Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una desena d’experts debaten sobre el canvi de model energètic en el marc del 2n Congrés nacional Rubí Brilla L’auditori de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler s’ha omplert des de primera hora amb motiu d’aquesta trobada, que s’allargarà fins la tarda https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Una desena d’experts debaten sobre el canvi de model energètic en el marc del 2n Congrés nacional Rubí Brilla

L’auditori de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler s’ha omplert des de primera hora amb motiu d’aquesta trobada, que s’allargarà fins la tarda

L’alcaldessa ha inaugurat el congrés en un auditori ple (foto: Localpres).
L’alcaldessa ha inaugurat el congrés en un auditori ple (foto: Localpres)

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha inaugurat aquest divendres a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler el 2n Congrés nacional Rubí Brilla pel canvi de model energètic, una cita oberta a tota la població que torna a situar la ciutat com un referent internacional en aquest àmbit. Prop de 300 persones s’han inscrit a la trobada, que promou el debat i l’aportació de coneixements i experiències entorn els aspectes més actuals i d’interès general relacionats amb l’eficiència energètica i les energies renovables.

Durant la inauguració, l’alcaldessa ha recordat el paper protagonista que tenen els municipis en el canvi de model energètic: “La veritable revolució energètica ha de començar a les ciutats. Les seves dimensions les fan el territori perfecte en què implementar dinàmiques i polítiques destinades a l’eficiència energètica i el canvi de la cultura energètica. [...] Només per aquesta via podrem garantir el present i el futur de tots”. Martínez també ha recordat el lideratge assumit per Rubí en aquest àmbit: “Ens podríem haver quedat en una simple campanya estètica, però ens hem compromès a assumir el repte de l’eficiència energètica des d’un projecte integral com Rubí Brilla”.

Un dels grans debats que s’han incorporat al programa del 2n Congrés nacional Rubí Brilla pel canvi de model energètic ha estat el de les oportunitats d’ocupació. En aquest sentit, l’alcaldessa ha destacat que l’aposta per les energies renovables i l’eficiència energètica “a més de ser una aposta mediambiental, també es tracta d’iniciatives decidides i clares a favor d’un nou model  de desenvolupament econòmic capaç de generar riquesa i ocupació”.

Després de la intervenció de l’alcaldessa, Jorge Morales, director general de GeoAtlanter i membre de la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético, ha fet una presentació de la jornada. L’expert, que exerceix de moderador del congrés, ha elogiat la tasca desenvolupada per l’Ajuntament a través del projecte Rubí Brilla i ha qualificat la ciutat de “referent nacional i internacional” en matèria energètica. Morales també ha posat l’accent en l’aposta política que hi ha darrere d’aquesta iniciativa: “Quan un projecte comença a donar resultats i aquests resultats es comparteixen [...], es converteix en un projecte de tota l’administració. Això és molt important, així es comença a crear cultura. [...] És essencial perquè, en l’energia, sempre parlem de projectes a llarg termini”.

L’expert també ha incidit en el fet que, quan parlem de canvi de model energètic, “no es tracta tant d’un problema econòmic [...], es tracta d’un canvi sense precedents en la nostra civilització”.

Una jornada al voltant de l’energia
El congrés té lloc entre les 9 i les 17.30 h a la Biblioteca Mestre Martí Tauler i inclou quatre blocs temàtics ─oportunitats d’ocupació (9.30 h), autoconsum d’energia (11 h), rehabilitació energètica (12 h) i cultura energètica (16 h)─, que s’han escollit pensant en les oportunitats que ofereix el nou model energètic a nivell social, econòmic i ambiental.

En cadascun dels tres primers blocs es fa una breu exposició sobre què ha fet i farà Rubí en aquella matèria. Posteriorment, té lloc una conversa entre dos experts que analitzen la proposta de Rubí i plantegen altres mesures que existeixin arreu del territori o en altres països. Els experts escollits per a cada bloc temàtic també aporten dades sobre l’impacte potencial de cada mesura i conclouen amb un resum dels passos a seguir o a tenir en compte en l'àmbit local per al desenvolupament de les accions proposades.

De cara a la tarda, s’ha preparat una taula rodona on es parlarà de la importància d’augmentar la cultura energètica de la societat en general ─el darrer dels blocs temàtics proposats─, una qüestió bàsica i imprescindible per aconseguir un nou model energètic just, sostenible i democràtic.

El 2n Congrés nacional Rubí Brilla pel canvi de model energètic compta amb les intervencions d’una desena d’experts, a banda de la participació de l’equip de Rubí Brilla. Entre els ponents destaquen, entre d’altres, figures com Javier García Breva, expert en polítiques energètiques i president d’N2E; Jorge Morales, director general de GeoAtlanter i membre de la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético; Manuel Garí, director de la Càtedra Trabajo, Ambiente y Salud de la Universitat Politècnica de Madrid; Cote Romero, titulada en Gestió i Administració Pública, directora general d’Ecooo i coordinadora de la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético; i Alba del Campo, periodista, assessora en processos de transició energètica municipal i directora dels documentals #Oligopoly2. El imperio eléctrico contra todos (Premio Eurosolar 2013) i #OligopolyOFF. Empieza la revolución energética ciudadana.

Un cop tancat el congrés, s’organitzarà una Fira dels enginys i una xocolatada sostenible a la plaça Antonio Machado, amb l’objectiu d’acostar la temàtica de l’energia al conjunt de la població.