Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Tot el plenari ha expressat el seu suport al cos de Bombers en les seves reivindicacions laborals Durant la sessió d’aquest dijous també s’ha aprovat una moció sobre el desbloqueig immediat del vaixell d’Open Arms retingut al port de Barcelona https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Tot el plenari ha expressat el seu suport al cos de Bombers en les seves reivindicacions laborals

Durant la sessió d’aquest dijous també s’ha aprovat una moció sobre el desbloqueig immediat del vaixell d’Open Arms retingut al port de Barcelona

El Ple ha tingut lloc a la sala Enric Vergés del consistori (foto: Ajuntament).
El Ple ha tingut lloc a la sala Enric Vergés del consistori (foto: Ajuntament)

El Ple de l’Ajuntament de Rubí s’ha alineat aquest dijous amb el cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, que reclama millores laborals amb l’objectiu de prestar un millor servei. El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C’s) han presentat una moció en aquest sentit que ha estat aprovada amb el consens previ de tot el plenari.

Durant els darrers anys, el cos de Bombers ha estat denunciant diferents mancances que afecten la prestació del seu servei: falten bombers al conjunt del país a causa d’una mala previsió en les ofertes públiques d’ocupació de la Generalitat i manquen tant els recursos formatius com els materials i tècnics necessaris per garantir un servei eficaç i eficient. Amb la manca d’efectius, els bombers han anat veient com es retallaven els seus drets laborals. D’una banda, es va implantar un augment de les seves hores de treball i, de l’altra, durant l’any 2018 han hagut d’incrementar les hores extres ─tot això, pagat per sota del preu de les hores de la jornada laboral normal─. La situació s’ha vist agreujada quan els bombers han pres la mesura de no fer més hores extraordinàries per la falta de voluntat del Govern de la Generalitat per resoldre els problemes estructurals que afecten el cos.

En aquest sentit, el Ple ha acordat instar el Departament d’Interior de la Generalitat a incrementar la plantilla del Parc de Rubí-Sant Cugat del Vallès-Castellbisbal per tal de garantir un servei efectiu i la seguretat dels bombers, i establir que el número mínim de bombers de torn de guàrdia sigui com a mínim de 6 per dia. També demana al Govern català que es renovi tot el material caducat i que encara està en ús, que es doti aquest parc d’un camió escala ─tal com ja recollia una Resolució del Parlament de Catalunya del 2004─ i que planifiqui i pressuposti totes les places necessàries per cobrir les mancances que el cos de Bombers afrontarà durant els propers anys, fins a augmentar el cos en 1.000 efectius l’any 2022.

Desbloqueig del vaixell d’Open Arms
Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) ha presentat una moció a l’apartat d’assumptes urgents del Ple sobre el desbloqueig immediat del vaixell d’Open Arms retingut al port de Barcelona. Una situació que s’allarga des del 8 de gener, quan l’embarcació volia salpar direcció a la zona SAR de Líbia per continuar amb la seva tasca d’observació de la vulneració de drets al Mediterrani. Totes les formacions han votat a favor del text, excepte C’s, que s’ha abstingut.

Entre d’altres, el Ple ha acordat instar el Ministeri de Foment al desbloqueig immediat del vaixell d’aquesta ONG perquè pugui seguir realitzant la seva tasca; i instar el Govern de l’Estat a, d’una banda, denunciar al Tribunal Internacional del Mar (Hamburg) els incompliments del Dret Marítim per part dels Estats de la Zona SAR: Líbia, Itàlia i Malta i, de l’altra, a oferir vies legals i segures a les persones refugiades i la possibilitat de demanar asil a consolats i ambaixades.

Altres mocions
Durant el Ple ordinari del mes de gener s’han aprovat dues mocions més, consensuades prèviament per tot el plenari.

En primer lloc, ha prosperat el text presentat inicialment per l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) per a la creació i implantació d’una xarxa de lavabos públics a Rubí. Tots els grups han acordat que es realitzi un catàleg d’equipaments municipals, establint l’accessibilitat i l’horari d’obertura al públic per tal de poder definir l’oferta existent; que s’adeqüin i se senyalitzin els banys d’equipaments públics; que es determinin les zones de la ciutat (amb participació ciutadana) on existeix major necessitat d’ampliar l’oferta de banys públics, tenint en compte els ja existents; i que s’instal·lin o s’adeqüin sanitaris a la via publica o en equipaments municipals.

