Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un 82,1% de persones enquestades recomanarien la zona d’esbarjo per a gossos que utilitzen habitualment El Consistori ha compartit amb els membres de la Taula de Benestar Animal els resultats de la fase participativa del Pla de benestar animal i tinença responsable https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Un 82,1% de persones enquestades recomanarien la zona d’esbarjo per a gossos que utilitzen habitualment

El Consistori ha compartit amb els membres de la Taula de Benestar Animal els resultats de la fase participativa del Pla de benestar animal i tinença responsable

La Taula de Benestar Animal s’ha reunit per tercer cop des de la seva creació (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La Taula de Benestar Animal s’ha reunit per tercer cop des de la seva creació (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Ajuntament de Rubí ha donat a conèixer els resultats de la fase participativa del Pla de benestar animal i tinença responsable en el marc d’una nova reunió de la Taula de Benestar Animal. A la sessió hi han assistit més d’una vintena de persones, entre professionals veterinaris, membres d’entitats i associacions de defensa dels animals, personal municipal i representants de D’EP Institut, l’empresa contractada per l’Ajuntament per ajudar en la redacció del Pla.

La fase participativa ha consistit en la realització de dos qüestionaris dirigits a públics diversos. Entre el 21 de juliol i el 9 de setembre del 2021, les agents pel civisme van dur a terme 151 qüestionaris presencials a les zones d’esbarjo per a gossos de la ciutat; mentre que del 4 d’agost al 30 de setembre es va obrir una consulta en línia a través de la plataforma Participa Rubí adreçada als rubinencs i rubinenques majors de 16 anys, que van respondre 184 persones. En aquest últim cas, el qüestionari es referia a les línies estratègiques proposades al Pla de benestar animal i tinença responsable.

Dels qüestionaris presencials que han respost les persones usuàries de les zones d’esbarjo es desprèn que un 79,5% de les persones enquestades fan servir diàriament les zones d’esbarjo i que en valoren especialment la ubicació (8,4 sobre 10), l’ambient (8,1) el tancament perimetral ─en el cas de zones amb tanca─ (7,6) i les papereres (6,1). La meitat considera que hi ha suficients zones d’esbarjo a la ciutat. Pel que fa als aspectes a millorar, es valora la necessitat d’instal·lar més fonts (45,3%), de millorar la neteja i el manteniment (35,9%), d’instal·lar més bancs (21,1%), d’augmentar l’arbrat i la vegetació (18%) i de millorar la il·luminació (16,4%), entre d’altres.

"Dels resultats obtinguts n’extraiem que les zones d’esbarjo estan funcionant bé, que s’estan millorant i que encara poden millorar més", ha explicat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz. "Si encara hi ha certa insatisfacció en el cas de la neteja i el manteniment d’aquests espais és que tenim marge de millora. També estem treballant la il·luminació: cada vegada hi ha més zones que són plenament funcionals quan es fa fosc". La col·locació de fonts és més complicada, segons ha avançat el regidor, ja que sovint la conducció d’aigua requereix una gran intervenció. "Per això estem estudiant la possibilitat que fonts existents a prop de les zones d’esbarjo puguin tenir un ús compartit, amb un segon sortidor apte per als gossos".

Durant la reunió, també s’han comparat les diferents propostes d’accions incloses inicialment al Pla de benestar animal i tinença responsable amb les aportacions de la ciutadania extretes dels qüestionaris. Així, s’han analitzat les sis línies estratègiques, on ha destacat especialment la importància de censar gats, gossos i fures; el foment de les adopcions; la col·laboració entre entitats i Ajuntament per informar, formar i educar a tots els actors implicats en temes de benestar animal, i especialment millorar la problemàtica dels anomenats gats de carrer ─aquesta qüestió es tractarà en el marc d’un grup de treball específic─.

Finalment, durant la sessió també s’ha comentat que hi ha necessitats no cobertes, com ara la recollida d’animals abandonats o perduts durant les primeres hores de l’abandonament o pèrdua, moment cabdal per a la seva recuperació. Des de l’Ajuntament s’ha comunicat que s’està treballant en el projecte d’un petit centre d’acollida temporal d’animals de companyia a la ciutat.