a terme especialment a les hores en què els nivells d'ozó són més alts (entre les 10h i les 16h). Els grups que poden ser particularment més sensibles són les persones amb asma o altres malalties de les vies respiratòries o cardíaques, les que fan exercici físic a l'aire lliure, els infants i la gent gran.

En funció de la concentració d’ozó i de la durada de l'episodi, aquest gas pot causar diferents efectes sobre la salut, com ara tos, irritacions a la faringe, al coll i als ulls, dificultats respiratòries (efecte “gola seca”), disminució del rendiment, empitjorament de la funció pulmonar i símptomes de malestar general, com ara cansament, mal de cap o decaiguda, entre d’altres.