Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

275 alumnes rubinencs visiten el Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental Les escoles Ca n’Alzamora, Rivo Rubeo, Maria Montessori, Torre de la Llebre i el Centre d’Educació Especial Ca n’Oriol participen en aquesta activitat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

275 alumnes rubinencs visiten el Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental

Les escoles Ca n’Alzamora, Rivo Rubeo, Maria Montessori, Torre de la Llebre i el Centre d’Educació Especial Ca n’Oriol participen en aquesta activitat

Alumnes de les escoles Ca n'Alzamora, Rivo Rubeo, Maria Montessori, Torre de la llebre i el Centre d’Educació Especial Ca n'Oriol visitaran el Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental al llarg dels propers mesos. Gràcies a aquesta iniciativa, els 275 estudiants que participen en aquesta activitat coneixeran quin és el procés que viuen els residus després de la seva recollida. 

El Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental (CTR-Vallès) és una instal·lació que permet tractar els residus per obtenir materials recuperables i garantir que cap residu arriba al seu destí final sense passar abans per un procés que asseguri el seu màxim aprofitament i la innocuïtat dels fluxos de sortida. El CTR-Vallès permet un important canvi de model en la gestió dels residus municipals, apostant per la prevenció i la màxima recuperació. 

Durant la visita a les instal·lacions del CTR-Vallès, els alumnes veuen el procés que segueixen els residus que llencem al contenidor de la resta, des del buidatge dels camions fins que es converteixen en paquets de residus que tenen com a destí final l'abocador o plantes de tractament de residus. En aquest procés, que té una part mecànica i una altra de manual, els residus se seleccionen de manera que es procura llençar-ne la mínima quantitat possible a l'abocador. 

Una de les principals funcions del CTR-Vallès és el tractament de la matèria orgànica que no se selecciona correctament. Aquesta matèria orgànica s'inertitza, obtenint un substrat que ja no és perillós pel medi ambient i que es pot utilitzar com a material per a fer talussos. 

Un cop feta la visita –que es realitza per unes passarel·les aïllades que permeten veure totes les parts del procés de tractament dels residus–, l'alumnat fa dues activitats de sensibilització ambiental. D’una banda, visionen un audiovisual sobre els residus i, de l’altra, fan un taller de construcció de braçalets amb anelles de llaunes de refrescos. 

Visita oberta a la ciutadania
Properament també s’organitzarà una visita al Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental oberta a tota la ciutadania. Serà en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que enguany se celebra entre els dies 22 i 30 de novembre. 

Els interessats a participar en aquesta activitat, que té places limitades, poden fer una reserva de plaça a l’adreçainforesidus@ajrubi.cat.