Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una seixantena de ciutadans formen part del Banc dels Idiomes de Rubí Aquest mes de juny ha finalitzat el primer període d’activitat d’aquesta iniciativa d’intercanvis lingüístics, impulsada per la Biblioteca, la Torre Bassas i l’Ateneu https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Una seixantena de ciutadans formen part del Banc dels Idiomes de Rubí

Aquest mes de juny ha finalitzat el primer període d’activitat d’aquesta iniciativa d’intercanvis lingüístics, impulsada per la Biblioteca, la Torre Bassas i l’Ateneu

Un total de dotze parelles i grups han protagonitzat trobades lingüístiques en el marc del Banc dels Idiomes.
Un total de dotze parelles i grups han protagonitzat trobades lingüístiques en el marc del Banc dels Idiomes

El Banc dels Idiomes de Rubí ha tancat el seu primer període d’activitat amb un total de 66 membres. Aquesta iniciativa d’intercanvis lingüístics, impulsada des de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler, l'Espai Jove Torre Bassas i l'Ateneu Municipal, es va posar en marxa l’octubre de l’any passat amb l'objectiu de propiciar punts de trobada entre persones interessades a conversar, practicar, aprendre i compartir noves llengües.

El Banc dels Idiomes ha recollit els interessos d’aprenentatge lingüístic dels seus membres al voltant de deu llengües ─especialment l’anglès, el francès, l’alemany i el català─, així com les capacitats per donar suport en l'ensenyament d’un total de vuit idiomes. En aquest cas, han destacat el català i el castellà molt per sobre d’altres llengües com ara l'anglès, el francès, l'alemany i l'àrab. Tot i no ser dels més demandats, també s'han recollit interessos relatius a altres idiomes no tan propers geogràficament però amb molta rellevància en l'àmbit internacional, com ara el rus o el xinès.

Gràcies a tot un seguit de criteris de compatibilitat recollits a les inscripcions ─idioma d’interès, nivell de domini i disponibilitat horària─ s’han pogut propiciar punts d’intercanvi lingüístic a un 42% dels inscrits al Banc dels Idiomes. Aquests contactes han derivat en una dotzena de parelles i petits grups que han funcionat al llarg d’aquests mesos amb diferents regularitats.

A finals de desembre es va celebrar una primera trobada de seguiment d’aquesta iniciativa a l’Ateneu Municipal. En aquella reunió, les parelles i grups en funcionament van compartir les seves experiències i van acordar, juntament amb els impulsors del Banc del Idiomes, dur a terme un seguiment del projecte per detectar les possibles necessitats de funcionament.

Ha estat gràcies a aquesta comunicació amb els participants que s'han detectat certes dificultats, com ara la complexitat a l'hora de trobar compatibilitats i posar en contacte noves parelles i grups d'acord als criteris establerts inicialment; la necessitat de dotar les trobades d'elements de dinàmica de l'aprenentatge i la conversa ─material pràctic i exercicis de suport─, o bé la dificultat de fixar un compromís de trobada periòdica.

Programa Aprenem
Fruit d’aquest balanç conjunt, els organitzadors del Banc dels Idiomes han explorat nous models d’intercanvi que permetin abordar aquestes mancances sense perdre el caràcter comunitari del projecte. Amb aquest objectiu, el Banc dels Idiomes se sumarà al programa Aprenem, una iniciativa comunitària que ja funciona amb èxit a diferents equipaments de proximitat de la comarca i que ha desenvolupat una metodologia d'aprenentatge basada en la lectura i la conversa en grup segons diferents nivells de domini de la llengua. 

Al setembre, el Banc dels Idiomes convocarà una sessió informativa per presentar la nova metodologia de funcionament, arran de la qual es durà a terme la configuració dels nous grups lingüístics.