Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Alumnes de l'ETSAV presenten el projecte d'edifici sostenible 'Ressò' que s'ubicarà a Sant Muç El futur centre cívic s’està construint al recinte universitari i al juny es traslladarà a Versalles per participar al Solar Decathlon Europe https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Alumnes de l'ETSAV presenten el projecte d'edifici sostenible 'Ressò' que s'ubicarà a Sant Muç

El futur centre cívic s’està construint al recinte universitari i al juny es traslladarà a Versalles per participar al Solar Decathlon Europe
Alumnes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV), adscrita a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), han presentat Ressò, el projecte d’edifici sostenible que s’instal·larà a la urbanització de Sant Muç gràcies a un acord entre el centre universitari i l’Ajuntament de Rubí. La construcció arribarà a la nostra ciutat després de participar al Solar Decathlon Europe, un prestigiós concurs organitzat pel govern francès que tindrà lloc a la localitat de Versalles entre el 28 de juny i el 14 de juliol d’aquest any.

Un cop a Rubí, l’edifici Ressò es condicionarà com a centre cívic amb un cost mínim per al consistori. Alhora, mantindrà el seu caràcter científic i experimental, ja que l’acord amb la UPC, que estableix una cessió per un mínim de deu anys, està vinculat a la realització d’estudis acadèmics que permetran valorar el comportament energètic de l’edifici en relació amb el seu entorn.

La seixantena d’alumnes que estan implicats al projecte n’han explicat els detalls tècnics aquest dijous al matí en un acte multitudinari a l’ETSAV, a Sant Cugat del Vallès, on s’han donat cita estudiants i equip docent de la universitat, així com també patrocinadors i altres agents que donen suport a Ressò, entre aquests l’Ajuntament de Rubí. La cita ha comptat amb la intervenció del primer tinent d’alcaldia i responsable de l’àrea de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat del consistori, Manuel Velasco, qui ha posat l’accent en la futura ubicació de l’edifici a Sant Muç, “una urbanització històrica necessitada d’equipaments”. El tinent d’alcaldia també ha subratllat els components mediambientals del projecte, que ha vinculat als objectius d’eficiència energètica que també persegueix la iniciativa municipal Rubí Brilla, i ha brindat als estudiants i al comitè tècnic tot el suport de l’Ajuntament per tirar-lo endavant.

En la seva presentació, els alumnes de l’ETSAV han posat de relleu precisament el paper del consistori de Rubí i dels veïns de Sant Muç en la materialització d’aquest projecte: “Sense l’Ajuntament el nostre prototip seria només una deixalla sostenible”. En aquesta línia, els estudiants han incidit que Ressò és un projecte de rehabilitació energètica però també social, encarat a recuperar el sentiment de col·lectivitat en una zona de baixa densitat urbana.

Pensat i construït per futurs arquitectes

Seguint la filosofia de l’ETSAV, Ressò és un edifici dissenyat però també construït pels alumnes de forma cooperativa. En aquests moments, els joves estudiants ja han finalitzat l’estructura del futur equipament, de forma quadrada i 100 m2, i properament muntaran les quatre façanes, la coberta, el terra i els sistemes de climatització actius. Gairebé la totalitat del muntatge el realitzen de forma manual, sense la necessitat de grues.

Tant les estructures com els materials emprats en la construcció afavoreixen el baix consum energètic de l’edifici. Així, per exemple, Ressò està pensat per rendibilitzar al màxim la radiació solar a l’hivern i per evacuar-ne la calor a l’estiu.

Solar Decathlon Europe

El Solar Decathlon Europe es va començar a celebrar el 2007 gràcies a un acord bilateral entre els governs d’Espanya i EEUU, pel qual la ciutat de Madrid va acollir la competició durant dos anys consecutius, 2010 i 2012. A l’edició del 2014, que tindrà lloc a Versalles, els participants hauran de dissenyar i construir un prototip d’habitatge autosuficient que funcioni únicament amb energia solar i que incorpori les tecnologies necessàries que permetin la màxima eficiència energètica. Ha de ser un projecte urbanístic viable, que doni resposta als reptes econòmics i ecològics actuals a través d’una visió global de l’arquitectura i la sostenibilitat.

La proposta dissenyada per l’ETSAV és un dels 20 projectes d’arreu del món escollits per participar en aquesta nova edició del Solar Decathlon Europe. Després de construir-ne el prototip a les seves pròpies instal·lacions, l’equip de l’ETSAV haurà de tornar a muntar l’edifici a Versalles en un termini de deu dies per tal que se sotmeti a les proves de què consta la competició. Es tracta d’una desena d’avaluacions que combinen criteris objectius, que es mesuraran amb un sistema de monitoratge, amb d’altres més subjectius. En aquest darrer apartat, els alumnes de l’ETSAV confien que el jurat valori positivament la “segona vida” que tindrà el projecte Ressò un cop s’instal·li a Sant Muç i es posi a disposició dels veïns i veïnes.

Atenent a criteris urbanístics, la construcció s’ubicarà en un solar municipal localitzat a la cantonada de l’avinguda dels Roures i l’avinguda de Can Tapis. Tot i que el prototip té un cost de 280.000 euros, l’Ajuntament només haurà d’invertir una mínima quantitat per condicionar el solar, muntar l’edifici i fer les instal·lacions i distribucions que calguin per fer-lo funcionar.