Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

1.231 alumnes rubinencs coneixeran les realitats de diversos racons del món Els escolars participen a les activitats de sensibilització gestionades pel servei municipal de Cooperació. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

1.231 alumnes rubinencs coneixeran les realitats de diversos racons del món

Els escolars participen a les activitats de sensibilització gestionades pel servei municipal de Cooperació.
Per combatre les desigualtats internacionals no hi ha millor recepta que conèixer les diferents realitats del món. Per aquest motiu, el servei municipal de Cooperació ofereix un ampli ventall de activitats de sensibilització als centres escolars. Gràcies a aquest programa 1.231 adolescents i joves rubinencs participaran en aquestes activitats fins a finals d’any.

Les conseqüències de les mines antipersones, el consum responsable de roba, la cultura de pau o la situació dels refugiats, són algunes de les realitats a les que els escolars s’aproparan mitjançant formats adaptats a les seves edats. Els participants són alumnes de Primària, ESO i batxillerat de sis centres escolars i les activitats van començar a desenvolupar-se a l’octubre i es perllongaran fins al desembre.

L’activitat amb una major participació és “Contra les mines antipersona i municions de dispersió”. Dotze classes de quatre instituts s’enfrontaran a aquesta sessió organitzada pel Moviment per la Pau, per conèixer millor les conseqüències d’aquest tipus d’armes. Segons els organitzadors l’activitat presenta la situació “d’una forma no traumàtica, però realista, amb la finalitat de despertar sentiments de solidaritat i cooperació”. Els 354 joves que participen en aquesta activitat s’aproparan a la realitat de les mines amb una xerrada i amb diferents materials audiovisuals.

En la mateixa línia, s’inscriu la projecció de “Les tortugues també volen”. Es tracta de una pel·lícula iraniana que gira al voltant de les mines antipersones amb un aire delicat. Els joves, 247 en total, que està previst que assisteixin a les projeccions es trobaran amb una historia que posa de manifest les conseqüències físiques de les explosions, però també dels canvis quotidians que imposa la presència dels artefactes i la vida als campaments de refugiats.

Pel que fa al consum responsable, “Despulla’t d’injustícies” va orientat als alumnes de primer d’ESO. Es tracta d’una activitat interactiva de l’ONG Setem Catalunya, amb la que es posen de manifest les condicions laborals al sector tèxtil a diversos països del món, al mateix temps que es tracta de fomentar el consum responsable de roba, entre els adolescents.

Activitats per a tots els cicles

Els més petits també tenen les seves activitats adaptades. “Explica’m un món”, promoguda per Veterinaris sense Fronteres, va adreçat als alumnes de primària i tot i que tracta temes tan complexos com la fam, la sobirania alimentària o els casos de subalimentació ho fa d’una manera propera. Mitjançant rondalles tradicionals, els nens s’aproparan a aquestes situacions d’una manera més senzilla.

“Cinema i pau” és una exposició de la Fundació per la Pau que s’instal·larà a la segona quinzena de novembre al IES l’Estatut. Està previst que 121 alumnes d’ESO i batxillerat s’apropin a conceptes com la cultura de la pau, la no-violència, els conflictes oblidats, el desarmament o el comerç d’armes amb un llenguatge que els resultarà familiar, ja que es tracten aquestes situacions amb 21 pel·lícules i un material pedagògic d’ampliació.

Finalment, si hi ha una activitat que pot apropar les realitats de la cooperació internacional als escolars és “Escoltem als refugiats”, una iniciativa del Comité Català per als Refugiats ACNUR. Tres clases de 4t d’ESO dels IES l’Estatut i Duc de Montblanc, uns 175 alumnes en total, podran escoltar el testimoni en primera persona i cara a cara d’un jove refugiat. L’idea es que els joves s’apropin a la forma de vida dels desplaçats de diversos indrets del món. La millor manera de que els alumnes es puguin fer càrrec de la situació d’aquestes persones és escoltar l’historia d’una persona amb la qual es puguin identificar, un jove refugiat.