Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

S’activa el nivell 2 del Pla Alfa a Rubí per l’alt risc d’incendi forestal Paral·lelament, continua activada la fase d’alerta del Pla PROCICAT per onada de calor https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

S’activa el nivell 2 del Pla Alfa a Rubí per l’alt risc d’incendi forestal

Paral·lelament, continua activada la fase d’alerta del Pla PROCICAT per onada de calor

Un total de 25 comarques de Catalunya tenen activat el nivell 2 del Pla Alfa (Generalitat de Catalunya).
Un total de 25 comarques de Catalunya tenen activat el nivell 2 del Pla Alfa (Generalitat de Catalunya)

El Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya ha activat el nivell 2 del Pla Alfa a diversos municipis del país, entre ells Rubí. I és que, segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya, aquest dissabte els termòmetres podrien rondar els 36ºC a la ciutat. Paral·lelament, també està en fase de prealerta el Pla INFOCAT (Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya) i, en fase d’alerta, el Pla PROCICAT (Pla territorial de Protecció Civil de Catalunya) per onada de calor.

El Pla Alfa és el procediment operatiu que té establert el Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis forestals desplegats sobre el territori davant les situacions de perill d'incendi que es produeixin. L'activació del Pla Alfa ve donada pel mapa de perill diari d'incendi forestal i altres eines d'anàlisi de risc. En funció de les situacions de perill es gradua en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, per cada comarca. En aquests moments, 25 comarques ─entre elles el Vallès Occidental─ tenen activat el nivell 2 del pla.

En aquest cas, es duen a terme les següents actuacions concretes:

  • Control de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 m de zones forestals
  • Identificació de l'autor del foc
  • Els agents han d’ordenar que s’apagui el foc, excepte en el cas d’autoritzacions excepcionals
  • Control de llocs predeterminats d'especial risc
  • Control de circulació de vehicles per zones forestals predeterminades
  • Posada en servei de punts de guaita estratègics i predeterminats
  • Control d'abocadors predeterminats

Prealerta del Pla INFOCAT
L'activació de cada nivell del Pla Alfa comporta un grau de mobilització dels efectius de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat (DGMNB), la realització de determinades actuacions preventives i, en els casos dels nivells 2 i 3, també l'activació de les fases de prealerta o alerta previstes al Pla INFOCAT. 

Així, tenint en compte l’elevat risc d’incendi forestal, s’ha posat en situació de prealerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) a diferents indrets del país, entre ells Rubí.

Onada de calor
Paral·lelament, també continua activat el Pla PROCICAT en fase d'alerta per onada de calor. Protecció Civil de la Generalitat avisa que aquest divendres 3 de juliol s’inicia un episodi de superació de temperatura màxima extrema que es podria allargar fins el diumenge 5. Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, el Vallès Occidental estaria entre les comarques amb un perill moderat durant la jornada de dissabte i amb un perill alt durant la jornada de diumenge, en tots dos casos durant la franja horària compresa entre les 12 h i les 18 h.

La superació del llindar de temperatura ve determinada pel percentil 98, un valor estadístic que varia en funció del municipi i que, en el cas de Rubí, està establert en els 36,5 graus centígrads.

Com cada any, l’Ajuntament de Rubí contempla un dispositiu especial per garantir la correcta atenció de la gent gran en dies de temperatures excepcionalment altes. Alhora, també difon tot un seguit de consells per fer front a la calor.