Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

S’inicia una nova campanya de vigilància dels nivells d’ozó troposfèric a Rubí Les persones més sensibles a aquest contaminant són les que pateixen problemes respiratoris, la gent gran i els infants https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

S’inicia una nova campanya de vigilància dels nivells d’ozó troposfèric a Rubí

Les persones més sensibles a aquest contaminant són les que pateixen problemes respiratoris, la gent gran i els infants

A Ca n’Oriol hi ha ubicada una cabina de vigilància i previsió de la contaminació atmosfèrica (foto: Ramon Vilalta).
A Ca n’Oriol hi ha ubicada una cabina de vigilància i previsió de la contaminació atmosfèrica (foto: Ramon Vilalta)

El proper 17 de maig, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, amb la col·laboració de diversos municipis de Catalunya, entre ells el de Rubí, inicia una nova campanya de vigilància dels nivells d’ozó troposfèric a l’aire ambient. Per aquest motiu, fins al setembre s’intensificarà el seguiment habitual dels nivells de contaminació atmosfèrica. Aquesta és l’època de l’any en què les condicions meteorològiques (alta radiació solar, temperatures elevades, etc.) afavoreixen la formació d’aquest gas i, per tant, quan es poden superar els nivells establerts. 

L'ozó és un gas incolor molt reactiu, invisible i d'olor agradable. Es troba de manera natural a l'atmosfera. La seva concentració és màxima a uns 20 km d'altura, dins de l'estratosfera. És l'anomenada capa d'ozó, que protegeix els éssers vius de les radiacions ultraviolades procedents del sol i, per tant, és beneficiosa per a nosaltres. D'altra banda, l'ozó també es troba a la troposfera, la capa de l'atmosfera més propera a la superfície terrestre. Aquest és l’anomenat ozó troposfèric, que pot ser d’origen natural o produït per l’ésser humà, especialment per les emissions del trànsit i la indústria. 

La legislació estableix, com a valors orientatius per prevenir possibles efectes de l’ozó, uns llindars que es recomana no superar. Quan se sobrepassa el llindar d’informació (180 µg/m3 en 1 hora) o el llindar d’alerta (240 µg/m3 durant 1 hora) establerts s’informa a la població i a diversos organismes i entitats d’aquesta superació per tal que puguin adoptar mesures preventives de protecció. 

Durant la campanya de vigilància, els nivells estimats per a l’ozó troposfèric estaran disponibles diàriament al web http://www.gencat.cat/mediamb/qaire/ciozo.htm. També es podrà fer un seguiment de la campanya a través del compte de Twitter de la Secretaria de Medi Ambient @mediambientcat i l’etiqueta #ozó2016.

Efectes de l'ozó troposfèric
En funció de la concentració d’ozó i de la durada de l'episodi, aquest gas pot causar diferents efectes sobre la salut, com ara tos, irritacions a la faringe, al coll i als ulls, dificultats respiratòries (efecte “gola seca”), disminució del rendiment, empitjorament de la funció pulmonar i símptomes de malestar general: cansament, mal de cap, decaiguda...

La sensibilitat a l'ozó pot variar molt de persona a persona. Els col·lectius que, a priori, podrien resultar més afectats són els malalts de cor i de pulmó i, en segon lloc, els nens, la resta de malalts i la gent gran.

Com a sistema de prevenció, cal evitar fer esforços corporals a l'aire lliure que no siguin usuals, principalment si produeixen fatiga, són de llarga durada i es duen a terme dins el període comprès entre les 10 i les 16 h (hora solar), quan els nivells d'ozó són més alts.