En segon lloc, també ha obtingut llum verda la moció plantejada per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) per promoure l’educació emocional. Segons el text, durant molts anys, la cultura educativa ha estat centrada en treballar des de la perspectiva de la intel·ligència entesa sobretot en les seves dimensions lingüística i lògic-matemàtica. Però les persones amb millor expedient acadèmic no sempre obtenen millors resultats a nivell laboral, d’adaptació personal i social. I això fa pensar en el paper fonamental de la intel·ligència emocional. En aquest sentit, el Ple ha acordat que des de l’Ajuntament es fomenti la presa de consciència de la importància de l’educació emocional i que s’ofereixin tallers i formació en educació emocional per a famílies, gent gran, infants i adolescents dins de les diverses activitats programades i organitzades des del consistori.

En canvi, la moció pel rebuig a les detencions arbitràries contra independentistes que ERC, l’AUP i el Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT) han portat al Ple no ha obtingut el suport necessari per aprovar-se. El PSC, C’s i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín han votat en contra de la proposta; Veïns per Rubí (VR) i el regidor no adscrit Sergi Garcia s’han abstingut, i ERC, l’AUP, ICV i el PDeCAT hi han votat a favor, produint-se un empat. El vot de qualitat de l’alcaldessa ha decantat la balança i la moció ha estat rebutjada.

Les pluges del novembre, declarades com a situació d’emergència
Aquest dijous s’ha donat compte al Ple de la declaració com a situació d’emergència de l’episodi de pluja intensa ocorregut el passat 15 de novembre, que va causar nombrosos danys a la ciutat. Durant la setmana posterior al temporal, Policia Local i Protecció Civil van rebre un total de 406 incidències, entre les quals figuraven arbres caiguts o amb perill de caiguda, desperfectes a la xarxa de clavegueram, al servei de llum i al de telefonia, presència de fang a la calçada i esllavissades de terres, entre d’altres.

A banda de la declaració com a situació d’emergència, també s’ha donat compte al Ple de la contractació, per tràmit d’emergència, de les obres i serveis necessàries per pal·liar els danys ocasionats per aquest episodi de pluja intensa. Concretament, l’Ajuntament ha destinat 1,1 milions d’euros a aquests treballs.

Altres tràmits
Durant la sessió plenària corresponent al mes de gener, s’ha pres coneixement de diversos decrets de l’Alcaldia i de resolucions de les regidories delegades i s’ha donat compte de l'aprovació del Pressupost prorrogat de l’Ajuntament de Rubí per a l’exercici 2019.

També s’ha aprovat, amb els vots favorables de l’equip de govern, C’s, VR i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín i les abstencions d’ERC, l’AUP, ICV i el PDeCAT, la continuïtat del contracte de gestió del servei municipal de transport urbà de viatgers de Rubí.

D’altra banda, s’ha verificat el Text Refós de la “Modificació Puntual del Pla de Millora Urbana (PMU) Ampliació Can Sant Joan a Rubí”, presentat per l’INCASÒL al desembre de 2018. Aquest organisme va creure convenient, d’una banda, fer uns reajustos en l’organització dels volums dels edificis de la zona de terciari (oficines, laboratoris, etc.) i, de l’altra, afegir l'ús educatiu i l'assistencial al conjunt d'usos previstos en aquesta zona. Després que la Junta de Govern Local acordés aprovar inicialment aquesta modificació del PMU i del període d’exposició pública corresponent, el Ple municipal la va aprovar provisionalment i la va remetre a la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona (CTUB), que la va aprovar definitivament amb dues prescripcions relatives a la normativa. L’equip de govern, C’s i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín han votat a favor de la verificació d’aquest Text Refós, mentre que ERC, l’AUP, ICV i el PDeCAT s’han abstingut. Inicialment, VR també s’havia abstingut, però al tornar-se a repetir la votació després de produir-se un empat, el regidor d’aquesta formació ha optat per no emetre cap vot.

Per últim, ha estat retirat de l’ordre del dia el punt que feia referència a l’autorització de les tarifes màximes del complex esportiu CEM 25 de Setembre per a l'any 2019.

El Ple s’ha iniciat, com és habitual, amb un minut de silenci en record de les darreres dones víctimes de violència masclista: Rebeca, de 26 anys (Laredo, Cantàbria), Leonor, de 47 anys (Fuengirola, Màlaga), Romina, de 25 anys (Lanzarote, Las Palmas), Stefani, de 59 anys (Llucmajor, Mallorca), una dona de 95 anys (Toreno, León), Rebeca, de 48 anys (Saragossa) i Rosa, de 69 anys (Sevilla).

Etiquetes