Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Alumnes de la UPC inicien el treball de camp per validar l’estudi energètic que l’ICC ha fet a les naus industrials de Rubí Aquesta informació permetrà disposar amb posterioritat d’un mapa energètic dels 11 polígons industrials del municipi. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Alumnes de la UPC inicien el treball de camp per validar l’estudi energètic que l’ICC ha fet a les naus industrials de Rubí

Aquesta informació permetrà disposar amb posterioritat d’un mapa energètic dels 11 polígons industrials del municipi.
Estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han iniciat el treball de camp en un centenar d’empreses de la ciutat amb l’objectiu de validar l’estudi energètic que l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC) ha realitzat a les naus industrials de la ciutat. A principis d’any, l’Ajuntament de Rubí va impulsar un projecte pioner a nivell europeu consistent en avaluar l’eficiència energètica de les naus industrials dels Polígons d’Activitat Empresarial (PAE) de la ciutat mitjançant el vol d’avions equipats amb sensors tèrmics (TASI). Aquesta acció, que s’emmarca dins del projecte Rubí Brilla, s’ha pogut dur a terme gràcies al conveni de col•laboració que el consistori rubinenc ha signat amb l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

L’avaluació aèria ha permès identificar les fugues de climatització de les naus industrials de Rubí, que ara s’han de validar a través d’aquest treball de camp que estan fent alumnes de la UPC. La seva feina consisteix en visitar les empreses per comprovar in situ quins poden ser els motius estructurals que provoquen aquesta pèrdua d’energia. Concretament, els alumnes fan una descripció de cada nau i de la seva localització, anoten el tipus d’activitat i els horaris de funcionament de la fàbrica, el material i l’any de construcció de l’edifici, els horaris en què funciona la climatització, el consum energètic i el tipus de sistemes de refrigeració, calefacció i climatització de què disposa cada empresa.

Tot aquest treball permetrà disposar amb posterioritat d’un mapa energètic dels 11 polígons industrials del municipi. El mapa detallarà quines naus són eficients i quines no, tant pel que fa a la pèrdua d’energia en el seu procés industrial com en els materials utilitzats en la seva construcció. El mapa traduirà en colors (sent el més intens on es detecta major pèrdua energètica) la informació rebuda en els vols que van tenir lloc el passat 5 de febrer, quan es van efectuar dues sessions sobrevolant el teixit industrial de la ciutat, una durant la nit i una altra a primera hora del matí. Es van realitzar durant aquests horaris per evitar la incidència del sol. A més, el fet de prendre dues mostres diferents permet als responsables de l’estudi contrastar les dades en un moment de mínima activitat empresarial en contraposició amb l’inici de la jornada laboral, que acostuma a ser un dels moments de major consum energètic.

En una darrera fase, els resultats obtinguts en la prova pilot es presentaran al teixit industrial de Rubí per explicar la situació actual i donar-los eines per ser més eficients a nivell energètic. D’aquesta manera, el consistori rubinenc busca augmentar la competitivitat de les empreses i dóna resposta a les necessitats d’aquestes, que han vist com s’incrementen els seus costos energètics.