Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

S’inicien les obres de rehabilitació estructural del pont dels Ferrocarrils sobre la riera de Rubí L’actuació, que executarà FGC durant un termini de 6 mesos, permetrà sanejar i millorar aquesta estructura, deteriorada pel pas dels anys i per la falta d’un sistema de drenatge adient https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

S’inicien les obres de rehabilitació estructural del pont dels Ferrocarrils sobre la riera de Rubí

L’actuació, que executarà FGC durant un termini de 6 mesos, permetrà sanejar i millorar aquesta estructura, deteriorada pel pas dels anys i per la falta d’un sistema de drenatge adient

Imatge del pont de Ferrocarrils sobre la riera de Rubí, que ara es rehabilita (foto: FGC).
Imatge del pont de Ferrocarrils sobre la riera de Rubí, que ara es rehabilita (foto: FGC)

Les obres de rehabilitació estructural del pont de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) sobre la riera de Rubí ja s’han iniciat. L’actuació està promoguda per FGC, tot i que l’Ajuntament farà un seguiment i control durant tot el desenvolupament de les obres. Els treballs permetran la rehabilitació i el reforç de l’estructura existent, deteriorada principalment pel pas dels anys i per la falta d’un sistema de drenatge adient, alhora que es milloraran altres elements que la configuren.

Les inspeccions realitzades al pont conclouen que ha estat localment deteriorat per l’acumulació de les aigües que circulen superficialment per l’estructura, sense un bon drenatge. Les aigües de pluja transcorren per les juntes i circulen per la superfície de formigó. Aquestes aigües s’infiltren al formigó estructural i, al cap dels anys, han anat atacant les armadures, provocant el seu inflament per corrosió, generant traccions internes dins del formigó. 

Encara que l’estructura acompleix els requisits d’estabilitat segons la normativa vigent, es tenen en compte les recomanacions de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) fetes al febrer de 2011, preveient el reforçament del fonament de la pila central per tal d’evitar que la pèrdua de material per l’erosió pugui afectar l’estabilitat de l’estructura. 

Així, les actuacions previstes són principalment estructurals: es reforça la pila central del pont amb micropilots i es realitza la rehabilitació estructural dels diferents elements que composen l’estructura: taulell, estreps i pila. Aquestes feines està previst realitzar-les des de la llera de la riera.

Per tal de resoldre els problemes de drenatge de la passera, alhora que es millora l’ample lliure de pas pels vianants, s’instal·larà una canal prefabricada amb reixa sobre el taulell, que obligarà a recréixer la cota de la passera, augmentant l’amplada lliure de pas. Durant les obres a la passera caldrà tancar completament el pas als vianants durant una setmana.

L’actuació global és previst que s’allargui uns 6 mesos.