Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un treball sobre la percepció del sexisme a les revistes guanya el 18è Premi de recerca Miquel Segura Martí Farrés, alumne de l’Institut Duc de Montblanc, ha recollit el reconeixement aquest dimecres en un acte celebrat al Museu Municipal Castell https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Un treball sobre la percepció del sexisme a les revistes guanya el 18è Premi de recerca Miquel Segura

Martí Farrés, alumne de l’Institut Duc de Montblanc, ha recollit el reconeixement aquest dimecres en un acte celebrat al Museu Municipal Castell

Alcaldessa, regidors i família de Miquel Segura, amb el guanyadors i els finalistes d’aquesta edició (foto: Localpres).
Alcaldessa, regidors i família de Miquel Segura, amb el guanyadors i els finalistes d’aquesta edició (foto: Localpres)

El treball titulat Percepció social sobre el sexisme en revistes, presentat per l’alumne de l’Institut Duc de Montblanc Martí Farrés, ha estat el guanyador del 18è Premi de recerca Miquel Segura, que s’ha lliurat aquest dimecres en el marc d’un acte presidit per l’alcaldessa, Ana María Martínez, al Museu Municipal Castell (MMUC).

El jurat del certamen ha destacat “el rigor, la coherència i la profunditat” d’un estudi que analitza la reacció de la gent davant d’un seguit de portades fictícies amb contingut sexista elaborades pel propi autor a partir de l’observació de publicacions reals. Per a l’alumne guanyador, “el més important no és el premi sinó que s’hagi donat tanta importància a un treball amb un tema com aquest, perquè considero que és un àmbit en què encara s’ha de treballar molt per evitar qualsevol tipus de discriminació”.

Com a guanyador, Farrés rebrà una dotació econòmica de 430 euro bruts, mentre que el centre al qual pertany, l’INS Duc de Montblanc, serà reconegut amb 350 euros bruts. La directora d’aquest institut, Anna Garcia, ha felicitat tots els joves participants i els ha encoratjat a “sentir passió per tot allò que feu [...] i que tot allò que feu estigui ple dels valors de l’humanisme”.

A l’acte d’aquest dimecres, també s’han fet públics els treballs finalistes al 18è Premi de recerca Miquel Segura: Els biosensors: un gran avenç per a malalties com al diabetis, de Pol Closa i Laura González ─INS Torrent dels Alous─ (1r finalista); Quiralitat, de Zahira Basilio i Maria Ricart ─INS Duc de Montblanc─ (2n finalista); i Màgia en la literatura, d’Uriel González ─INS L’Estatut─ (3r finalista). La present edició del Premi de recerca Miquel Segura ha registrat una participació de 14 treballs provinents dels cinc instituts públics de la ciutat.

L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha destacat el gran nivell d’aquests estudis i la importància que té el Miquel Segura com a incentiu per a l’alumnat de Rubí: “Hem de premiar, valorar i incentivar el nostre talent. Cal que tingui l’acompanyament de l’administració”. La primera edil també ha posat de relleu l’interès del treball guanyador: “Agraïm aquest tema en aquesta època que vivim, en què cadascú, des del seu paper com a ciutadà, intenta millorar el món i treballar per la igualtat real”.

El camí de la recerca
L’acte de lliurament del 18è Premi de recerca Miquel Segura ha comptat amb la conferència titulada Em vull dedicar a la recerca. Quin és el camí?, a càrrec de Jaume Escofet, professor titular del Departament d’Òptica i Optometria de la Universitat Politècnica de Catalunya. A la seva intervenció, Escofet s’ha referit a dues figures històriques de la ciència, Albert Einstein i Marie Curie, per després passar a detallar quin és el recorregut que cal seguir avui dia per dedicar-se a la investigació.

Aquest dimecres, també s’ha presentat l’edició digital del treball guanyador del 17è Premi de recerca Miquel Segura, El magnetisme de la terra, de l’alumna de l’Institut J.V Foix Arwa Mehmood. El regidor d’Educació, Sergi Garcia, ha dedicat paraules d’elogi a la seva autora: “Necessitem persones com l’Arwa, que no tinguin por de sortir de la zona de comfort i que puguin treballar per aportar a la societat els coneixements, les reflexions i els avenços necessaris”.

El guardó porta el nom de Miquel Segura i Mitjans (1895-1963), qui va ser regidor de Cultura durant els any previs a la Guerra civil i va impulsar a la ciutat diversos projectes relacionats amb l’educació. La seva família, que aporta la dotació econòmica del premi, ha estat present a l’acte d’aquest dimecres.